Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svensk miljödelegation till Washington

https://www.klimatsmart.se/images/news/sverigesekokommuner250x51.jpg

Sverige har som enda land utanför USA fått en inbjudan att delta vid paraplyorganisationen U.S. National League of Cities (NLC) årliga konferens i Washington den 13-16 mars. Tillsammans med borgmästare och representanter från över 1000 amerikanska städer kommer Sverigedelegationen, där fem kommunpolitiker ingår, att utbyta erfarenheter om hållbar utveckling. Den svenska delegationen leds av kommunalrådet Lars Thunberg (KD), Helsingborg, tillika ordföranden i Sveriges ekokommuner. – Vi är otroligt glada att utbytet mellan svenska och amerikanska städer inom miljöområdet fortsätter. I oktober förra året bjöd vi in elva amerikanska borgmästare till Stockholm, den energi som detta skapade bygger vi nu vidare på genom att samarbetet mellan National League of Cities och Sveriges Ekokommuner fördjupas, säger USA:s ambassadör i Sverige, Matthew Barzun, som tillsammans med näringsminister Maud Olofsson lanserade SAGA* i februari 2010. Detta har möjliggjorts genom det svensk-amerikanska miljösamarbetet the Swedish American Green Alliance (SAGA). Sveriges ekokommuner har i samverkan med SAGA arrangerat resan efter att ha sökt och beviljats medel. De fem utvalda ledande miljökommunerna är Helsingborg, Huddinge, Stockholm, Sundsvall och Växjö, varav de fyra första är medlemmar i Sveriges Ekokommuner (Sekom), som har 80 medlemmar i Sverige. Det kommer att gå att följa deras resa på www.sagastory.blogspot.com. – Jag är mycket stolt över att få presentera Helsingborgs arbete för en hållbar utveckling, men också Sveriges ekokommuner. Det finns ett mycket stort intresse från flera länder för hur vi arbetar i Sverige och det vi uppnått, inte minst i Helsingborg. Vi tar ständigt emot utländska besök som vill studera vårt framgångskoncept. Något som skapat intresse är bland annat miljöteknik, avfallshantering och förnyelsebar energi som exempelvis biogas. Amerikanerna beundrar också vårt tvärsektoriella arbete för en hållbar utveckling i vid bemärkelse, säger delegationsledaren Lars Thunberg. Deltar i delegationen: Lars Thunberg (KD), kommunalråd, Helsingborg, ordförande i Sverige ekokommuner, Ellinor Avsan (M), ordförande miljönämnden, Huddinge, ellinor.avsan@huddinge.se Åsa Karlsson-Björkmarker (S), ledamot kommunstyrelsen, Växjö, asa.k.bjorkmarker@vaxjo.se Sverker Ottosson (MP), kommunalråd, Sundsvall : sverker.ottosson@sundsvall.se Lukas Forslund (C), kanslichef Stadsmiljöroteln, Stockholm : lukas.forslund@stockholm.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svensk miljödelegation till Washington

2011-03-09
Sverige har som enda land utanför USA fått en inbjudan att delta vid paraplyorganisationen U.S. National League of Cities (NLC) årliga konferens i Washington den 13-16 mars.

Tillsammans med borgmästare och representanter från över 1000 amerikanska städer kommer Sverigedelegationen, där fem kommunpolitiker ingår, att utbyta erfarenheter om hållbar utveckling. Den svenska delegationen leds av kommunalrådet Lars Thunberg (KD), Helsingborg, tillika ordföranden i Sveriges ekokommuner.

– Vi är otroligt glada att utbytet mellan svenska och amerikanska städer inom miljöområdet fortsätter. I oktober förra året bjöd vi in elva amerikanska borgmästare till Stockholm, den energi som detta skapade bygger vi nu vidare på genom att samarbetet mellan National League of Cities och Sveriges Ekokommuner fördjupas, säger USA:s ambassadör i Sverige, Matthew Barzun, som tillsammans med näringsminister Maud Olofsson lanserade SAGA* i februari 2010.

Detta har möjliggjorts genom det svensk-amerikanska miljösamarbetet the Swedish American Green Alliance (SAGA). Sveriges ekokommuner har i samverkan med SAGA arrangerat resan efter att ha sökt och beviljats medel. De fem utvalda ledande miljökommunerna är Helsingborg, Huddinge, Stockholm, Sundsvall och Växjö, varav de fyra första är medlemmar i Sveriges Ekokommuner (Sekom), som har 80 medlemmar i Sverige. Det kommer att gå att följa deras resa på www.sagastory.blogspot.com.

– Jag är mycket stolt över att få presentera Helsingborgs arbete för en hållbar utveckling, men också Sveriges ekokommuner. Det finns ett mycket stort intresse från flera länder för hur vi arbetar i Sverige och det vi uppnått, inte minst i Helsingborg. Vi tar ständigt emot utländska besök som vill studera vårt framgångskoncept. Något som skapat intresse är bland annat miljöteknik, avfallshantering och förnyelsebar energi som exempelvis biogas. Amerikanerna beundrar också vårt tvärsektoriella arbete för en hållbar utveckling i vid bemärkelse, säger delegationsledaren Lars Thunberg.

Deltar i delegationen:
Lars Thunberg (KD), kommunalråd, Helsingborg, ordförande i Sverige ekokommuner,
Ellinor Avsan (M), ordförande miljönämnden, Huddinge, ellinor.avsan@huddinge.se
Åsa Karlsson-Björkmarker (S), ledamot kommunstyrelsen, Växjö, asa.k.bjorkmarker@vaxjo.se
Sverker Ottosson (MP), kommunalråd, Sundsvall : sverker.ottosson@sundsvall.se
Lukas Forslund (C), kanslichef Stadsmiljöroteln, Stockholm : lukas.forslund@stockholm.se

* SAGA är ett svenskt-amerikanskt miljö- och klimatsamarbete som syftar till att öka utbytet kring hållbarhetsfrågor för svenska och amerikanska forskare, beslutsfattare, entreprenörer, journalister med flera. I februari 2010 slöts avtalet mellan svenska och amerikanska regeringen. För mer information:sagastory.blogspot.com/

För mer information, kontakta:
Lars Thunberg (KD), ordförande i Sveriges ekokommuner samt kommunalråd Helsingborg, 070-628 43 10.

Senaste nyheter