Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Rekordmånga KRAV-märkta restauranger nominerade till Sveriges bästa skolmat

https://www.klimatsmart.se/images/news/white-guide-junior175-288.jpg

En fjärdedel av alla nominerade skolkök och förskolor i White guide junior är KRAV-märkta. Tävlingen White Guide Junior prisar de skolkök, förskolor, kostchefer och kommuner som serverar de allra bästa måltiderna. Nu har alla nomineringar i tävlingen White Guide Junior släppts. 20 av 80 är KRAV-märkta förskolor och skolor och den 31:a mars utses vinnarna i respektive kategori. Alvesta kommun är flitigt förekommande i nomineringarna, bland annat som årets skomatskommun, men även Lekbackens förskola i Alvesta är nominerad till ”årets förskolekök” och ”årets hållbara offentliga gastronomi”. Under 2013 var cirka 30 procent av Alvesta kommuns matinköp ekologiska eller KRAV-märkta och 38 av kommunens offentliga kök är KRAV-certifierade: – Det är viktigt att vara KRAV-certifierad för att det blir en tydlig profil för brukare och kockar. Målet är att nå 60 procent ekologiskt till år 2020, säger Jens Reinecke, kostchef på Alvesta kommun. Även han nominerad i kategorin ”årets måltidschef”. White Guide Junior är en tävling med syfte att höja intresset för den offentliga gastronomin, att lyfta fram behovet av god och näringsriktig skolmat till våra barn. Idag finns över 800 KRAV-certifierade restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25%, 50% eller 90%. Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i detta sammanhang att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa. Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det. Alla nominerade: Årets skolrestaurang: 2 av 20 nominerade skolor är KRAV-certifierade: Brandbergsskolan i Haninge och Runstensskolan i Haninge. Årets skolkock: 2 av 10 nominerade kockar jobbar i KRAV-certifierade skolkök: Michael Bäckman, Annerstaskolan i Huddinge och Håkan Lundholm på Fribergaskolan i Danderyd. Årets måltidschef: 4 av 10 nominerade chefer jobbar i KRAV-certifierade kommuner. Catarina Heilborn i Haninge, Sofia Herbertsson i Älmhult, Sara Jervefors i Södertälje, Jens Reinecke i Alvesta. Årets förskolekök: 2 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Annebo förskola i Karlskrona och Lekbackens förskola i Alvesta. Årets hållbara offentliga gastronomi: 6 av 10 nominerade skolor är KRAV-certifierade! Annebo förskola i Karlskrona, Annerstaskolan i Huddinge, Brandbergsskolan i Haninge, Lekbackens förskola i Alvesta, Montessoriskolan i Norrtälje, Runstensskolan i Haninge. Årets gastronomiska rektor: 1 av 10 nominerade rektorer har ett KRAV-certifierat skolkök: Tommy Hellsten på Annerstaskolan i Huddinge. Årets skolmatskommun: 3 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Alvesta, Haninge, Södertälje.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Rekordmånga KRAV-märkta restauranger nominerade till Sveriges bästa skolmat

2014-01-21
En fjärdedel av alla nominerade skolkök och förskolor i White guide junior är KRAV-märkta. Tävlingen White Guide Junior prisar de skolkök, förskolor, kostchefer och kommuner som serverar de allra bästa måltiderna.

Nu har alla nomineringar i tävlingen White Guide Junior släppts. 20 av 80 är KRAV-märkta förskolor och skolor och den 31:a mars utses vinnarna i respektive kategori.

Alvesta kommun är flitigt förekommande i nomineringarna, bland annat som årets skomatskommun, men även Lekbackens förskola i Alvesta är nominerad till ”årets förskolekök” och ”årets hållbara offentliga gastronomi”. Under 2013 var cirka 30 procent av Alvesta kommuns matinköp ekologiska eller KRAV-märkta och 38 av kommunens offentliga kök är KRAV-certifierade:

– Det är viktigt att vara KRAV-certifierad för att det blir en tydlig profil för brukare och kockar. Målet är att nå 60 procent ekologiskt till år 2020, säger Jens Reinecke, kostchef på Alvesta kommun. Även han nominerad i kategorin ”årets måltidschef”.

White Guide Junior är en tävling med syfte att höja intresset för den offentliga gastronomin, att lyfta fram behovet av god och näringsriktig skolmat till våra barn.

Idag finns över 800 KRAV-certifierade restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25%, 50% eller 90%.

Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i detta sammanhang att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa.

Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det.

Alla nominerade:

Årets skolrestaurang:
2 av 20 nominerade skolor är KRAV-certifierade: Brandbergsskolan i Haninge och Runstensskolan i Haninge.

Årets skolkock:
2 av 10 nominerade kockar jobbar i KRAV-certifierade skolkök: Michael Bäckman, Annerstaskolan i Huddinge och Håkan Lundholm på Fribergaskolan i Danderyd.

Årets måltidschef:
4 av 10 nominerade chefer jobbar i KRAV-certifierade kommuner. Catarina Heilborn i Haninge, Sofia Herbertsson i Älmhult, Sara Jervefors i Södertälje, Jens Reinecke i Alvesta.

Årets förskolekök:
2 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Annebo förskola i Karlskrona och Lekbackens förskola i Alvesta.

Årets hållbara offentliga gastronomi:
6 av 10 nominerade skolor är KRAV-certifierade! Annebo förskola i Karlskrona, Annerstaskolan i Huddinge, Brandbergsskolan i Haninge, Lekbackens förskola i Alvesta, Montessoriskolan i Norrtälje, Runstensskolan i Haninge.

Årets gastronomiska rektor:
1 av 10 nominerade rektorer har ett KRAV-certifierat skolkök: Tommy Hellsten på Annerstaskolan i Huddinge.

Årets skolmatskommun:
3 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Alvesta, Haninge, Södertälje.

Läs mer:
- www.krav.se/artikel/mer-ekologisk-mat-till-lagre-pris
- www.krav.se/regel/152-certifiering-av-storhushall-0
- whiteguidejunior.com/

Senaste nyheter