
Redaktör:
Jens Ljunggren
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigt
2021-12-03

Ekologisk KRAV-märkt julskinka
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i butik ökat med cirka 25 procent varje år, både när det gäller volym och försäljningsvärde. Det visar statistik från analysföretaget Nielsen. Samtliga livsmedelskedjor har i år köpt in KRAV-märkt julskinka, som därmed kommer att finnas i många fler butiker än i fjol.
– Det är en glädjande utveckling, särskilt som skinkorna kommer från hållbart uppfödda grisar som har fått leva ett naturligt och bra grisliv. De har fått gå ut året runt, fått gyttjebada på sommaren och är uppfödda på KRAV-märkt foder, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
KRAV-märkta julskinkor är fria från tillsatt nitrit, ett konserveringsämne ofta i form av natriumnitrit (E250), som i Sverige tillsätts i de flesta julskinkor och charkprodukter. Nitrit ger julskinkor en rosa färg, men är ifrågasatt ur ett hälsoperspektiv. KRAV tillåter därför inte att nitrit tillsätts i julskinkor, charkprodukter eller annan mat. Julskinkor utan tillsatt nitrit får en naturligt grå färg när de tillagas.
Medan försäljningen av KRAV-märkta julskinkor ökade med cirka 25 procent i fjol, ökade den totala marknaden för julskinka med cirka 12 procent. Samtidigt minskade försäljningen för EU-ekologiska julskinkor med nästan 5 procent.
– Vi har köpt in 20 procent mer KRAV-märkt skinka i år. Dels för att den sålde slut i fjol, dels för att vi räknar med ett större julfirande i år med fler som samlas. De som köper KRAV-märkt skinka vet ofta när de kommer till butiken vad de vill ha. De är ofta medvetna konsumenter, säger Andreas Söderström, miljöansvarig på ICA Maxi i Östersund.
Även om försäljningen av KRAV-märkta skinkor ökar kraftigt har ökningen skett från en låg nivå, och försäljningsandelen för KRAV-märkta julskinkor är fortfarande endast cirka en procent av den totala försäljningen.
I fjol tog de gråa KRAV-märkta skinkorna snabbt slut. Om de skulle ta slut även i år, kan alternativet vara att köpa en ekologisk skinka gjord på KRAV-certifierad råvara. Detta redovisas på förpackningens ingrediensförteckning.
För att förlänga hållbarheten på julskinka, ska man inte låta den stå framme i rumstemperatur för länge, och inte heller plocka den ut och in ur kylskåpet för många gånger. Kylskåpets temperatur bör vara högst +4˚C.
– Det är en glädjande utveckling, särskilt som skinkorna kommer från hållbart uppfödda grisar som har fått leva ett naturligt och bra grisliv. De har fått gå ut året runt, fått gyttjebada på sommaren och är uppfödda på KRAV-märkt foder, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
KRAV-märkta julskinkor är fria från tillsatt nitrit, ett konserveringsämne ofta i form av natriumnitrit (E250), som i Sverige tillsätts i de flesta julskinkor och charkprodukter. Nitrit ger julskinkor en rosa färg, men är ifrågasatt ur ett hälsoperspektiv. KRAV tillåter därför inte att nitrit tillsätts i julskinkor, charkprodukter eller annan mat. Julskinkor utan tillsatt nitrit får en naturligt grå färg när de tillagas.
Medan försäljningen av KRAV-märkta julskinkor ökade med cirka 25 procent i fjol, ökade den totala marknaden för julskinka med cirka 12 procent. Samtidigt minskade försäljningen för EU-ekologiska julskinkor med nästan 5 procent.
– Vi har köpt in 20 procent mer KRAV-märkt skinka i år. Dels för att den sålde slut i fjol, dels för att vi räknar med ett större julfirande i år med fler som samlas. De som köper KRAV-märkt skinka vet ofta när de kommer till butiken vad de vill ha. De är ofta medvetna konsumenter, säger Andreas Söderström, miljöansvarig på ICA Maxi i Östersund.
Även om försäljningen av KRAV-märkta skinkor ökar kraftigt har ökningen skett från en låg nivå, och försäljningsandelen för KRAV-märkta julskinkor är fortfarande endast cirka en procent av den totala försäljningen.
I fjol tog de gråa KRAV-märkta skinkorna snabbt slut. Om de skulle ta slut även i år, kan alternativet vara att köpa en ekologisk skinka gjord på KRAV-certifierad råvara. Detta redovisas på förpackningens ingrediensförteckning.
För att förlänga hållbarheten på julskinka, ska man inte låta den stå framme i rumstemperatur för länge, och inte heller plocka den ut och in ur kylskåpet för många gånger. Kylskåpets temperatur bör vara högst +4˚C.
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-03
Regeringen begränsar användningen av engångsplastRegeringen vill se ett hållbart användande av engångsplast och har i dag fattat en rad beslut som… -
2021-09-17
Skellefteås nya klimatpositiva trähus bland de högsta i världenSara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus, gestaltat av White Arkitekter. Med… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-06-02
I Örnsköldsvik kan du panta din take away-muggSvenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje år pantas över två… -
2021-05-15
Svenskt vinhus lanserar världens första alkoholfria naturviner12 maj lanserade det svenska vinhuset Oddbird världens första alkoholbefriade organiska och… -
2021-05-07
Ny metod minskar kaffets klimatpåverkanArvid Nordquist Kafferosteri tillsammans med Rainforest Alliance testar en ny, innovativ metod för… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-26
Hemmalivet gav pantrekord - 99% pantar sina flaskorPantameras pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat med… -
2021-04-16
Ny hållbar laxodling ger 20 procent av Sveriges konsumtionSveriges största landbaserade odling för sötvattenlax etableras i Säffle. Stora delar av Sveriges…