Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stockholm får beröm för miljöbränsle

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronabilisterlogoo.jpg

Stockholms stad tankade 2009 sina biogasbilar till 74 % med biogas och sina etanolbilar till 87 % med etanol, enligt ny statistik. Gröna Bilister är imponerade och uppmanar andra kommuner att säkerställa samma höga tankningsgrad. 2009 hördes många larm om hur svårt det var att få fordonsgas till gasbilar i Stockholms­området, och hur många etanolbilar som av kostnadsskäl tankade bensin. Gröna Bilister har också uppmärksammat en rad kommuner som i alltför hög grad tankat sina gas- och etanolbilar med bensin. Därför är organisationen särskilt positiv till Stockholms stad, som nu visar att de 2009 tankade sina biogasbilar till 74 % med biogas och sina etanolbilar till 87 % med etanol, enligt Miljöbarometern. – En gas- eller etanolbil gör nytta bara om den tankas rätt, och här slarvade alltför många under 2009. Stockholms stad har gjort rätt för sig, till glädje för det globala klimatet och den lokala miljön. Vi uppmanar andra kommuner att säkerställa att deras bilar tankas rätt i minst lika hög grad, och Stockholmsföretag och stockholmare att välja bort bensinen på samma sätt som staden gör, säger Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister. Den som byter från bensin till etanol minskar sina utsläpp av fossil koldioxid med drygt 50 procent, medan biogas minskar klimatpåverkan med 85 procent, enligt Naturvårdsverkets och Vägverkets beräkningar. Stockholm har nu totalt 77 % miljöbilar i stadens flotta, och av de bilar som skaffades förra året var 96 % miljöbilar. Också detta imponerar på Gröna Bilister, som inom kort återkommer med en utförlig granskning av stadens miljöbilsarbete. Gröna Bilister föreslår sen tidigare att enbart de som huvudsakligen tankar sina etanol- och gasbilar med avsett bränsle ska få lokala miljöbilsförmåner. Sådana lokala föreskrifter finns redan i bl.a. Göteborg, Karlstad och Östersund. För ytterligare information: Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister, 070-271 35 17, cecilia.carlqvist@gronabilister.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stockholm får beröm för miljöbränsle

2010-04-16
Stockholms stad tankade 2009 sina biogasbilar till 74 % med biogas och sina etanolbilar till 87 % med etanol, enligt ny statistik. Gröna Bilister är imponerade och uppmanar andra kommuner att säkerställa samma höga tankningsgrad.

2009 hördes många larm om hur svårt det var att få fordonsgas till gasbilar i Stockholms­området, och hur många etanolbilar som av kostnadsskäl tankade bensin. Gröna Bilister har också uppmärksammat en rad kommuner som i alltför hög grad tankat sina gas- och etanolbilar med bensin. Därför är organisationen särskilt positiv till Stockholms stad, som nu visar att de 2009 tankade sina biogasbilar till 74 % med biogas och sina etanolbilar till 87 % med etanol, enligt Miljöbarometern.

– En gas- eller etanolbil gör nytta bara om den tankas rätt, och här slarvade alltför många under 2009. Stockholms stad har gjort rätt för sig, till glädje för det globala klimatet och den lokala miljön. Vi uppmanar andra kommuner att säkerställa att deras bilar tankas rätt i minst lika hög grad, och Stockholmsföretag och stockholmare att välja bort bensinen på samma sätt som staden gör, säger Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister.

Den som byter från bensin till etanol minskar sina utsläpp av fossil koldioxid med drygt 50 procent, medan biogas minskar klimatpåverkan med 85 procent, enligt Naturvårdsverkets och Vägverkets beräkningar.

Stockholm har nu totalt 77 % miljöbilar i stadens flotta, och av de bilar som skaffades förra året var 96 % miljöbilar. Också detta imponerar på Gröna Bilister, som inom kort återkommer med en utförlig granskning av stadens miljöbilsarbete.

Gröna Bilister föreslår sen tidigare att enbart de som huvudsakligen tankar sina etanol- och gasbilar med avsett bränsle ska få lokala miljöbilsförmåner. Sådana lokala föreskrifter finns redan i bl.a. Göteborg, Karlstad och Östersund.

För ytterligare information:
Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister, 070-271 35 17, cecilia.carlqvist@gronabilister.se.

Senaste nyheter