Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svensk biogasteknik på väg till Indien

https://www.klimatsmart.se/images/news/Energimyndigheten-logo.gif

Ett nära samarbete inom energiteknik pågår mellan Indien och Sverige. Målet är att implementera svenska lösningar för biogasproduktion i Indien. Resultaten från det treåriga biogasprogrammet presenterades förra veckan i Delhi och Hyderabad då också rapporten Waste to Energy in Urban Infrastructure släpptes. Indien och Sverige har undertecknat flera bilaterala avtal om samarbete och erfarenhetsutbyte inom miljö, energi, teknik och vetenskap. Det specifika samarbetet mellan Indien och Sverige kring biogas började år 2009. Det drivs av Energimyndigheten med stöd av Sida och Svenska Ambassaden i Delhi, och har idag resulterat i flera konkreta projekt där myndigheter, kommuner och näringsliv från båda länderna deltar. - Energimyndigheten har fortsatt att stötta dessa processer inom ramen för programmet Waste to Energy. En ambition har varit att hitta tekniska lösningar som går att återanvända på andra anläggningar. Nu har förslag för utveckling av flera potentiella anläggningar tagits fram och vi hoppas se ett genombrott för en stor, replikerbar teknisk lösning i Delhi inom kort, säger Ludvig Lindström, koordinator på Energimyndighetens Internationella sekretariat. Att förvandla organiskt avfall till värme, el eller drivmedel i form av biogas är ett teknikområde där Sverige kan visa upp både integrerade systemlösningar och spjutspetskompetens. Indien står inför stora utmaningar, där ett växande välstånd kan få konsekvenser för miljön, inte minst i form av avfall som inte kan tas om hand utan deponeras. Detta påverkar landets bristande vattenresurser och även utsläppen av växthusgaser. Sverige ligger mycket långt fram när det gäller teknik för att uppgradera biogas till fordonsgas. Tekniken är intressant för indiska städer som redan har utbyggda system för naturgas och lätt kan övergå till biogas. I Delhi drivs redan alla bussar och taxibilar med naturgas. Förra veckan deltog Energimyndigheten i flera seminarier i Indien i samband med Svenska ambassadens satsning Nobel Memorial Week som syftar till att marknadsföra Sverige i Indien. Årets tema var ”innovationer”. - Seminarierna förra veckan ledde bland annat till att flera städer och andra aktörer i delstaten Andhra Pradesh visade intresse för att inleda samarbete med svenska aktörer, säger Ludvig Lindström. För mer information, kontakta: Ludvig Lindström 016-544 20 00.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svensk biogasteknik på väg till Indien

2011-10-26
Ett nära samarbete inom energiteknik pågår mellan Indien och Sverige. Målet är att implementera svenska lösningar för biogasproduktion i Indien. Resultaten från det treåriga biogasprogrammet presenterades förra veckan i Delhi och Hyderabad då också rapporten Waste to Energy in Urban Infrastructure släpptes.

Indien och Sverige har undertecknat flera bilaterala avtal om samarbete och erfarenhetsutbyte inom miljö, energi, teknik och vetenskap. Det specifika samarbetet mellan Indien och Sverige kring biogas började år 2009. Det drivs av Energimyndigheten med stöd av Sida och Svenska Ambassaden i Delhi, och har idag resulterat i flera konkreta projekt där myndigheter, kommuner och näringsliv från båda länderna deltar.

- Energimyndigheten har fortsatt att stötta dessa processer inom ramen för programmet Waste to Energy. En ambition har varit att hitta tekniska lösningar som går att återanvända på andra anläggningar. Nu har förslag för utveckling av flera potentiella anläggningar tagits fram och vi hoppas se ett genombrott för en stor, replikerbar teknisk lösning i Delhi inom kort, säger Ludvig Lindström, koordinator på Energimyndighetens Internationella sekretariat.

Att förvandla organiskt avfall till värme, el eller drivmedel i form av biogas är ett teknikområde där Sverige kan visa upp både integrerade systemlösningar och spjutspetskompetens. Indien står inför stora utmaningar, där ett växande välstånd kan få konsekvenser för miljön, inte minst i form av avfall som inte kan tas om hand utan deponeras. Detta påverkar landets bristande vattenresurser och även utsläppen av växthusgaser.

Sverige ligger mycket långt fram när det gäller teknik för att uppgradera biogas till fordonsgas. Tekniken är intressant för indiska städer som redan har utbyggda system för naturgas och lätt kan övergå till biogas. I Delhi drivs redan alla bussar och taxibilar med naturgas.

Förra veckan deltog Energimyndigheten i flera seminarier i Indien i samband med Svenska ambassadens satsning Nobel Memorial Week som syftar till att marknadsföra Sverige i Indien. Årets tema var ”innovationer”.

- Seminarierna förra veckan ledde bland annat till att flera städer och andra aktörer i delstaten Andhra Pradesh visade intresse för att inleda samarbete med svenska aktörer, säger Ludvig Lindström.

För mer information, kontakta:
Ludvig Lindström 016-544 20 00.

Ladda ner "Waste to energy in urban infrastructure" (PDF): www.energimyndigheten.se/Global/Internationellt/Exportfr%C3%A4mjande%20o%20Bilateralt/BiogasIndiaAnp.pdf

Senaste nyheter