Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svensk-norsk elcertifikatmarknad bra

https://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndigheten217x60az.jpg

Idag presenterar Energimyndigheten de två sista rapporterna i sin omfattande översyn av elcertifikatsystemet: Gemensamt elcertifikatsystem med Norge samt Regelförenkling. I rapporten Gemensamt elcertifikatsystem med Norge analyserar Energimyndigheten konsekvenserna av en eventuell gemensam svensk-norsk elcertifikatmarknad. Enligt Energimyndigheten skulle en gemensam elcertifikatmarknad med Norge bli positivt för elcertifikatsystemets funktion. - De förnybara resurserna nyttjas på ett effektivare sätt om handel med certifikat tillåts mellan länder, säger Roger Östberg, projektledare. - Vi får också en effektivare marknad med högre likviditet. En större marknad kan bli intressantare att investera i och vi bedömer att elkundens risk för höga elcertifikatpriser minskar. Energimyndigheten har gjort modellberäkningar för att se fördelningen av produktionsslag mellan länderna vid ett gemensamt system. Beräkningarna visar att landbaserad vindkraft kan stå för mer än hälften av den ökade elproduktionen i ett svensk-norskt system. Ökningen beräknas bli jämnt fördelad mellan de båda länderna, men det är slutligen marknaden som kommer att avgöra var vindkraften byggs. - Våra modellberäkningar visar även att ett gemensamt system ger utökad vattenkraft i framför allt Norge, och i Sverige ökar framför allt biobränslekraften, berättar Katarina Jacobson, projektledare. Kvotplikten för mindre producenter tas bort I rapporten Regelförenkling lämnar Energimyndigheten förslag på ändringar i lagen om elcertifikat och dess förordning. Syftet är ge en bättre överskådlighet i regelverket och minska den administrativa kostnaden för företag och andra berörda aktörer. En av de föreslagna ändringarna är att kvotplikten för vissa mindre producenter tas bort. - Vi föreslår även en ändring för storskalig vattenkraft. Ändringen gäller när den gamla anläggningen rivs och ersätts med en ny anläggning. Tidigare har anläggningen fått elcertifikat för all el som den nya anläggningen producerat. Vi föreslår att elcertifikat ges endast för produktionsökningen, säger projektledaren Jenny Johansson. För mer information, kontakta någon av följande på energimyndigheten: Katarina Jacobson, 016-544 21 67, Roger Östberg, 016-544 22 37, Jenny Johansson, 016-544 22 35.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svensk-norsk elcertifikatmarknad bra

2010-09-15
Idag presenterar Energimyndigheten de två sista rapporterna i sin omfattande översyn av elcertifikatsystemet: Gemensamt elcertifikatsystem med Norge samt Regelförenkling.

I rapporten Gemensamt elcertifikatsystem med Norge analyserar Energimyndigheten konsekvenserna av en eventuell gemensam svensk-norsk elcertifikatmarknad. Enligt Energimyndigheten skulle en gemensam elcertifikatmarknad med Norge bli positivt för elcertifikatsystemets funktion.

- De förnybara resurserna nyttjas på ett effektivare sätt om handel med certifikat tillåts mellan länder, säger Roger Östberg, projektledare.
- Vi får också en effektivare marknad med högre likviditet. En större marknad kan bli intressantare att investera i och vi bedömer att elkundens risk för höga elcertifikatpriser minskar.

Energimyndigheten har gjort modellberäkningar för att se fördelningen av produktionsslag mellan länderna vid ett gemensamt system. Beräkningarna visar att landbaserad vindkraft kan stå för mer än hälften av den ökade elproduktionen i ett svensk-norskt system. Ökningen beräknas bli jämnt fördelad mellan de båda länderna, men det är slutligen marknaden som kommer att avgöra var vindkraften byggs.

- Våra modellberäkningar visar även att ett gemensamt system ger utökad vattenkraft i framför allt Norge, och i Sverige ökar framför allt biobränslekraften, berättar Katarina Jacobson, projektledare.

Kvotplikten för mindre producenter tas bort
I rapporten Regelförenkling lämnar Energimyndigheten förslag på ändringar i lagen om elcertifikat och dess förordning. Syftet är ge en bättre överskådlighet i regelverket och minska den administrativa kostnaden för företag och andra berörda aktörer. En av de föreslagna ändringarna är att kvotplikten för vissa mindre producenter tas bort.

- Vi föreslår även en ändring för storskalig vattenkraft. Ändringen gäller när den gamla anläggningen rivs och ersätts med en ny anläggning. Tidigare har anläggningen fått elcertifikat för all el som den nya anläggningen producerat. Vi föreslår att elcertifikat ges endast för produktionsökningen, säger projektledaren Jenny Johansson.

För mer information, kontakta någon av följande på energimyndigheten: Katarina Jacobson, 016-544 21 67,
Roger Östberg, 016-544 22 37,
Jenny Johansson, 016-544 22 35.

Senaste nyheter