Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Statoils försäljning av E85 ökade 2010

https://www.klimatsmart.se/images/news/statoil168x28e.gif

Under 2010 sålde Statoil 66 miljoner liter av etanolbränslet E85. Det är en ökning med cirka 6 procent jämfört med 2009 då försäljningen uppgick till 62 miljoner liter. – Det är glädjande ur klimatsynpunkt att vår försäljning av E85 har ökat jämfört med förra året. Den E85 som vi sålde under 2010 bestod av etanol som gav en minskning av koldioxidutsläpp på cirka 83.000 ton. Det motsvarar utsläppen från över 27.800 bensindrivna bilar, säger Sofia Sjöström, drivmedelsansvarig på Statoil. Statoil har lett utbyggnaden av tankställen för E85 och säljer nu E85 på totalt 445 stationer över hela landet. Samtidigt som Statoil satsat på tankställen för E85 vill företaget också snabbt öka låginblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel för att minska koldioxidutsläppen. EU:s bränsledirektiv har gjort det möjligt att öka inblandningen av etanol i bensin till 10 procent och i diesel till 7 procent. För att införa E10, det vill säga bensin med 10 procents inblandning av etanol, behövs ett riksdagsbeslut som förväntas komma under våren. För att produkten ska kunna säljas krävs det en produktstandard som specificerar tekniska egenskaper. En svensk standard för E10 måste utarbetas och den blir klar tidigast till hösten. Regeringen har beslutat att begränsa skattebefrielsen till 6,5 procent etanol i bensin och till 5 procent i diesel. – Vi ser mycket positivt på en ökad låginblandning av biodrivmedel i bensin 95 och diesel eftersom det är ett effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen för den befintliga bilparken. Begränsningen av skattebefrielsen motverkar en ökad låginblandning eftersom biodrivmedel är dyrare än fossila. Därmed utnyttjar vi inte möjligheten för minskad klimatpåverkan av våra befintliga drivmedel, säger Sofia Sjöström. Under 2010 var den totala försäljningen av biodrivmedel över Statoils stationer 7,5 procent (etanol i E85, biogas i fordonsgas, RME samt låginblandning i bensin och diesel). Statoils totala försäljning av biodrivmedel under 2010 minskade utsläppen av växthusgaser med omkring 274.141 ton, motsvarande 92.192 genomsnittliga bensindrivna personbilar. Etanolen i Svenska Statoils E85 uppfyller Statoilkoncernens hållbarhetskrav som ställer krav på koldioxidreduktion, goda arbetsförhållanden och antikorruption. För att beräkna hur mycket biodrivmedel minskar klimatutsläppen så räknar Statoil som EU och svenska ansvariga myndigheter har angivit. De emissionsfaktorer för etanol och biogas som ligger till grund för den beräknade utsläppsminskningen har uppdaterats med utgångspunkt i förändringen av bränslekvalitetsdirektivet 98/70/EG genom ändringen 2009/30/EG och de livscykeldata för biobränslen och som används i beräkningen av Trafikverkets Bilindex. Läs mer om såväl förnybara som fossila drivmedel i Statoils drivmedelsrapport Vad har vi i tankarna? För mer information, kontakta: Sofia Sjöström, drivmedelsansvarig Svenska Statoil, 070-429 66 92, sofs@statoilfuelretail.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Statoils försäljning av E85 ökade 2010

2011-03-03
Under 2010 sålde Statoil 66 miljoner liter av etanolbränslet E85. Det är en ökning med cirka 6 procent jämfört med 2009 då försäljningen uppgick till 62 miljoner liter.

– Det är glädjande ur klimatsynpunkt att vår försäljning av E85 har ökat jämfört med förra året. Den E85 som vi sålde under 2010 bestod av etanol som gav en minskning av koldioxidutsläpp på cirka 83.000 ton. Det motsvarar utsläppen från över 27.800 bensindrivna bilar, säger Sofia Sjöström, drivmedelsansvarig på Statoil.

Statoil har lett utbyggnaden av tankställen för E85 och säljer nu E85 på totalt 445 stationer över hela landet. Samtidigt som Statoil satsat på tankställen för E85 vill företaget också snabbt öka låginblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel för att minska koldioxidutsläppen. EU:s bränsledirektiv har gjort det möjligt att öka inblandningen av etanol i bensin till 10 procent och i diesel till 7 procent. För att införa E10, det vill säga bensin med 10 procents inblandning av etanol, behövs ett riksdagsbeslut som förväntas komma under våren. För att produkten ska kunna säljas krävs det en produktstandard som specificerar tekniska egenskaper. En svensk standard för E10 måste utarbetas och den blir klar tidigast till hösten. Regeringen har beslutat att begränsa skattebefrielsen till 6,5 procent etanol i bensin och till 5 procent i diesel.

– Vi ser mycket positivt på en ökad låginblandning av biodrivmedel i bensin 95 och diesel eftersom det är ett effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen för den befintliga bilparken. Begränsningen av skattebefrielsen motverkar en ökad låginblandning eftersom biodrivmedel är dyrare än fossila. Därmed utnyttjar vi inte möjligheten för minskad klimatpåverkan av våra befintliga drivmedel, säger Sofia Sjöström.

Under 2010 var den totala försäljningen av biodrivmedel över Statoils stationer 7,5 procent (etanol i E85, biogas i fordonsgas, RME samt låginblandning i bensin och diesel). Statoils totala försäljning av biodrivmedel under 2010 minskade utsläppen av växthusgaser med omkring 274.141 ton, motsvarande 92.192 genomsnittliga bensindrivna personbilar.

Etanolen i Svenska Statoils E85 uppfyller Statoilkoncernens hållbarhetskrav som ställer krav på koldioxidreduktion, goda arbetsförhållanden och antikorruption. För att beräkna hur mycket biodrivmedel minskar klimatutsläppen så räknar Statoil som EU och svenska ansvariga myndigheter har angivit. De emissionsfaktorer för etanol och biogas som ligger till grund för den beräknade utsläppsminskningen har uppdaterats med utgångspunkt i förändringen av bränslekvalitetsdirektivet 98/70/EG genom ändringen 2009/30/EG och de livscykeldata för biobränslen och som används i beräkningen av Trafikverkets Bilindex.

Läs mer om såväl förnybara som fossila drivmedel i Statoils drivmedelsrapport Vad har vi i tankarna?

För mer information, kontakta:
Sofia Sjöström, drivmedelsansvarig Svenska Statoil, 070-429 66 92, sofs@statoilfuelretail.com.
Källa: Statoil

Senaste nyheter