Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stort intresse för biogasbussar

https://www.klimatsmart.se/images/news/biogasost194x113c.jpg

Som en del av det EU-finansierade projektet Baltic Biogas Bus bjöd Biogas Öst den 9 november in till ett seminarium om biogasbussar i praktiken. Intresset var mycket stort och ett 50-tal deltagare, huvudsakligen projektledare och utvecklingsingenjörer samlades i Uppsala Konsert och Kongress för en heldag av diskussioner och föredrag. Scanias representanter anlände till seminariet i en av deras nya biogasbussar, en buss som under dagen sen stod utställd på Vaksala torg för allmän beskådan. Dagen avslutades med ett studiebesök på Uppsalas pilotanläggning för tankning av flytande biogas där även en buss konverterad med så kallad Dual Fuel teknik fanns på plats. Fokus för seminariet var de praktiska aspekterna kring biogasbussar, både rent tekniskt och ur en strategisk synvinkel. Bland andra pratade Nelson Rojas från Norska HOG Energi om hur de har arbetat med hela värdekedjan för att få till ett beslut om 75 biogasbussar i Bergen. Nya tekniska lösningar och möjligheter diskuterades också. Anna Aldén från Scandinavian Biogas berättade om hur flytande biogas gör det möjligt att transportera biogas upp till fem gånger så effektivt jämfört med komprimerad gas. En effektiv transport av biogas öppnar upp för en helt ny infrastruktur där biogas i en större utsträckning kan produceras nära råvarorna och sedan transporteras till där den behövs som mest. Dual Fuel tekniken och de möjligheter den ger att köra gasfordon med en energieffektiv kompressionsmotor behandlades också. Folke Fritzson, utvecklingsingenjör på Scania, sammanfattade dagen med orden "denna dag har varit precis så bra som jag hade hoppats på!" För mer information och bildmaterial kontakta: Martin Ahrne, projektledare Energikontoret i Mälardalen AB/Biogas Öst, martin.ahrne@energikontor.se, 0736-41 81 57

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stort intresse för biogasbussar

2010-11-10
Som en del av det EU-finansierade projektet Baltic Biogas Bus bjöd Biogas Öst den 9 november in till ett seminarium om biogasbussar i praktiken. Intresset var mycket stort och ett 50-tal deltagare, huvudsakligen projektledare och utvecklingsingenjörer samlades i Uppsala Konsert och Kongress för en heldag av diskussioner och föredrag. Scanias representanter anlände till seminariet i en av deras nya biogasbussar, en buss som under dagen sen stod utställd på Vaksala torg för allmän beskådan. Dagen avslutades med ett studiebesök på Uppsalas pilotanläggning för tankning av flytande biogas där även en buss konverterad med så kallad Dual Fuel teknik fanns på plats.

Fokus för seminariet var de praktiska aspekterna kring biogasbussar, både rent tekniskt och ur en strategisk synvinkel. Bland andra pratade Nelson Rojas från Norska HOG Energi om hur de har arbetat med hela värdekedjan för att få till ett beslut om 75 biogasbussar i Bergen. Nya tekniska lösningar och möjligheter diskuterades också. Anna Aldén från Scandinavian Biogas berättade om hur flytande biogas gör det möjligt att transportera biogas upp till fem gånger så effektivt jämfört med komprimerad gas. En effektiv transport av biogas öppnar upp för en helt ny infrastruktur där biogas i en större utsträckning kan produceras nära råvarorna och sedan transporteras till där den behövs som mest.
Dual Fuel tekniken och de möjligheter den ger att köra gasfordon med en energieffektiv kompressionsmotor behandlades också.

Folke Fritzson, utvecklingsingenjör på Scania, sammanfattade dagen med orden "denna dag har varit precis så bra som jag hade hoppats på!"

För mer information och bildmaterial kontakta:
Martin Ahrne, projektledare Energikontoret i Mälardalen AB/Biogas Öst, martin.ahrne@energikontor.se, 0736-41 81 57
Källa: Biogas Öst

Senaste nyheter