Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges bästa klimatkommuner

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddforeningen208x46fddk.jpg

För tredje gången granskar vi Sveriges kommuners klimatarbete. Allra längst av kommunerna har Östersund kommit, följd av Stockholm, Malmö och Växjö. Med vår granskning vill vi öka den lokala och nationella uppmärksamheten kring kommunernas klimatarbete samt lyfta fram de kommuner som gör ett bra klimatarbete och sporra dem som inte kommit lika långt. Kommunerna utvärderas utifrån dessa huvudområden: • klimatmål och historiska utsläppsförändringar (26 poäng) • smarta transporter, kommunikation och samhällsplanering (27 p) • energiomställning och kommunens fastigheter (22 p) samt följande områden som relativt sett ger färre poäng (totalt 15 p); • matens klimatpåverkan • internationellt samarbete • gröna jobb • goda exempel i klimatarbetet (Maxpoäng: 90 p) Topp tio-listan Placering Kommun Poäng 1 Östersund 69 p 2 Stockholm 66 p 3 Malmö 65 p 3 Växjö 65 p 5 Örnsköldsvik 64 p 6 Ulricehamn 63 p 7 Umeå 60 p 7 Sundbyberg 60 p 7 Eskilstuna 60 p 10 Botkyrka 59 p 10 Uppsala 59 p Det är trångt på toppen av listan, men Östersund är bästa klimatkommun enligt denna granskning tack vare ett omfattande och ambitiöst klimatarbete på alla områden. På andra plats kommer Stockholm som får höga poäng för sitt arbete med transporter och samhällsplanering. På tredjeplats finns Växjö med både tuffa klimatmål och faktiskt minskade utsläpp samt Malmö som kommit längre än många när det gäller energieffektivisering. Inom delområdet mål och utsläpp får fyra kommuner maxpoäng; Växjö, Södertälje, Huddinge och Botkyrka. De följer upp sina utsläpp och har mål som till och med är ambitiösare än vår rekommendation för Sverige till år 2020. – Sverige måste minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent inom landet till 2020 för att vi ska klara forskarnas rekommendationer för industriländerna med ett högt, men ändå rimligt, risktagande. Regeringens mål på minus 27 procent inom Sverige kommer vi att passera med råge visar vår enkät eftersom massor av kommuner är betydligt ambitiösare i sin politiska viljeinriktning, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson. De ledande kommunerna genomför klimatomställningen och sitter inte och rullar tummarna i väntan på en mer ambitiös klimatpolitik som gör det lättare att göra rätt. Men med rätt spelregler kan de göra ännu mer. I ljuset av att de pågående klimatförhandlingarna ännu inte återhämtat sig från fiaskot i Köpenhamn är det oerhört glädjande att kommunernas klimatarbete fortsätter oförtrutet. Genom att öka tempot i det svenska klimatarbetet kan vi påverka de internationella förhandlingarna som fortfarande präglas av bilden att minskade utsläpp begränsar möjligheten till ökad välfärd. De svenska erfarenheterna visar ju på motsatsen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges bästa klimatkommuner

2010-06-02
För tredje gången granskar vi Sveriges kommuners klimatarbete. Allra längst av kommunerna har Östersund kommit, följd av Stockholm, Malmö och Växjö. Med vår granskning vill vi öka den lokala och nationella uppmärksamheten kring kommunernas klimatarbete samt lyfta fram de kommuner som gör ett bra klimatarbete och sporra dem som inte kommit lika långt.

Kommunerna utvärderas utifrån dessa huvudområden:
• klimatmål och historiska utsläppsförändringar (26 poäng)
• smarta transporter, kommunikation och samhällsplanering (27 p)
• energiomställning och kommunens fastigheter (22 p)
samt följande områden som relativt sett ger färre poäng (totalt 15 p);

• matens klimatpåverkan
• internationellt samarbete
• gröna jobb
• goda exempel i klimatarbetet
(Maxpoäng: 90 p)

Topp tio-listan
Placering Kommun Poäng
1 Östersund 69 p
2 Stockholm 66 p
3 Malmö 65 p
3 Växjö 65 p
5 Örnsköldsvik 64 p
6 Ulricehamn 63 p
7 Umeå 60 p
7 Sundbyberg 60 p
7 Eskilstuna 60 p
10 Botkyrka 59 p
10 Uppsala 59 p

Det är trångt på toppen av listan, men Östersund är bästa klimatkommun enligt denna granskning tack vare ett omfattande och ambitiöst klimatarbete på alla områden. På andra plats kommer Stockholm som får höga poäng för sitt arbete med transporter och samhällsplanering. På tredjeplats finns Växjö med både tuffa klimatmål och faktiskt minskade utsläpp samt Malmö som kommit längre än många när det gäller energieffektivisering.

Inom delområdet mål och utsläpp får fyra kommuner maxpoäng; Växjö, Södertälje, Huddinge och Botkyrka. De följer upp sina utsläpp och har mål som till och med är ambitiösare än vår rekommendation för Sverige till år 2020.

– Sverige måste minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent inom landet till 2020 för att vi ska klara forskarnas rekommendationer för industriländerna med ett högt, men ändå rimligt, risktagande. Regeringens mål på minus 27 procent inom Sverige kommer vi att passera med råge visar vår enkät eftersom massor av kommuner är betydligt ambitiösare i sin politiska viljeinriktning, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

De ledande kommunerna genomför klimatomställningen och sitter inte och rullar tummarna i väntan på en mer ambitiös klimatpolitik som gör det lättare att göra rätt. Men med rätt spelregler kan de göra ännu mer.

I ljuset av att de pågående klimatförhandlingarna ännu inte återhämtat sig från fiaskot i Köpenhamn är det oerhört glädjande att kommunernas klimatarbete fortsätter oförtrutet. Genom att öka tempot i det svenska klimatarbetet kan vi påverka de internationella förhandlingarna som fortfarande präglas av bilden att minskade utsläpp begränsar möjligheten till ökad välfärd. De svenska erfarenheterna visar ju på motsatsen.

Senaste nyheter