Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svampsäsongen är här – beställ fältguiden för ängssvampar

https://www.klimatsmart.se/images/news/dalarna-svampbok250x239.jpg

Ut och leta ögongodis – låt ängsvamparnas knalliga färger lysa upp denna regniga sensommar, och lär dig identifiera dem med hjälp av fältguiden. Den nya och uppdaterade ”Ängssvampar i Dalarna - Fältguide för svampar i magra gräsmarker” finns nu att beställa via vår webbplats igen, efter att tidigare tryckt upplaga har sålt slut. I Sverige finns 153 arter av ängssvampar, av dessa är 111 arter hittade i Dalarna. Vår förhoppning är att denna fältguide ska öppna dina ”ängssvampsögon” när du är ute i markerna och inventerar. - Nu finns det mycket svamp ute i ängs- och hagmarkerna, och inte att förglömma, även i ogödslade gräsmattor. Intresset och efterfrågan kring fältguiden har varit stort. Vi hoppas att den ska vara användbar både för inbitna inventerare och de som just börjat upptäcka variationsrikedomen som finns i våra ängar, säger Sarah Lagerberg, projektledare på Länsstyrelsen i Dalarnas län. Fältguiden kan beställas Länsstyrelsen Dalarnas hemsida (lansstyrelsen.se). Den kostar 100 kronor, frakt tillkommer. Du hittar även fältguiden digitalt på vår webbplats. Fältguiden hjälper dig att hitta fler värdefulla ängs- och betesmarker: Den har ett Dalafokus, men många av de arter som beskrivs i fältguiden finns även i stora delar av Sverige. Boken är en fältguide för svampar i magra gräsmarker. Ängssvampar, till exempel vaxskivlingar, rödskivlingar, jordtungor och fingersvampar som växer i gamla fodermarker, har minskat dramatiskt i Sverige de senaste 100 åren. Arbetet med uppdateringen och utökningen av fältguiden har gjorts inom ramen för projekten ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Åtgärdsprogram för hotade arter”.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svampsäsongen är här – beställ fältguiden för ängssvampar

2023-08-25
Ny svampbok - Ängssvampar i Dalarna
Ut och leta ögongodis – låt ängsvamparnas knalliga färger lysa upp denna regniga sensommar, och lär dig identifiera dem med hjälp av fältguiden. Den nya och uppdaterade ”Ängssvampar i Dalarna - Fältguide för svampar i magra gräsmarker” finns nu att beställa via vår webbplats igen, efter att tidigare tryckt upplaga har sålt slut.

I Sverige finns 153 arter av ängssvampar, av dessa är 111 arter hittade i Dalarna. Vår förhoppning är att denna fältguide ska öppna dina ”ängssvampsögon” när du är ute i markerna och inventerar.

- Nu finns det mycket svamp ute i ängs- och hagmarkerna, och inte att förglömma, även i ogödslade gräsmattor. Intresset och efterfrågan kring fältguiden har varit stort. Vi hoppas att den ska vara användbar både för inbitna inventerare och de som just börjat upptäcka variationsrikedomen som finns i våra ängar, säger Sarah Lagerberg, projektledare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Fältguiden kan beställas Länsstyrelsen Dalarnas hemsida (lansstyrelsen.se). Den kostar 100 kronor, frakt tillkommer. Du hittar även fältguiden digitalt på vår webbplats.

Fältguiden hjälper dig att hitta fler värdefulla ängs- och betesmarker:

Den har ett Dalafokus, men många av de arter som beskrivs i fältguiden finns även i stora delar av Sverige.

Boken är en fältguide för svampar i magra gräsmarker. Ängssvampar, till exempel vaxskivlingar, rödskivlingar, jordtungor och fingersvampar som växer i gamla fodermarker, har minskat dramatiskt i Sverige de senaste 100 åren.

Arbetet med uppdateringen och utökningen av fältguiden har gjorts inom ramen för projekten ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Åtgärdsprogram för hotade arter”.

Senaste nyheter