Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Så kan biogasen bli större

https://www.klimatsmart.se/images/news/stockholmvapen213x213i.gif

Seminariet Biogas – storskaligt och hållbart bränsle samlade en mängd intressenter i Stockholm 19 maj. Om fler resurser utnyttjas så kan biogas stå för 15 procent av transporterna, men vägen dit är en utmaning och seminariets huvudfråga var vilka steg som ska tas för att göra biogasen till ett storskaligt och hållbart bränsle. Efterfrågan på biogas ökar och producenter på olika håll i landet investerar i nya anläggningar och försöker optimera sin produktion för att få ut mer gas. Samtidigt säljs allt fler biogasfordon och det finns nu över hundra tankstationer i Sverige. Miljöbilar i Stockholm och Business Region Göteborg samlade olika aktörer till ett seminarium inom ramen för EU-projektet BiogasMax, för att visa på möjligheter att ta nästa steg och göra biogasen till ett bränsle med brett genomslag. Det finns stora förväntningarna på biogasen som ett betydande fordonsbränsle framöver, både i Sverige och internationellt. En prognos från Trafikverket för vad vår fordonsflotta kommer att ha i tanken visar att biogas kan vara ett av de största förnybara bränslena 2030. Idag står biogasen för endast 0,4 TWh, vilket är en halv procent av energiförbrukningen för inrikes transporter. Att producera biogas från avfall har dock en potential att stå för omkring 15 procent om fler resurser utnyttjas än idag. Ett genombrott för den nya tekniken för förgasning från skogsprodukter skulle dessutom kunna ge ännu mycket mer biogas. Samtidigt behövs teknikutveckling och konkurrensen om råvaror från jordbruket och skogen är tuff.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Så kan biogasen bli större

2010-06-14
Seminariet Biogas – storskaligt och hållbart bränsle samlade en mängd intressenter i Stockholm 19 maj. Om fler resurser utnyttjas så kan biogas stå för 15 procent av transporterna, men vägen dit är en utmaning och seminariets huvudfråga var vilka steg som ska tas för att göra biogasen till ett storskaligt och hållbart bränsle.

Efterfrågan på biogas ökar och producenter på olika håll i landet investerar i nya anläggningar och försöker optimera sin produktion för att få ut mer gas. Samtidigt säljs allt fler biogasfordon och det finns nu över hundra tankstationer i Sverige. Miljöbilar i Stockholm och Business Region Göteborg samlade olika aktörer till ett seminarium inom ramen för EU-projektet BiogasMax, för att visa på möjligheter att ta nästa steg och göra biogasen till ett bränsle med brett genomslag.

Det finns stora förväntningarna på biogasen som ett betydande fordonsbränsle framöver, både i Sverige och internationellt. En prognos från Trafikverket för vad vår fordonsflotta kommer att ha i tanken visar att biogas kan vara ett av de största förnybara bränslena 2030.

Idag står biogasen för endast 0,4 TWh, vilket är en halv procent av energiförbrukningen för inrikes transporter. Att producera biogas från avfall har dock en potential att stå för omkring 15 procent om fler resurser utnyttjas än idag. Ett genombrott för den nya tekniken för förgasning från skogsprodukter skulle dessutom kunna ge ännu mycket mer biogas. Samtidigt behövs teknikutveckling och konkurrensen om råvaror från jordbruket och skogen är tuff.

Senaste nyheter