Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

O-ringen - folkfest som tar miljöansvar

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110cp.gif

Deltog nyligen i O-ringen vid Mohed utanför Söderhamn tillsammans med min dotter. Det är världens största orienteringstävling, med mer än 15.000 deltagare från 42 länder. Miljöarbetet på och kring detta arrangemang var imponerande. Den gigantiska campingen vid Mohed låg på ett sandfält som också är Söderhamns vattentäkt. Inget förorenat vatten tilläts rinna ner i marken. I de stora massduscharna och vid hygienstationerna togs allt spillvatten om hand. Det tillhandahölls miljövänliga duschtvålar och schampo. Källsortering av avfall fanns också. Tävlingarna utgick från tre olika arenor under de olika dagarna. Bussar gick i skytteltrafik för att bilar inte skulle behöva korka igen vägarna på väg till tävlingarna. Enligt O-ringens miljöprogram ska också all upphandling av varor och tjänster miljöanpassas. Miljökrav ställs på sponsorerna. Miljömärkt el och elsnåla elapparater ska användas etc. Applåd till Svenska orienteringsförbundet. Även vid banläggningen i skogen har man tänkt miljö, med förbudsområden dit viltet kan dra sig undan, viltavdrivning på morgonen innan tävlingen och utspridda kontroller för att inte skapa onödiga spår och slitskador i naturen. Hela arrangemanget var miljödiplomerat av Håll Sverige Rent. Andra miljödiplomerade arrangemang under sommaren är bland annat ”Smaka på Stockholm”, Vätternrundan, Helsingsborgsfestivalen, Malmöfestivalen och medeltidsveckan i Visby. De diplomerade arrangemangen måste uppfylla ett fyrtiotal kriterier inom åtta olika områden. Det är en positiv utveckling att fler och fler av våra sommarfestivaler och arrangemang tar miljöhänsyn, självklart egentligen, men ändå ganska nytt. Men man kan undra var Naturskyddsföreningen återfinns i sammanhanget. Visst borde föreningen varit på o-ringen och värvat medlemmar och kanske varit en samarbetspartner. Alla som var där hade ju ett intresse för naturen, annars skulle de inte hålla på med orientering. Alla orienterare behöver också riktig skog att springa i, utan kalhyggen, planteringar och röjningsytor, sådant som markeras med grönt på orienteringskartorna under beteckningen ”svårlöpt terräng”. Det finns alldeles för mycket fulskog i detta land och orienterarna behöver hjälp av Naturskyddsföreningen att få till ett annat löpvänligare skogsbruk. Därför borde det inte vara så svårt att värva orienterare till Naturskyddsföreningen, eller hur? Skrivet av Anders Friström på Naturskyddsföreningens blogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

O-ringen - folkfest som tar miljöansvar

2011-08-10
Deltog nyligen i O-ringen vid Mohed utanför Söderhamn tillsammans med min dotter. Det är världens största orienteringstävling, med mer än 15.000 deltagare från 42 länder. Miljöarbetet på och kring detta arrangemang var imponerande. Den gigantiska campingen vid Mohed låg på ett sandfält som också är Söderhamns vattentäkt. Inget förorenat vatten tilläts rinna ner i marken. I de stora massduscharna och vid hygienstationerna togs allt spillvatten om hand. Det tillhandahölls miljövänliga duschtvålar och schampo. Källsortering av avfall fanns också.

Tävlingarna utgick från tre olika arenor under de olika dagarna. Bussar gick i skytteltrafik för att bilar inte skulle behöva korka igen vägarna på väg till tävlingarna. Enligt O-ringens miljöprogram ska också all upphandling av varor och tjänster miljöanpassas. Miljökrav ställs på sponsorerna. Miljömärkt el och elsnåla elapparater ska användas etc. Applåd till Svenska orienteringsförbundet. Även vid banläggningen i skogen har man tänkt miljö, med förbudsområden dit viltet kan dra sig undan, viltavdrivning på morgonen innan tävlingen och utspridda kontroller för att inte skapa onödiga spår och slitskador i naturen.

Hela arrangemanget var miljödiplomerat av Håll Sverige Rent. Andra miljödiplomerade arrangemang under sommaren är bland annat ”Smaka på Stockholm”, Vätternrundan, Helsingsborgsfestivalen, Malmöfestivalen och medeltidsveckan i Visby. De diplomerade arrangemangen måste uppfylla ett fyrtiotal kriterier inom åtta olika områden. Det är en positiv utveckling att fler och fler av våra sommarfestivaler och arrangemang tar miljöhänsyn, självklart egentligen, men ändå ganska nytt.

Men man kan undra var Naturskyddsföreningen återfinns i sammanhanget. Visst borde föreningen varit på o-ringen och värvat medlemmar och kanske varit en samarbetspartner. Alla som var där hade ju ett intresse för naturen, annars skulle de inte hålla på med orientering. Alla orienterare behöver också riktig skog att springa i, utan kalhyggen, planteringar och röjningsytor, sådant som markeras med grönt på orienteringskartorna under beteckningen ”svårlöpt terräng”.

Det finns alldeles för mycket fulskog i detta land och orienterarna behöver hjälp av Naturskyddsföreningen att få till ett annat löpvänligare skogsbruk. Därför borde det inte vara så svårt att värva orienterare till Naturskyddsföreningen, eller hur?

Skrivet av Anders Friström på Naturskyddsföreningens blogg.

Senaste nyheter