Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Swedish Biogas gör biogas i Örebro

https://www.klimatsmart.se/images/news/swedishbiogas.gif

Nu slåttras höet på Tysslingens strandängar och tas till vara, för att till hösten bli biogas i Örebros nya biogasanläggning. Försöket är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Världsnaturfonden WWF, Örebro kommun, Swedish Biogas AB och lantbrukare vid Tysslingen. Fågelsjön Tysslingen utanför Örebro är känd för sina om våren flera tusen rastande sångsvanar. Längs Tysslingens stränder finns biologiskt värdefulla våta strandängar som idag betas av nötkreatur. För att utveckla nya metoder för skötseln provar Länsstyrelsen, Världsnaturfonden WWF och lantbrukare i producentringen Naturbeteskött från Närke nu att slåttra strandängarna. - Slåtter av våtmarker är i sig ingen ny skötselmetod inom naturvården, säger Sven-Olov Borgegård, som representerar Världsnaturfonden WWF. Det nya är att vi i samarbete med Örebro kommun och Swedish Biogas AB provar att ta tillvara höet från de våta strandängarna för att utvinna biogas. - Ett mindre prov att röta hö till biogas gjordes 2008. Provet visade att höet från strandängarna kan producera en tillräcklig mängd biogas för att detta större försök ska vara intressant, säger Michael Andersson vid Länsstyrelsens natur- och kulturmiljöenhet. Nu ska vi göra ett storskaligare försök. Målet är att slåttra 50 hektar strandäng. - Det är roligt att arbeta med naturvård när man känner att vi utvecklar skötselmetoderna, säger Torbjörn Eriksson, Gymninge gård. Som lantbrukare idag är man ju producent av både livsmedel och landskap. Det ska bli spännande att se om vi kan utveckla det dubbla uppdraget, genom att våra biologiskt värdefulla strandängar även kan bli producenter av biogas. Att beta eller slåttra våta strandängar är viktigt för att bevara dessa miljöers stora artrikedom. På strandängarna trivs och häckar många småfåglar, änder och vadarfåglar, som inte finns i så många andra naturmiljöer. För mer information: Länsstyrelsen, Michael Andersson, 070-603 98 66 Världsnaturfonden WWF, Sven-Olov Borgegård, 070-533 59 79 Gymninge gård/Naturbeteskött från Närke, Torbjörn Eriksson, 0706-89 02 58

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Swedish Biogas gör biogas i Örebro

2009-08-03
Nu slåttras höet på Tysslingens strandängar och tas till vara, för att till hösten bli biogas i Örebros nya biogasanläggning. Försöket är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Världsnaturfonden WWF, Örebro kommun, Swedish Biogas AB och lantbrukare vid Tysslingen.

Fågelsjön Tysslingen utanför Örebro är känd för sina om våren flera tusen rastande sångsvanar. Längs Tysslingens stränder finns biologiskt värdefulla våta strandängar som idag betas av nötkreatur. För att utveckla nya metoder för skötseln provar Länsstyrelsen, Världsnaturfonden WWF och lantbrukare i producentringen Naturbeteskött från Närke nu att slåttra strandängarna.

- Slåtter av våtmarker är i sig ingen ny skötselmetod inom naturvården, säger Sven-Olov Borgegård, som representerar Världsnaturfonden WWF. Det nya är att vi i samarbete med Örebro kommun och Swedish Biogas AB provar att ta tillvara höet från de våta strandängarna för att utvinna biogas.

- Ett mindre prov att röta hö till biogas gjordes 2008. Provet visade att höet från strandängarna kan producera en tillräcklig mängd biogas för att detta större försök ska vara intressant, säger Michael Andersson vid Länsstyrelsens natur- och kulturmiljöenhet. Nu ska vi göra ett storskaligare försök. Målet är att slåttra 50 hektar strandäng.

- Det är roligt att arbeta med naturvård när man känner att vi utvecklar skötselmetoderna, säger Torbjörn Eriksson, Gymninge gård. Som lantbrukare idag är man ju producent av både livsmedel och landskap. Det ska bli spännande att se om vi kan utveckla det dubbla uppdraget, genom att våra biologiskt värdefulla strandängar även kan bli producenter av biogas.

Att beta eller slåttra våta strandängar är viktigt för att bevara dessa miljöers stora artrikedom. På strandängarna trivs och häckar många småfåglar, änder och vadarfåglar, som inte finns i så många andra naturmiljöer.

För mer information:
Länsstyrelsen, Michael Andersson, 070-603 98 66
Världsnaturfonden WWF, Sven-Olov Borgegård, 070-533 59 79
Gymninge gård/Naturbeteskött från Närke, Torbjörn Eriksson, 0706-89 02 58

Senaste nyheter