Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skolkök i Lund serverar minst 90% ekologisk mat

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-byskolan250x233.jpg

Byskolan i Södra Sandby i Lund satsar på hållbar mat och är ett av de första skolköken i Sverige att KRAV-certifieras på högsta nivå. – Det är kul att visa att det som skolkök går att komma så högt. Förra året hade vi 99 % KRAV och i år 100 %. Vi skickar tillbaka allt som inte är ekologiskt till leverantören, säger Håkan Olsson, köksansvarig på skolan. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken: - Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel - Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter - Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter – Att KRAV-certifiera sitt skolkök är ett bra sätt att visa för barnen och deras föräldrar att skolan jobbar för en hållbar framtid och bättre hälsa. De tre märkningsnivåerna gör att man kan börja på en längre nivå och sedan successivt öka andelen KRAV-märkta råvaror, säger Johan Cejie försäljningschef på KRAV. Skolan serverar frukost, lunch och mellanmål till 500 personer varje dag. – Vi klarar oss på den budget som andra skolkök har genom att laga mat från grunden och allt på plats. Vi har även fått ner svinnet mycket. Barnen får äta hur mycket de vill, men de får inte kasta, säger Håkan Olsson och tillägger att: – Många kommuner hör av sig till oss och vill veta hur vi gör. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige. Kontakt: - Håkan Olsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49 - Katarina Nilsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49 - Magnus Bokelid, Rektor Södra Sandby, 046-35 77 42 - Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skolkök i Lund serverar minst 90% ekologisk mat

2014-12-16
Byskolan i Södra Sandby i Lund satsar på hållbar mat och är ett av de första skolköken i Sverige att KRAV-certifieras på högsta nivå.

– Det är kul att visa att det som skolkök går att komma så högt. Förra året hade vi 99 % KRAV och i år 100 %. Vi skickar tillbaka allt som inte är ekologiskt till leverantören, säger Håkan Olsson, köksansvarig på skolan.

Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter

– Att KRAV-certifiera sitt skolkök är ett bra sätt att visa för barnen och deras föräldrar att skolan jobbar för en hållbar framtid och bättre hälsa. De tre märkningsnivåerna gör att man kan börja på en längre nivå och sedan successivt öka andelen KRAV-märkta råvaror, säger Johan Cejie försäljningschef på KRAV.

Skolan serverar frukost, lunch och mellanmål till 500 personer varje dag.

– Vi klarar oss på den budget som andra skolkök har genom att laga mat från grunden och allt på plats. Vi har även fått ner svinnet mycket. Barnen får äta hur mycket de vill, men de får inte kasta, säger Håkan Olsson och tillägger att:

– Många kommuner hör av sig till oss och vill veta hur vi gör.

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige.

Kontakt:
- Håkan Olsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49
- Katarina Nilsson, Köksansvarig Södra Sandby, 046-35 77 49
- Magnus Bokelid, Rektor Södra Sandby, 046-35 77 42
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17

Läs mer:
- Byskolan Södra Sandby:
www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Byskolan/Lasarstider/Skolmat1/

- KRAV-certifierade restauranger:
www.krav.se/Handla--Ata/Restauranger
Källa: KRAV

Senaste nyheter