Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skåne först i Sverige med vätgasbilar

https://www.klimatsmart.se/images/news/regnext250x58.jpg

Region Skåne är först ut i landet med en offentlig upphandling av bränslecellsbilar som tankas med vätgas. Den här typen av bilar drivs av en elektrisk motor och släpper endast ut vattenånga ur avgasröret. Bilindustrin har aviserat att de inom tre år kommer att släppa de här fordonen på marknaden och för att underlätta introduktionen av bilarna har alltså Region Skåne fattat beslut om att själva bli de första svenska köparna. ”Region Skåne stödjer som offentlig aktör utvecklingen och användandet av vätgastekniken”, säger Oddvar Fiskesjö, tf chef för Miljöstrategiska enheten, Region Skåne. ”Det är viktigt att frågan om tankstationer och vätgasbilar inte blir ett moment-22. Genom att upphandla Skånes första vätgasbilar i Next Move-projektet driver Region Skåne också på utvecklingen av en infrastruktur för vätgas, som i sin tur kan öka andelen avgasfria fordon. På detta sätt går vi som offentlig organisation i täten och bereder vägen för framtida möjligheter på ett ansvarsfullt sätt precis som vi gör med biogas- och batterifordon”, fortsätter han. Att en offentlig upphandling av bränslecellsbilar nu görs för första gången i Sverige är ett resultat av projektet Next Move. Det är ett skandinaviskt samarbete för att stötta offentliga organisationer som vill gå i bräschen för nollutsläppsfordon. Inom projektet sker ett gemensamt samarbete kring inköpet, även om varje partner genomför sin egen upphandling. Först ut var Köpenhamns stad som sedan 2011 endast köper in nollutsläppsfordon till kommunen. De kommuner och regioner som ingår i Next Move kommer under 2012 att upphandla vätgasdrivna bränslecellsfordon till ett gemensamt belopp av cirka 29 miljoner kronor. Region Skånes upphandling annonserades den 25 maj och anbud tas emot till den 4 juli 2012. Otto Andersson är strategisk inköpare hos region Skåne och har arbetat med offerten för inköpet. ”Även om upphandlingen avser relativt ny teknik och konkurrensen på marknaden därmed är begränsad, hoppas vi ändå få in några anbud. Denna upphandling ska förhoppningsvis vara ett startskott för Sverige att anamma bränslecellstekniken och samtidigt driva på utvecklingen och inspirera andra organisationer i Sverige att göra detsamma”, säger han.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skåne först i Sverige med vätgasbilar

2012-06-19
Region Skåne är först ut i landet med en offentlig upphandling av bränslecellsbilar som tankas med vätgas. Den här typen av bilar drivs av en elektrisk motor och släpper endast ut vattenånga ur avgasröret. Bilindustrin har aviserat att de inom tre år kommer att släppa de här fordonen på marknaden och för att underlätta introduktionen av bilarna har alltså Region Skåne fattat beslut om att själva bli de första svenska köparna.

”Region Skåne stödjer som offentlig aktör utvecklingen och användandet av vätgastekniken”, säger Oddvar Fiskesjö, tf chef för Miljöstrategiska enheten, Region Skåne. ”Det är viktigt att frågan om tankstationer och vätgasbilar inte blir ett moment-22. Genom att upphandla Skånes första vätgasbilar i Next Move-projektet driver Region Skåne också på utvecklingen av en infrastruktur för vätgas, som i sin tur kan öka andelen avgasfria fordon. På detta sätt går vi som offentlig organisation i täten och bereder vägen för framtida möjligheter på ett ansvarsfullt sätt precis som vi gör med biogas- och batterifordon”, fortsätter han.

Att en offentlig upphandling av bränslecellsbilar nu görs för första gången i Sverige är ett resultat av projektet Next Move. Det är ett skandinaviskt samarbete för att stötta offentliga organisationer som vill gå i bräschen för nollutsläppsfordon. Inom projektet sker ett gemensamt samarbete kring inköpet, även om varje partner genomför sin egen upphandling. Först ut var Köpenhamns stad som sedan 2011 endast köper in nollutsläppsfordon till kommunen. De kommuner och regioner som ingår i Next Move kommer under 2012 att upphandla vätgasdrivna bränslecellsfordon till ett gemensamt belopp av cirka 29 miljoner kronor. Region Skånes upphandling annonserades den 25 maj och anbud tas emot till den 4 juli 2012.

Otto Andersson är strategisk inköpare hos region Skåne och har arbetat med offerten för inköpet. ”Även om upphandlingen avser relativt ny teknik och konkurrensen på marknaden därmed är begränsad, hoppas vi ändå få in några anbud. Denna upphandling ska förhoppningsvis vara ett startskott för Sverige att anamma bränslecellstekniken och samtidigt driva på utvecklingen och inspirera andra organisationer i Sverige att göra detsamma”, säger han.

Senaste nyheter