Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Silvertandborste dras in efter våra krav

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110ak.gif

Tandborsten med silver är en av många produkter som lanseras med tillsatser som ska döda bakterier och på så sätt ta bort dålig lukt. Det handlar också om sportkläder, underställ, strumpor och annat som impregneras med medel som innehåller silverföreningar. Förutom silverjoner används bland annat triclosan. Triclosan är en miljöfarlig kemikalie som Naturskyddsföreningen tidigare slagit larm om och som tandläkare ifrågasatt som ingrediens i tandkräm.Till följd av föreningens arbete har dagligvaruhandeln numera överlag fasat ut ämnet. Istället dyker nya produkter, som de nu aktuella tandborstarna, upp på marknaden. Det gemensamma för de olika produkterna är att kemikalierna hamnar i avloppsvattnet och sedan i naturen. För konsumenter är det svårt att veta vilka ingredienser i en produkt som är farliga och marknadsföringen, som i ett fall nu KO-anmälts av Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten, talar exempelvis om "naturliga mineralsalter". - Vår KO-anmälan var en uppmaning till branschen att på egen hand fasa ut farliga antibakteriella medel. Det är väldigt glädjande att det kan gå så snabbt som i fallet med silvertandborsten. Vi vill nu att de farliga ämnena förbjuds helt, men det är bra om fler företag vill gå före och ta sitt miljöansvar, säger Mikael Karlsson. Enligt Kemikalieinspektionen har silverjoner miljöfarliga egenskaper och är akut giftiga för vattenlevande organismer vid så låga halter som 1,5 g/l. Användning av silverjoner ökar risken för att resistenta bakteriestammar byggs upp. För frågor kontakta: Mikael Karlsson, ordförande, Naturskyddsföreningen, 070- 316 27 22 mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Silvertandborste dras in efter våra krav

2010-08-07
Tandborsten med silver är en av många produkter som lanseras med tillsatser som ska döda bakterier och på så sätt ta bort dålig lukt. Det handlar också om sportkläder, underställ, strumpor och annat som impregneras med medel som innehåller silverföreningar. Förutom silverjoner används bland annat triclosan.
Triclosan är en miljöfarlig kemikalie som Naturskyddsföreningen tidigare slagit larm om och som tandläkare ifrågasatt som ingrediens i tandkräm.Till följd av föreningens arbete har dagligvaruhandeln numera överlag fasat ut ämnet. Istället dyker nya produkter, som de nu aktuella tandborstarna, upp på marknaden. Det gemensamma för de olika produkterna är att kemikalierna hamnar i avloppsvattnet och sedan i naturen. För konsumenter är det svårt att veta vilka ingredienser i en produkt som är farliga och marknadsföringen, som i ett fall nu KO-anmälts av Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten, talar exempelvis om "naturliga mineralsalter".

- Vår KO-anmälan var en uppmaning till branschen att på egen hand fasa ut farliga antibakteriella medel. Det är väldigt glädjande att det kan gå så snabbt som i fallet med silvertandborsten. Vi vill nu att de farliga ämnena förbjuds helt, men det är bra om fler företag vill gå före och ta sitt miljöansvar, säger Mikael Karlsson.

Enligt Kemikalieinspektionen har silverjoner miljöfarliga egenskaper och är akut giftiga för vattenlevande organismer vid så låga halter som 1,5 g/l. Användning av silverjoner ökar risken för att resistenta bakteriestammar byggs upp.

För frågor kontakta: Mikael Karlsson, ordförande, Naturskyddsföreningen, 070- 316 27 22 mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se

Senaste nyheter