Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

I Örnsköldsvik kan du panta din take away-mugg

https://www.klimatsmart.se/images/news/rise-pantaengangsmuggar250x331.jpg

Svenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje år pantas över två miljarder burkar och PET-flaskor. I sommar kan man även panta take away-muggar. Då kommer kaféer i Örnsköldsviks stadskärna att testa pant på take away-muggar för att se om det är ett bra incitament för att återvinna engångsartiklar i högre grad samt minimera nedskräpning. RISE, Bower och Örnsköldsviks kommun samarbetar i ett Vinnova-finansierat projekt där pantsystemets påverkan på insamlingsnivåer samt kvalitén på det insamlade materialet kommer att utvärderas. Under juni till och med augusti 2021 kan Örnsköldsviksborna få pant på sina take away-muggar Med hjälp av appen Bower och en QR-kod på muggen kommer kunden kunna panta muggen när den slängs i ett källsorteringskärl. Panten kan sedan tas ut i pengar, poäng eller ges i donation till välgörande ändamål. - Engångsartiklar behöver bli mer resurseffektiva för att den ökade mängden avfall som följer med det moderna levnadssättet med mat och dryck i farten ska kunna hanteras. Vi tror att denna digitala tjänst ska ge konsumenterna incitament och hjälp att göra rätt. Studien ska bland annat ta reda på vad som får människor att ändra sitt beteende kring återvinning av förpackningar, säger Maria Edblad, projektledare på MoRe Research RISE. - I takt med att konsumtionen av on-the-go ökar så kräver det också att nya lösningar kommer på plats för att minska miljöpåverkan. Pant eller monetärt värde på produkter är vetenskapligt bevisat att det får människor att göra rätt. Därför är det nu fantastiskt roligt att nu kunna även testa konceptet på takeaway muggar för att minska nedskräpningen och öka återvinningsgraden, säger Suwar Mert, VD och grundare, Bower. Så här fungerar det: Varje take away-mugg kostar två krona i pant. För att kunna använda sig av panten behöver konsumenten ladda ner appen Bower. När konsumenten druckit upp innehållet ur muggen kan han/hon scanna QR-koden på muggen och lägga den i rätt behållare vid återvinningstationen eller i de speciella källsorteringsstationer som projektet placerat ut. Panten kan sedan plockas ut i pengar, poäng eller doneras till välgörande ändamål.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

I Örnsköldsvik kan du panta din take away-mugg

2021-06-02
Maria Edblad, RISE
Svenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje år pantas över två miljarder burkar och PET-flaskor. I sommar kan man även panta take away-muggar. Då kommer kaféer i Örnsköldsviks stadskärna att testa pant på take away-muggar för att se om det är ett bra incitament för att återvinna engångsartiklar i högre grad samt minimera nedskräpning.

RISE, Bower och Örnsköldsviks kommun samarbetar i ett Vinnova-finansierat projekt där pantsystemets påverkan på insamlingsnivåer samt kvalitén på det insamlade materialet kommer att utvärderas. Under juni till och med augusti 2021 kan Örnsköldsviksborna få pant på sina take away-muggar

Med hjälp av appen Bower och en QR-kod på muggen kommer kunden kunna panta muggen när den slängs i ett källsorteringskärl. Panten kan sedan tas ut i pengar, poäng eller ges i donation till välgörande ändamål.

- Engångsartiklar behöver bli mer resurseffektiva för att den ökade mängden avfall som följer med det moderna levnadssättet med mat och dryck i farten ska kunna hanteras. Vi tror att denna digitala tjänst ska ge konsumenterna incitament och hjälp att göra rätt. Studien ska bland annat ta reda på vad som får människor att ändra sitt beteende kring återvinning av förpackningar, säger Maria Edblad, projektledare på MoRe Research RISE.

- I takt med att konsumtionen av on-the-go ökar så kräver det också att nya lösningar kommer på plats för att minska miljöpåverkan. Pant eller monetärt värde på produkter är vetenskapligt bevisat att det får människor att göra rätt. Därför är det nu fantastiskt roligt att nu kunna även testa konceptet på takeaway muggar för att minska nedskräpningen och öka återvinningsgraden, säger Suwar Mert, VD och grundare, Bower.

Så här fungerar det:

Varje take away-mugg kostar två krona i pant. För att kunna använda sig av panten behöver konsumenten ladda ner appen Bower. När konsumenten druckit upp innehållet ur muggen kan han/hon scanna QR-koden på muggen och lägga den i rätt behållare vid återvinningstationen eller i de speciella källsorteringsstationer som projektet placerat ut. Panten kan sedan plockas ut i pengar, poäng eller doneras till välgörande ändamål.
Källor: RISE, Bower

Senaste nyheter