Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Riksdagsseminarium klimatfrågan 19 maj

https://www.klimatsmart.se/images/news/effekt250x48a.png

Onsdagen den 19 maj, kl. 13–16. Resultatet av klimatmötet i Köpenhamn pekar på vikten av ett fortsatt intensivt arbete, globalt, inom EU samt inom enskilda länder för att visa vägen mot ett hållbart samhälle med minimala koldioxidutsläpp. Personliga utsläppskvoter som ett komplement till andra styrmedel som exempelvis koldioxidskatt diskuteras alltmer varför vi inbjuder till ett seminarium kring detta. Flera modeller för personliga utsläppskvoter har utvecklats i Storbritannien där idén fått ett allt starkare stöd. Kortfattat innebär den att en koldioxidbudget med ett årligt utsläppstak skapas, och inom ramen för denna fördelas utsläppen lika mellan landets medborgare. Hur står sig denna idé i förhållande till Sveriges koldioxidbeskattning som också lyfts fram som en framkomlig väg och lösning? Med hjälp av några av de främsta experterna på området får vi möjlighet till en förutsättningslös fördjupning i dessa frågeställningar. Seminariet avslutas med en paneldiskussion. Inledning: David Jonstad, författare till Vår beskärda del – En lösning på klimatkrisen och chefredaktör på Klimatmagasinet Effekt Talare: Johan Rockström, professor och chef för Stockholm Environment Institute. David Fleming, miljöekonom, utvecklare av Tradable Energy Quotas (TEQs) och chef för The Lean Economy Connection. Matt Prescott, grundare av The Robertsbridge Group och tidigare chef för Carbon Limited vid Royal Society of Arts. David Anderson, biträdande forskare, psykologiska institutionen vid Göteborgs Universitet. Deltagare i paneldiskussionen: Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Moderaterna. Per Bolund, riksdagsledamot MP. Annika Carlsson-Kanyama, talesperson för Klimataktion. Emma Lindberg, klimatexpert på Naturskyddsföreningen. Anders Wijkman, vice ordförande Tällberg Foundation och tidigare Europaparlamentariker. Delar av seminariet kommer att ske på engelska. Anmälan görs till anmalan.riksdagen@mp.se. Arrangörer: Per Bolund MP och Anita Brodén FP i samarbete med British Council, Klimatmagasinet Effekt och Stockholm Environment Institute.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Riksdagsseminarium klimatfrågan 19 maj

2010-05-18
Onsdagen den 19 maj, kl. 13–16. Resultatet av klimatmötet i Köpenhamn pekar på vikten av ett fortsatt
intensivt arbete, globalt, inom EU samt inom enskilda länder för att visa vägen mot ett hållbart samhälle med minimala koldioxidutsläpp. Personliga utsläppskvoter som ett komplement till andra styrmedel
som exempelvis koldioxidskatt diskuteras alltmer varför vi inbjuder till ett seminarium kring detta.

Flera modeller för personliga utsläppskvoter har utvecklats i Storbritannien där idén fått ett allt starkare stöd. Kortfattat innebär den att en koldioxidbudget med ett årligt utsläppstak skapas, och inom ramen för denna fördelas utsläppen lika mellan landets medborgare. Hur står sig denna idé i förhållande till Sveriges koldioxidbeskattning som också lyfts fram som en framkomlig väg och lösning?
Med hjälp av några av de främsta experterna på området får vi möjlighet till en förutsättningslös fördjupning i dessa frågeställningar. Seminariet avslutas med en paneldiskussion.

Inledning:
David Jonstad, författare till Vår beskärda del – En lösning på klimatkrisen och chefredaktör på Klimatmagasinet Effekt

Talare:
Johan Rockström, professor och chef för Stockholm Environment Institute.
David Fleming, miljöekonom, utvecklare av Tradable Energy Quotas (TEQs) och chef för The Lean Economy Connection.
Matt Prescott, grundare av The Robertsbridge Group och tidigare chef för Carbon Limited vid Royal Society of Arts.
David Anderson, biträdande forskare, psykologiska institutionen vid Göteborgs Universitet.

Deltagare i paneldiskussionen:
Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Moderaterna.
Per Bolund, riksdagsledamot MP.
Annika Carlsson-Kanyama, talesperson för Klimataktion.
Emma Lindberg, klimatexpert på Naturskyddsföreningen.
Anders Wijkman, vice ordförande Tällberg Foundation och tidigare Europaparlamentariker.

Delar av seminariet kommer att ske på engelska.
Anmälan görs till anmalan.riksdagen@mp.se.

Arrangörer: Per Bolund MP och Anita Brodén FP i samarbete med British Council, Klimatmagasinet Effekt
och Stockholm Environment Institute.
Källa: Effekt

Senaste nyheter