Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stockholms största biogasanläggning

https://www.klimatsmart.se/images/news/swedishgas175x111.gif

På uppdrag av Stockholm Gas bygger Swedish Biogas International den största biogasanläggningen i Stockholm. Anläggningen placeras i Skarpnäck och ska försörja huvudstaden med biogas både som drivmedel för bussar och bilar och som råvara för den nya stadsgasen. Parterna har redan tidigare inlett ett samarbete i och med att Stockholm Gas köper biogas från Swedish Biogas produktionsanläggning i Örebro. Den står färdig om cirka ett halvår och ska leverera tre miljoner kubikmeter gas per år till Stockholm. Den nya anläggningen i Skarpnäck blir den hittills största i landet med en produktionskapacitet om 10,5 miljoner kubikmeter biogas per år, vilket fördubblar kapaciteten i Stockholm. Produktionen av biogas efter bygget av Skarpnäcksanläggningen motsvarar 31 procent av hela den svenska marknaden under 2008. Miljöprövning liksom detaljplanearbete pågår och markarbeten i Skarpnäck beräknas påbörjas i slutet av innevarande år. Kontraktsvärdet för Swedish Biogas är cirka en miljard kronor under 15 år. Vd Peter Undén: - Vi är stolta över att vara produktionspartner åt Stockholm Gas i ett sådant här prestigeprojekt. Detta är ett viktigt steg i arbetet med att försörja Stockholmsområdet med lokalt producerad biogas. Stockholm Gas vd Mathias Edstedt betonar avtalets betydelse: - Vi ser avtalet som ett mycket viktigt steg i omvandlingen av Stockholms gasförsörjning till ett modernt, miljöriktigt och uthålligt alternativ. Den här satsningen kommer att följas av flera biogasprojekt i området de kommande åren. Swedish Biogas, Peter Undén 0703-40 81 41, Stockholm Gas, Mathias Edstedt 08-671 74 89 Swedish Biogas International ger lokala lösningar på globala frågor genom att projektera, bygga och driva biogasanläggningar i Sverige och utomlands. Den kretsloppsanpassade biogas Swedish Biogas International framställer kan användas till fordonsbränsle, elproduktion eller uppvärmning. Biogasen är en fullvärdig och miljövänlig energikälla, framställd ur lokala råvaror och restprodukter. Företaget, med säte i Linköping, har tjugo anställda och omsatte tio (10) miljoner kronor 2008. Stockholm Gas ska leverera gas som bidrar till en uthållig, klimat- och miljöriktig energiförsörjning i Stockholm. Hushåll, fastighetsägare, restauranger, industri och fordon ska kunna utnyttja en förstklassig energikälla med säkra leveranser. Bytet från dagens stadsgas till biogas och naturgas år 2010 blir ytterligare ett bidrag till att hejda klimatförändringen tack vare sänkta koldioxidutsläpp.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stockholms största biogasanläggning

2009-06-08
På uppdrag av Stockholm Gas bygger Swedish Biogas International den största biogasanläggningen i Stockholm. Anläggningen placeras i Skarpnäck och ska försörja huvudstaden med biogas både som drivmedel för bussar och bilar och som råvara för den nya stadsgasen.

Parterna har redan tidigare inlett ett samarbete i och med att Stockholm Gas köper biogas från Swedish Biogas produktionsanläggning i Örebro. Den står färdig om cirka ett halvår och ska leverera tre miljoner kubikmeter gas per år till Stockholm.

Den nya anläggningen i Skarpnäck blir den hittills största i landet med en produktionskapacitet om 10,5 miljoner kubikmeter biogas per år, vilket fördubblar kapaciteten i Stockholm. Produktionen av biogas efter bygget av Skarpnäcksanläggningen motsvarar 31 procent av hela den svenska marknaden under 2008. Miljöprövning liksom detaljplanearbete pågår och markarbeten i Skarpnäck beräknas påbörjas i slutet av innevarande år.

Kontraktsvärdet för Swedish Biogas är cirka en miljard kronor under 15 år.

Vd Peter Undén:

- Vi är stolta över att vara produktionspartner åt Stockholm Gas i ett sådant här prestigeprojekt. Detta är ett viktigt steg i arbetet med att försörja Stockholmsområdet med lokalt producerad biogas.

Stockholm Gas vd Mathias Edstedt betonar avtalets betydelse:

- Vi ser avtalet som ett mycket viktigt steg i omvandlingen av Stockholms gasförsörjning till ett modernt, miljöriktigt och uthålligt alternativ. Den här satsningen kommer att följas av flera biogasprojekt i området de kommande åren.

Swedish Biogas, Peter Undén 0703-40 81 41,
Stockholm Gas, Mathias Edstedt 08-671 74 89

Swedish Biogas International ger lokala lösningar på globala frågor genom att projektera, bygga och driva biogasanläggningar i Sverige och utomlands. Den kretsloppsanpassade biogas Swedish Biogas International framställer kan användas till fordonsbränsle, elproduktion eller uppvärmning. Biogasen är en fullvärdig och miljövänlig energikälla, framställd ur lokala råvaror och restprodukter. Företaget, med säte i Linköping, har tjugo anställda och omsatte tio (10) miljoner kronor 2008.

Stockholm Gas ska leverera gas som bidrar till en uthållig, klimat- och miljöriktig energiförsörjning i Stockholm. Hushåll, fastighetsägare, restauranger, industri och fordon ska kunna utnyttja en förstklassig energikälla med säkra leveranser. Bytet från dagens stadsgas till biogas och naturgas år 2010 blir ytterligare ett bidrag till att hejda klimatförändringen tack vare sänkta koldioxidutsläpp.
Källor:

Senaste nyheter