Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sluta spela rysk roulett med klimatet

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakyrkanhelavarlden250x54.jpg

Klimattoppmötet i Cancún: Klimatförändringarna utgör fortfarande ett stort hot mot världens fattiga och utsatta i utvecklingsländerna. Många rika länder har inte gjort nödvändiga utsläppsminskningar och fördröjt förhandlingarna. Länder i Nordamerika och Europa samt Japan har ett stort historisk ansvar, men gör inte tillräckligt. Diakonia och Svenska kyrkan menar: istället för att spela rysk roulett med klimatet borde rika länder gå före med en ambitiös klimatpolitik och sluta se till kortsiktiga nationella intressen. Mötet i Cancún har inneburit vissa framsteg. Det finns nu ett regelverk för tropiska regnskogar och förhandlingarna om anpassningsåtgärder har gjort framsteg. Det är även glädjande att en fond för finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer har skapats. – Att fonden ligger under klimatkonventionens parters kontroll och att platserna i fondens styrelse kommer att delas lika mellan industri- och utvecklingsländer ger fonden legitimitet. Men nya pengar måste fram för klimatanpassning och investeringar i hållbar energi i utvecklingsländerna, säger Carl-Henrik Jacobsson, Svenska kyrkan. Nu återstår frågan om hur man kan skapa nya pengar för dessa åtgärder, när det gäller den långsiktiga finansieringen gjorde mötet inga framsteg. En del av överenskommelsen i Cancún innebär att många länders löften om utsläppsminskningar nu är införda i ett formellt beslut. Men slutdokumenten saknar skrivningar om hur otillräckliga dessa löften är för att förhindra framtida klimatförändringar, och det finns inte heller en tydlig plan för hur ambitionerna ska kunna höjas. Detta tillsammans med att Kyotoprotokollets framtid fortfarande är osäker gör att världen fortsätter på en osäker väg. – Att förhandlingarna inte nått fram till en förlängning av det juridiskt bindande Kyotoprotokollet är mycket olyckligt. Vaga löften om utsläppsminskningarna innebär en stor risk att världen inte kommer att klara av klimatkrisen, säger Andreas Ulfsax, Diakonia. Mötet i Mexiko skedde under en god stämning och kan innebära en större tilltro till FN-processen efter misslyckandet under Köpenhamnsmötet. De framsteg som ändå gjordes på mötet gör att det finns ett visst hopp om att förhandlingarna kan nå fram till tillräckliga ambitioner nästa år. Cancúnmötet tog några försiktiga steg i rätt riktning, men det går för långsamt och klimatet kan inte vänta på en lösning. Nu måste länder med de största historiska utsläppen av växthusgaser visa vägen med en ambitiösare klimatpolitik.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sluta spela rysk roulett med klimatet

2010-12-11
Klimattoppmötet i Cancún: Klimatförändringarna utgör fortfarande ett stort hot mot världens fattiga och utsatta i utvecklingsländerna. Många rika länder har inte gjort nödvändiga utsläppsminskningar och fördröjt förhandlingarna. Länder i Nordamerika och Europa samt Japan har ett stort historisk ansvar, men gör inte tillräckligt. Diakonia och Svenska kyrkan menar: istället för att spela rysk roulett med klimatet borde rika länder gå före med en ambitiös klimatpolitik och sluta se till kortsiktiga nationella intressen.

Mötet i Cancún har inneburit vissa framsteg. Det finns nu ett regelverk för tropiska regnskogar och förhandlingarna om anpassningsåtgärder har gjort framsteg. Det är även glädjande att en fond för finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer har skapats.

– Att fonden ligger under klimatkonventionens parters kontroll och att platserna i fondens styrelse kommer att delas lika mellan industri- och utvecklingsländer ger fonden legitimitet. Men nya pengar måste fram för klimatanpassning och investeringar i hållbar energi i utvecklingsländerna, säger Carl-Henrik Jacobsson, Svenska kyrkan.

Nu återstår frågan om hur man kan skapa nya pengar för dessa åtgärder, när det gäller den långsiktiga finansieringen gjorde mötet inga framsteg.

En del av överenskommelsen i Cancún innebär att många länders löften om utsläppsminskningar nu är införda i ett formellt beslut. Men slutdokumenten saknar skrivningar om hur otillräckliga dessa löften är för att förhindra framtida klimatförändringar, och det finns inte heller en tydlig plan för hur ambitionerna ska kunna höjas. Detta tillsammans med att Kyotoprotokollets framtid fortfarande är osäker gör att världen fortsätter på en osäker väg.

– Att förhandlingarna inte nått fram till en förlängning av det juridiskt bindande Kyotoprotokollet är mycket olyckligt. Vaga löften om utsläppsminskningarna innebär en stor risk att världen inte kommer att klara av klimatkrisen, säger Andreas Ulfsax, Diakonia.

Mötet i Mexiko skedde under en god stämning och kan innebära en större tilltro till FN-processen efter misslyckandet under Köpenhamnsmötet. De framsteg som ändå gjordes på mötet gör att det finns ett visst hopp om att förhandlingarna kan nå fram till tillräckliga ambitioner nästa år.

Cancúnmötet tog några försiktiga steg i rätt riktning, men det går för långsamt och klimatet kan inte vänta på en lösning. Nu måste länder med de största historiska utsläppen av växthusgaser visa vägen med en ambitiösare klimatpolitik.

Senaste nyheter