Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skidvalla lämnar spår i blodet

https://www.klimatsmart.se/images/news/sverigesnatur250x107.jpg

2011 har utsetts till kemikalieåret av FN. Tidningen Sveriges Natur, som ges ut av Naturskyddsföreningen, ägnar stora delar av årets första nummer åt just kemikaliesamhället. Kemikalierna finns överallt omkring oss i vår vardag: i flamskyddsmedel , bekämpningsmedel, plaster och fluorbaserade impregneringsmedel. Men det finns sätt att skydda sig: till exempel går de flesta av de värsta kemikaliebovarna hemma att byta ut mot bättre alternativ. - I en av artiklarna i nya numret går Naturskyddsföreningens kemikaliehandläggare igenom vilka produkter som finns hos en vanlig familj. Tidningen visar också hur man kan minska exponeringen av kemikalier. Vi vill ju försöka komma med lösningar också, säger Carl-Axel Fall, chefredaktör för Sveriges Natur. Två veckor före skid-VM i Oslo innehåller tidningen också nya forskningsrön om skidvalla. En doktorand på Örebro universitet har visat att det svenska skidlandslagets skidvallare har upp till 250 gånger högre halter av perfluorerade ämnen i sitt blod. Det är de fluorbaserade skidvallorna som gett spår i blodet och som misstänks kunna ge cancer och vara hormonstörande. Även om halterna av varje enskild kemikalie som vi utsätts för ofta är låga är effekterna av blandningen av kemikalier, den så kallade cocktaileffekten, ett ofta förbisett problem. Många av de nya kemikalierna påverkar kroppens hormonbalans. Danska forskarrön talar om kemikalier som upphov till de ökade problemen med ofrivillig barnlöshet. - Vi behöver snabbt utveckla nya och bättre metoder för att mäta cocktaileffekter, säger Helena Norin, handläggare i miljögifter på Naturskyddsföreningen. Läs mer om kemikalierna omkring oss och vilken påverkan de har på oss i Sveriges Natur nr 1 2011, som ges ut den 9 februari.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skidvalla lämnar spår i blodet

2011-02-08
2011 har utsetts till kemikalieåret av FN. Tidningen Sveriges Natur, som ges ut av Naturskyddsföreningen, ägnar stora delar av årets första nummer åt just kemikaliesamhället. Kemikalierna finns överallt omkring oss i vår vardag: i flamskyddsmedel , bekämpningsmedel, plaster och fluorbaserade impregneringsmedel. Men det finns sätt att skydda sig: till exempel går de flesta av de värsta kemikaliebovarna hemma att byta ut mot bättre alternativ.

- I en av artiklarna i nya numret går Naturskyddsföreningens kemikaliehandläggare igenom vilka produkter som finns hos en vanlig familj. Tidningen visar också hur man kan minska exponeringen av kemikalier. Vi vill ju försöka komma med lösningar också, säger Carl-Axel Fall, chefredaktör för Sveriges Natur.

Två veckor före skid-VM i Oslo innehåller tidningen också nya forskningsrön om skidvalla. En doktorand på Örebro universitet har visat att det svenska skidlandslagets skidvallare har upp till 250 gånger högre halter av perfluorerade ämnen i sitt blod. Det är de fluorbaserade skidvallorna som gett spår i blodet och som misstänks kunna ge cancer och vara hormonstörande.

Även om halterna av varje enskild kemikalie som vi utsätts för ofta är låga är effekterna av blandningen av kemikalier, den så kallade cocktaileffekten, ett ofta förbisett problem. Många av de nya kemikalierna påverkar kroppens hormonbalans. Danska forskarrön talar om kemikalier som upphov till de ökade problemen med ofrivillig barnlöshet.

- Vi behöver snabbt utveckla nya och bättre metoder för att mäta cocktaileffekter, säger Helena Norin, handläggare i miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Läs mer om kemikalierna omkring oss och vilken påverkan de har på oss i Sveriges Natur nr 1 2011, som ges ut den 9 februari.

Senaste nyheter