Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

SunPine sneglar redan på en utbyggnad

https://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt1.png

Knappt har SunPines anläggning för tillverkning av miljövänlig talldiesel hunnit invigas förrän förtaget tittar på en utbyggnad. - Vi har förberett oss genom en markoption, berättar Magnus Wikman, vd. Av råvaran tallolja gör SunPine i dag råtalldiesel och beckolja. Enkelt beskrivet så separeras råtalldiesel och bioolja/tallbeckolja ur talloljan. Mellan 65 och 70 procent av råvaran blir råtalldiesel. Råtalldieseln skeppas iväg till Preems raffinaderi i Göteborg för slutbehandling och utblandning i vanlig diesel. Beckoljan säljs tillbaka till industrin som miljövänlig eldningsolja. Men det går att vidareförädla talloljan än mer. Exempelvis är växtsteroler, beta-sitosterol, en ingrediens både i kolesterolsänkande livsmedel och hormonbaserade läkemedel. Dessa kan utvinnas ur talloljan. Trots att SunPines tillverkning av råtalldiesel och tallbeckolja precis kommit igång så sneglar företaget redan på en utbyggnad alldeles intill nuvarande anläggning. - Växtsterolerna är värdefulla och kan bli kommersiellt gångbara, betonar Lars Stigsson, entreprenören, kemisten och innovatören bakom världens första talldieselfabrik. Och talloljan innehåller mycket av de värdefulla kemikalierna. - Inte minst beckoljan där nio procent utgörs av växtsteroler, förklarar Stigsson. Men för att utvinna kemikalierna krävs en utbyggnad och en kompletterande processanläggning. Därför har SunPine tecknat en markoption med Piteå kommun. SunPines fabrik i Piteå är unik. Det är den första anläggningen för produktion av grön talldiesel i industriell skala. Tillverkningen kräver heller inte någon ökad avverkning av skogen. Tallolja är en biprodukt vid massa- och papperstillverkningen. Så från samma träd görs först papper sedan fordonsdrivmedel av talloljan. Talldiesel räknar till den andra generationens drivmedel. Ägare av SunPine är Lars Stigssons bolag Kiram, Preem, Södra och Sveaskog.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

SunPine sneglar redan på en utbyggnad

2010-06-01
Knappt har SunPines anläggning för tillverkning av miljövänlig talldiesel hunnit invigas förrän förtaget tittar på en utbyggnad.

- Vi har förberett oss genom en markoption, berättar Magnus Wikman, vd.

Av råvaran tallolja gör SunPine i dag råtalldiesel och beckolja. Enkelt beskrivet så separeras råtalldiesel och bioolja/tallbeckolja ur talloljan. Mellan 65 och 70 procent av råvaran blir råtalldiesel. Råtalldieseln skeppas iväg till Preems raffinaderi i Göteborg för slutbehandling och utblandning i vanlig diesel. Beckoljan säljs tillbaka till industrin som miljövänlig eldningsolja. Men det går att vidareförädla talloljan än mer. Exempelvis är växtsteroler, beta-sitosterol, en ingrediens både i kolesterolsänkande livsmedel och hormonbaserade läkemedel. Dessa kan utvinnas ur talloljan.

Trots att SunPines tillverkning av råtalldiesel och tallbeckolja precis kommit igång så sneglar företaget redan på en utbyggnad alldeles intill nuvarande anläggning.

- Växtsterolerna är värdefulla och kan bli kommersiellt gångbara, betonar Lars Stigsson, entreprenören, kemisten och innovatören bakom världens första talldieselfabrik.

Och talloljan innehåller mycket av de värdefulla kemikalierna.

- Inte minst beckoljan där nio procent utgörs av växtsteroler, förklarar Stigsson.

Men för att utvinna kemikalierna krävs en utbyggnad och en kompletterande processanläggning. Därför har SunPine tecknat en markoption med Piteå kommun. SunPines fabrik i Piteå är unik. Det är den första anläggningen för produktion av grön talldiesel i industriell skala. Tillverkningen kräver heller inte någon ökad avverkning av skogen. Tallolja är en biprodukt vid massa- och papperstillverkningen. Så från samma träd görs först papper sedan fordonsdrivmedel av talloljan. Talldiesel räknar till den andra generationens drivmedel.

Ägare av SunPine är Lars Stigssons bolag Kiram, Preem, Södra och Sveaskog.

Senaste nyheter