Redaktör:
Jens Ljunggren
Hemköp lanserar klimatberäknade vegorecept
2021-01-25
Gustav Johansson, veganbloggare
För att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan har Hemköp tillsammans med vegoinfluencern Gustav ”Jävligt Gott” Johansson tagit fram vegetariska varianter på klassisk vardagsmat. Rätterna har klimatberäknats av RISE och de visar vilken stor skillnad små förändringar kan göra för att äta mer klimatvänligt.
Vardagsmaträtter som fiskpinnar, pannkakor, pasta carbonara och köttbullar har utvecklats till nya goda rätter av Gustav Johansson, kokboksförfattare och bloggare som driver Sveriges mest besökta veganska matblogg, Jävligt Gott. I recepten finns protein- och smakrika ersättare som tofu, havremjölk, cashewnötsparmesan och vegofärs.
— Det är väldigt roligt att få göra gemensam sak med Hemköp i detta. Vi vill visa att mer klimatvänlig mat inte alls behöver vara konstig eller annorlunda, utan välbekant och jävligt god! säger Gustav Johansson.
Upp till 90 procent lägre klimatpåverkan per måltid
RISE klimatberäkning av fem vanliga vardagsrätter visar att vegetarisk pasta carbonara har 66 procent lägre klimatavtryck än carbonara med bacon på fläskkött. Köttbullar med potatis och lingon får 91 procent lägre klimatavtryck om man istället använder vegetarisk färs och ost fri från mjölk.
— Vi vill på ett inspirerande sätt visa hur man kan göra mindre ändringar, utan att tumma på smaken, men ändå få ett betydligt lägre klimatavtryck. Livsmedel står i dag för omkring 25 procent av hushållens totala klimatavtryck och små förändringar, som att till exempel välja havremjölk i pannkakorna, är något alla kan göra ibland och som gör skillnad, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig Hemköp.
Vardagsmaträtter som fiskpinnar, pannkakor, pasta carbonara och köttbullar har utvecklats till nya goda rätter av Gustav Johansson, kokboksförfattare och bloggare som driver Sveriges mest besökta veganska matblogg, Jävligt Gott. I recepten finns protein- och smakrika ersättare som tofu, havremjölk, cashewnötsparmesan och vegofärs.
— Det är väldigt roligt att få göra gemensam sak med Hemköp i detta. Vi vill visa att mer klimatvänlig mat inte alls behöver vara konstig eller annorlunda, utan välbekant och jävligt god! säger Gustav Johansson.
Upp till 90 procent lägre klimatpåverkan per måltid
RISE klimatberäkning av fem vanliga vardagsrätter visar att vegetarisk pasta carbonara har 66 procent lägre klimatavtryck än carbonara med bacon på fläskkött. Köttbullar med potatis och lingon får 91 procent lägre klimatavtryck om man istället använder vegetarisk färs och ost fri från mjölk.
— Vi vill på ett inspirerande sätt visa hur man kan göra mindre ändringar, utan att tumma på smaken, men ändå få ett betydligt lägre klimatavtryck. Livsmedel står i dag för omkring 25 procent av hushållens totala klimatavtryck och små förändringar, som att till exempel välja havremjölk i pannkakorna, är något alla kan göra ibland och som gör skillnad, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig Hemköp.
Källa: Hemköp
Senaste nyheter
-
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-03
Regeringen begränsar användningen av engångsplastRegeringen vill se ett hållbart användande av engångsplast och har i dag fattat en rad beslut som… -
2021-09-17
Skellefteås nya klimatpositiva trähus bland de högsta i världenSara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus, gestaltat av White Arkitekter. Med… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-06-02
I Örnsköldsvik kan du panta din take away-muggSvenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje år pantas över två… -
2021-05-15
Svenskt vinhus lanserar världens första alkoholfria naturviner12 maj lanserade det svenska vinhuset Oddbird världens första alkoholbefriade organiska och… -
2021-05-07
Ny metod minskar kaffets klimatpåverkanArvid Nordquist Kafferosteri tillsammans med Rainforest Alliance testar en ny, innovativ metod för… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-26
Hemmalivet gav pantrekord - 99% pantar sina flaskorPantameras pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat med… -
2021-04-16
Ny hållbar laxodling ger 20 procent av Sveriges konsumtionSveriges största landbaserade odling för sötvattenlax etableras i Säffle. Stora delar av Sveriges…