Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Schysst Jul 10-11 december i Stockholm

https://www.klimatsmart.se/images/news/schysstjul250x166.jpg

På lördag och söndag den 10-11 december arrangeras den rättvisa julmarknaden Schysst Jul med klappar, föredrag och film om angelägna ämnen! På Schysst Jul på ABF-huset kan du handla julklappar och samtidigt göra en insats för världen. Alla klappar är tillverkade med respekt för miljö och mänskliga rättigheter. - Vi vill att det ska vara en mötesplats för människor som vill förena sina julklappsinköp med att bidra till hållbar utveckling, säger Katarina Wahlberg för Forum Syd, som är en av arrangörerna bakom den rättvisa marknaden. Årets tema är naturresurser och råvaror i konflikt. Det handlar alltså om hur exploatering av och handel med resurser som jordbruksmark, vatten, olja, naturgas, timmer och mineraler kan orsaka och underblåsa krig och kränkningar av mänskliga rättigheter. Sådana konfliktresurser används inte sällan för att producera mat, energi, smycken, mobiltelefoner och andra produkter som säljs till konsumenter i rika länder. - Vi vill öka medvetenheten kring hur vår konsumtion i vardagen hänger ihop med ett överutnyttjande av jordens naturresurser. Vi ser att konflikterna kring råvarorna kommer att hårdna och bli fler i framtiden, säger Katarina Wahlberg från Forum Syd. Närmare 40 organisationer av olika slag kommer att finnas representerade och sälja garanterat rättvisemärkta produkter, såsom barnkläder, kaffe, dokumentärfilmer, smycken, tvålar, böcker och mycket mer. Det kommer att visas barn- och dokumentärfilm, hållas föreläsningar och utställningar och i vårt café kan du diskutera årets tema naturresurser i konflikt över en kopp schysst kaffe. Guld är ett exempel på en eftertraktad råvara som det krävs oerhörda mängder vatten och giftigt cyanid för att få fram. I guldbrytningens spår följer miljöförstöring, vattenbrist och sociala konflikter bland lokalbefolkningen. Det visar bland annat erfarenheten från guldgruvan Marlin i Guatemala. På lördag hålls ett seminarium om situationen vid Marlingruvan och på söndag visas en dokumentärfilm från området. Besök www.schysstjul.se för att få veta mer. För mer information, kontakta: Katarina Wahlberg, arrangör Forum Syd, 08-506 370 75.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Schysst Jul 10-11 december i Stockholm

2011-12-09
På lördag och söndag den 10-11 december arrangeras den rättvisa julmarknaden Schysst Jul med klappar, föredrag och film om angelägna ämnen!

På Schysst Jul på ABF-huset kan du handla julklappar och samtidigt göra en insats för världen. Alla klappar är tillverkade med respekt för miljö och mänskliga rättigheter.

- Vi vill att det ska vara en mötesplats för människor som vill förena sina julklappsinköp med att bidra till hållbar utveckling, säger Katarina Wahlberg för Forum Syd, som är en av arrangörerna bakom den rättvisa marknaden.

Årets tema är naturresurser och råvaror i konflikt. Det handlar alltså om hur exploatering av och handel med resurser som jordbruksmark, vatten, olja, naturgas, timmer och mineraler kan orsaka och underblåsa krig och kränkningar av mänskliga rättigheter. Sådana konfliktresurser används inte sällan för att producera mat, energi, smycken, mobiltelefoner och andra produkter som säljs till konsumenter i rika länder.

- Vi vill öka medvetenheten kring hur vår konsumtion i vardagen hänger ihop med ett överutnyttjande av jordens naturresurser. Vi ser att konflikterna kring råvarorna kommer att hårdna och bli fler i framtiden, säger Katarina Wahlberg från Forum Syd.

Närmare 40 organisationer av olika slag kommer att finnas representerade och sälja garanterat rättvisemärkta produkter, såsom barnkläder, kaffe, dokumentärfilmer, smycken, tvålar, böcker och mycket mer. Det kommer att visas barn- och dokumentärfilm, hållas föreläsningar och utställningar och i vårt café kan du diskutera årets tema naturresurser i konflikt över en kopp schysst kaffe.

Guld är ett exempel på en eftertraktad råvara som det krävs oerhörda mängder vatten och giftigt cyanid för att få fram. I guldbrytningens spår följer miljöförstöring, vattenbrist och sociala konflikter bland lokalbefolkningen. Det visar bland annat erfarenheten från guldgruvan Marlin i Guatemala. På lördag hålls ett seminarium om situationen vid Marlingruvan och på söndag visas en dokumentärfilm från området.

Besök www.schysstjul.se för att få veta mer.

För mer information, kontakta:
Katarina Wahlberg, arrangör Forum Syd, 08-506 370 75.
Foto: Ida Svedlund

Senaste nyheter