Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Storsatsning på elektrifiering av tunga vägtransporter

https://www.klimatsmart.se/images/news/okq8-laddare250x198.jpg

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige inleder ett samarbete för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Med 26 laddstationer är målsättningen att påskynda omställningen av tunga vägtransporter på långa distanser. -Vi är stolta över att inleda arbetet med etableringen av laddning för tung trafik. Vi är övertygade om att ökade möjligheter till laddning är den viktigaste nyckeln till omställning inom transportsektorn mot en hållbar framtid, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8. OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar totalt 26 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar, med vardera minst två laddpunkter i bland annat Sollentuna, Jönköping och Umeå. -Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Med förnybar energi kan vi driva omställningen bland annat genom elektrifierade transporter och fordon, där den här satsningen på tunga transporter blir viktig, säger Sanna Lundström, tf chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft. Publika laddstationer för alla: Laddstationerna och relaterade laddtjänster kommer vara tillgängliga för alla tunga fordon oavsett tillverkare, och även vara öppna för personbilar. Laddplatserna utrustas med 2-4 laddpunkter med vardera 350kW kontinuerlig effekt. Antalet laddstationer kommer att anpassas till platsen och den mängd trafik som förväntas ha behov av laddning i området de närmaste fem åren. Det föreslagna nätverket möjliggör eldrivna transporter mellan logistiskt viktiga punkter i Sverige. Fokus har varit att skapa ett nätverk för hela Sverige där avståndet mellan laddpunkterna är betydligt kortare än räckvidden för dagens tunga elfordon. Ett öppet och heltäckande nätverk bidrar till den trygghet som är avgörande för att ta steget från fossila drivmedel till mer hållbara alternativ. -Vi har högt ställda hållbarhetsmål, precis som OKQ8 och Skellefteå Kraft, och strävar efter att hjälpa våra kunder att ställa om mot hållbarhet. Vi vill fortsätta vara ledande inom elektrifiering av tunga transporter i Sverige. Vi vill kunna ge våra kunder möjlighet att ladda, oavsett var de befinner sig i landet, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige. Planen är att laddstationerna för tung trafik tas i drift under 2023.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Storsatsning på elektrifiering av tunga vägtransporter

2022-08-24
OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige inleder ett samarbete för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Med 26 laddstationer är målsättningen att påskynda omställningen av tunga vägtransporter på långa distanser.

-Vi är stolta över att inleda arbetet med etableringen av laddning för tung trafik. Vi är övertygade om att ökade möjligheter till laddning är den viktigaste nyckeln till omställning inom transportsektorn mot en hållbar framtid, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar totalt 26 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar, med vardera minst två laddpunkter i bland annat Sollentuna, Jönköping och Umeå.

-Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Med förnybar energi kan vi driva omställningen bland annat genom elektrifierade transporter och fordon, där den här satsningen på tunga transporter blir viktig, säger Sanna Lundström, tf chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft.

Publika laddstationer för alla:

Laddstationerna och relaterade laddtjänster kommer vara tillgängliga för alla tunga fordon oavsett tillverkare, och även vara öppna för personbilar. Laddplatserna utrustas med 2-4 laddpunkter med vardera 350kW kontinuerlig effekt. Antalet laddstationer kommer att anpassas till platsen och den mängd trafik som förväntas ha behov av laddning i området de närmaste fem åren.

Det föreslagna nätverket möjliggör eldrivna transporter mellan logistiskt viktiga punkter i Sverige. Fokus har varit att skapa ett nätverk för hela Sverige där avståndet mellan laddpunkterna är betydligt kortare än räckvidden för dagens tunga elfordon. Ett öppet och heltäckande nätverk bidrar till den trygghet som är avgörande för att ta steget från fossila drivmedel till mer hållbara alternativ.

-Vi har högt ställda hållbarhetsmål, precis som OKQ8 och Skellefteå Kraft, och strävar efter att hjälpa våra kunder att ställa om mot hållbarhet. Vi vill fortsätta vara ledande inom elektrifiering av tunga transporter i Sverige. Vi vill kunna ge våra kunder möjlighet att ladda, oavsett var de befinner sig i landet, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

Planen är att laddstationerna för tung trafik tas i drift under 2023.
Källa: OKQ8

Senaste nyheter