Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Rekordmycket KRAV-märkt julskinka i år

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-julskinka250x194.jpg

I år kommer det att finnas tio ton KRAV-märkt julskinka till försäljning. Det är en ökning med 67 procent jämfört med 2013. Ökningen och mängden är rekordstor. – Det är ett riktigt glädjande all-time-high, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV. De senaste åren har volymen KRAV-märkt julskinka legat mellan fyra till sex ton av de cirka 220 ton julskinka som kommit från KRAV-märkta grisar i Sverige. I år ökar den KRAV-märkta julskinkan till tio ton. KRAV bedömer att ökningen beror på åtminstone följande orsaker: - Konsumentmakt. Den KRAV-märkta julskinkan sålde slut förra året. Butikerna rättar sig och köper in mer KRAV-märkt skinka. - Konsumenter köper mindre mängd, men bättre kött. Konsumenter är noga med att grisarna ska kunna beta och böka i jorden och få ekologiskt foder. - Fler konsumenter efterfrågar nitritfria produkter. Med tiden har de lärt sig att det är KRAV-märkt julskinka och charkprodukter som är nitritfria. Tio ton är bara en liten del av de cirka 300 ton julskinkor som kommer från KRAV-märkta grisar i år, även det en rekordökning på över 60 procent. Att så liten andel av julskinkorna från KRAV-grisarna blir KRAV-märkta beror på att nitrit tillsätts i merparten av julskinkorna. När nitrit tillsätts certifieras skinkan enligt EUs regler för ekologisk produktion och därmed märks de med EU-lövet. Nitrit tillsätts för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. KRAV tillåter inte nitrit av försiktighetsskäl eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken). – På de finska julborden är så gott som all julskinka nitritfri. I den bästa av världar hade vi lyckats övertyga den svenska dagligvaruhandeln att inte tillsätta nitrit till de ekologiska julskinkorna. Då hade vi haft stora mängder KRAV-märkt julskinka från Sverige, säger Johan Cejie. Merparten av de 10 ton KRAV-märkt julskinkorna kommer från någon av de 24 KRAV-certifierade gårdarna i Sverige som är med i föreningen Jord på trynet. Men i år är efterfrågan så stor att en liten del, cirka ett ton, importeras från grisar uppfödda på gården Eastbrook i Storbritannien: På vår gård Eastbrook försöker vi efterlikna ett så naturligt grisliv som möjligt. Frihet att böka, frihet att leka och frihet till renlighet och dessutom gödsel till våra åkrar! Fri tillgång till rent bete ger hela grisflocken möjlighet att bygga upp immunförsvaret mot en rad olika sjukdomar. Grisflockens hälsa har varit enormt stark sett över de senaste 25 åren, säger Tom Finney på gården Eastbrook i England.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Rekordmycket KRAV-märkt julskinka i år

2014-11-27
I år kommer det att finnas tio ton KRAV-märkt julskinka till försäljning. Det är en ökning med 67 procent jämfört med 2013. Ökningen och mängden är rekordstor.

– Det är ett riktigt glädjande all-time-high, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

De senaste åren har volymen KRAV-märkt julskinka legat mellan fyra till sex ton av de cirka 220 ton julskinka som kommit från KRAV-märkta grisar i Sverige. I år ökar den KRAV-märkta julskinkan till tio ton.

KRAV bedömer att ökningen beror på åtminstone följande orsaker:

- Konsumentmakt. Den KRAV-märkta julskinkan sålde slut förra året. Butikerna rättar sig och köper in mer KRAV-märkt skinka.
- Konsumenter köper mindre mängd, men bättre kött. Konsumenter är noga med att grisarna ska kunna beta och böka i jorden och få ekologiskt foder.
- Fler konsumenter efterfrågar nitritfria produkter. Med tiden har de lärt sig att det är KRAV-märkt julskinka och charkprodukter som är nitritfria.

Tio ton är bara en liten del av de cirka 300 ton julskinkor som kommer från KRAV-märkta grisar i år, även det en rekordökning på över 60 procent. Att så liten andel av julskinkorna från KRAV-grisarna blir KRAV-märkta beror på att nitrit tillsätts i merparten av julskinkorna. När nitrit tillsätts certifieras skinkan enligt EUs regler för ekologisk produktion och därmed märks de med EU-lövet.

Nitrit tillsätts för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. KRAV tillåter inte nitrit av försiktighetsskäl eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken).

– På de finska julborden är så gott som all julskinka nitritfri. I den bästa av världar hade vi lyckats övertyga den svenska dagligvaruhandeln att inte tillsätta nitrit till de ekologiska julskinkorna. Då hade vi haft stora mängder KRAV-märkt julskinka från Sverige, säger Johan Cejie.

Merparten av de 10 ton KRAV-märkt julskinkorna kommer från någon av de 24 KRAV-certifierade gårdarna i Sverige som är med i föreningen Jord på trynet. Men i år är efterfrågan så stor att en liten del, cirka ett ton, importeras från grisar uppfödda på gården Eastbrook i Storbritannien:

På vår gård Eastbrook försöker vi efterlikna ett så naturligt grisliv som möjligt. Frihet att böka, frihet att leka och frihet till renlighet och dessutom gödsel till våra åkrar! Fri tillgång till rent bete ger hela grisflocken möjlighet att bygga upp immunförsvaret mot en rad olika sjukdomar. Grisflockens hälsa har varit enormt stark sett över de senaste 25 åren, säger Tom Finney på gården Eastbrook i England.


Läs mer/länkar:
- Butiker som säljer KRAV-märkt julskinka: www.krav.se/butiker

- Jord på Trynet - föreningen för KRAV-certifierad grisuppfödning i Sverige: www.jordpatrynet.se/

- Därför är den KRAV-märkta julskinkan nitritfri: www.krav.se/fragor-och-svar-om-nitrit

- Grisarna från Eastbrook farm, England: www.helenbrowningorganics.co.uk
Källa: KRAV

Senaste nyheter