Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grönt julbord ger 79% lägre klimatavtryck än traditionellt

https://www.klimatsmart.se/images/news/oatly-julbord250x167.jpg

Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära, men kan också ge ett större klimatavtryck än man tänkt sig. En tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser kommer från livsmedel, och Oatly har därför gjort klimatuträkningar på de vanligaste rätterna på julbordet. Och det går att fira mer hållbart – bara genom att byta ut de animaliska rätterna på julbordet mot växtbaserade kan klimatpåverkan bli 79% lägre. Tidigare i höstas kom FN:s klimatpanel IPCC med en rapport som visar att de närmaste tio åren är avgörande för att undvika katastrofala klimateffekter. Livsmedel står för omkring en tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser, varav kött och mejeriprodukter uppgår till 75% av dessa. För att vi ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader är det enligt WWF en tumregel att varje lunch eller middag vi äter inte bör överstiga 0,5 kg CO2e. Oatly har med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel räknat på klimatavtrycket för de vanligaste rätterna på det traditionella julbordet. Uträkningen visar att en traditionell jultallrik släpper ut nästan fem gånger mer än en växtbaserad -­ hela 1,8 kg CO2e. De största klimatbovarna på julbordet är de animaliska rätterna, men genom att byta ut vissa ingredienser mot växtbaserade alternativ kan man enkelt påverka sitt klimatavtryck. En jultallrik med samma rätter men med växtbaserade ingredienser släpper nämligen endast ut 0,5 kg CO2e – en besparing på 1,8 kilo CO2e per tallrik. Om vi svenskar i snitt äter två julbord var varje år blir det en möjlig besparing om nästan 26 000 ton CO2e -­ varje jul. Det är nästan lika mycket som 6800 flygresor mellan Stockholm och New York. – Alla behöver tänka mer hållbart i köket och göra medvetna val. Genom att tänka lite nytt och vara kreativ i köket kan man själv minska sitt klimatavtryck utan att tumma på den goda smaken, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly. För det finns gott om bra alternativ. Att istället för julskinkan välja griljerad rotselleri släpper ut 90% mindre CO2e. Byter man ut ett halvt kilo köttbullar på julbordet mot vegobullar finns det ännu mer att spara, hela 7,7 kg CO2e. Genom att byta mjölk eller grädde mot växtbaserade motsvarigheter i Janssons Frestelse, exempelvis havredryck eller havrebaserad grädde, sänks CO2e med drygt 70%. Här finns Oatlys julrecept med lägre klimatavtryck: www.oatly.com/se/julrecept

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grönt julbord ger 79% lägre klimatavtryck än traditionellt

2018-12-20
Växtbaserad Janssons Frestelse med låg klimatpåverkan
Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära, men kan också ge ett större klimatavtryck än man tänkt sig. En tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser kommer från livsmedel, och Oatly har därför gjort klimatuträkningar på de vanligaste rätterna på julbordet.

Och det går att fira mer hållbart – bara genom att byta ut de animaliska rätterna på julbordet mot växtbaserade kan klimatpåverkan bli 79% lägre.

Tidigare i höstas kom FN:s klimatpanel IPCC med en rapport som visar att de närmaste tio åren är avgörande för att undvika katastrofala klimateffekter. Livsmedel står för omkring en tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser, varav kött och mejeriprodukter uppgår till 75% av dessa.

För att vi ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader är det enligt WWF en tumregel att varje lunch eller middag vi äter inte bör överstiga 0,5 kg CO2e.

Oatly har med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel räknat på klimatavtrycket för de vanligaste rätterna på det traditionella julbordet.

Uträkningen visar att en traditionell jultallrik släpper ut nästan fem gånger mer än en växtbaserad -­ hela 1,8 kg CO2e.

De största klimatbovarna på julbordet är de animaliska rätterna, men genom att byta ut vissa ingredienser mot växtbaserade alternativ kan man enkelt påverka sitt klimatavtryck.

En jultallrik med samma rätter men med växtbaserade ingredienser släpper nämligen endast ut 0,5 kg CO2e – en besparing på 1,8 kilo CO2e per tallrik.

Om vi svenskar i snitt äter två julbord var varje år blir det en möjlig besparing om nästan 26 000 ton CO2e -­ varje jul. Det är nästan lika mycket som 6800 flygresor mellan Stockholm och New York.

– Alla behöver tänka mer hållbart i köket och göra medvetna val. Genom att tänka lite nytt och vara kreativ i köket kan man själv minska sitt klimatavtryck utan att tumma på den goda smaken, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

För det finns gott om bra alternativ. Att istället för julskinkan välja griljerad rotselleri släpper ut 90% mindre CO2e. Byter man ut ett halvt kilo köttbullar på julbordet mot vegobullar finns det ännu mer att spara, hela 7,7 kg CO2e. Genom att byta mjölk eller grädde mot växtbaserade motsvarigheter i Janssons Frestelse, exempelvis havredryck eller havrebaserad grädde, sänks CO2e med drygt 70%.

Här finns Oatlys julrecept med lägre klimatavtryck: www.oatly.com/se/julrecept
Källa: Oatly

Senaste nyheter