Redaktör:
Jens Ljunggren
Skråmträsk Kvarn första KRAV-märkta kaféet i Västerbotten
2014-06-25
Skråmträsk Kvarn i Skellefteå är första kafé i Västerbotten att KRAV-märka sin servering.
– Vi har under flera år medvetet satsat på att ett stort ekologiskt utbud i vårt kafé. Numera bakar vi allt fikabröd själva av ekologiska råvaror. KRAV-certifieringen är ett sätt att visa satsningen för våra gäster, säger Asta Hellgren, Skråmträsk Kvarn.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.
Skråmträsk Kvarn är certifierade på nivå ett och hoppas kunna påverka leverantörer/grossister att erbjuda fler ekologiska varor.
– Certifieringen sporrar oss att öka den ekologiska andelen ytterligare. Till exempel har vi bytt ut läsk och glass mot ekologiska/KRAV-märkta produkter. Det innebär att vi i år räknar med att cirka 65-70 procent av våra inköp kommer vara ekologiska varor. Vi inte bara siktar på nivå två, vi är redan där, säger Asta Hellgren.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns det cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige.
Läs mer:
- Skråmträsk Kvarn: skramtrask.se/kvarn/
- Hitta din närmsta KRAV-märkta restaurang: www.krav.se/restaurangsok
Kontaktpersoner:
- Asta Hellgren, Skråmträsk Kvarn, 070-392 90 60
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17
– Vi har under flera år medvetet satsat på att ett stort ekologiskt utbud i vårt kafé. Numera bakar vi allt fikabröd själva av ekologiska råvaror. KRAV-certifieringen är ett sätt att visa satsningen för våra gäster, säger Asta Hellgren, Skråmträsk Kvarn.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.
Skråmträsk Kvarn är certifierade på nivå ett och hoppas kunna påverka leverantörer/grossister att erbjuda fler ekologiska varor.
– Certifieringen sporrar oss att öka den ekologiska andelen ytterligare. Till exempel har vi bytt ut läsk och glass mot ekologiska/KRAV-märkta produkter. Det innebär att vi i år räknar med att cirka 65-70 procent av våra inköp kommer vara ekologiska varor. Vi inte bara siktar på nivå två, vi är redan där, säger Asta Hellgren.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns det cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige.
Läs mer:
- Skråmträsk Kvarn: skramtrask.se/kvarn/
- Hitta din närmsta KRAV-märkta restaurang: www.krav.se/restaurangsok
Kontaktpersoner:
- Asta Hellgren, Skråmträsk Kvarn, 070-392 90 60
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17
Källor: KRAV, Skråmträsk Kvarn
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…