Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Råd vid köp av luftvattenvärmepump

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Två av tre testade luftvattenvärmepumpar kan inte fylla varmvatten till ett badkar utan att koppla på elpatronen. Kommande energimärkning kommer att göra det lättare att välja en energieffektiv värmepump. Energimyndigheten har testat tre luftvattenvärmepumpar från märken som ofta inhandlas på nätet eller byggvaruhus, utan kontakt med installatör. Resultaten kan jämföras med 13 tidigare testade luftvattenvärmepumpar. – Testet visar att det finns tekniska brister och svagheter som kan minska värmepumparnas effektivitet, säger Anders Odell, ansvarig för testet på Energimyndighetens Testlab. Med två av de testade värmepumparna kan du i södra Sverige spara upp till 50 procent. Bland tidigare testade modeller fanns de som klarade att spara upp till 65 procent. För den tredje modellen gav testet inte tillräckligt underlag för att beräkna energibesparingen och årsvärmefaktorn. Årsvärmefaktorn visar hur effektiv värmepumpen är under hela året, ju högre värde, desto bättre. Två av de tre testade ligger mellan 1,9 och 2,1, att jämföra med tidigare testade modeller i samma prisklass som har en årsvärmefaktor på 2,8 – 2,9, vilket alltså ger en betydligt större energibesparing. Installatörers kunskap och rådgivning är viktig för att hushåll ska kunna spara mer energi. Därför införs nu ett statligt system för att certifiera installatörer så att de kan ge råd även om energieffektivisering och förnybar energi. Tidigare i år beslutade EU också om ekodesignkrav på bland annat värmepumpar, vilket innebär att produkter som inte håller måttet inte får säljas efter 2015. De får även energimärkning, vilket gör det lättare att välja en energieffektiv produkt som inte bullrar så mycket. – Energimärkningen synliggör energianvändningen och gör det lättare för konsumenten att välja bättre produkter som kan spara mycket energi, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på resurseffektiva produkter. För mer information, kontakta: Anders Odell, ansvarig för testet, Energimyndighetens Testlab, 016-544 23 79 Carlos Lopes, projektledare för ekodesign, Energimyndigheten, 016-544 22 03.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Råd vid köp av luftvattenvärmepump

2013-04-11
Två av tre testade luftvattenvärmepumpar kan inte fylla varmvatten till ett badkar utan att koppla på elpatronen. Kommande energimärkning kommer att göra det lättare att välja en energieffektiv värmepump.

Energimyndigheten har testat tre luftvattenvärmepumpar från märken som ofta inhandlas på nätet eller byggvaruhus, utan kontakt med installatör. Resultaten kan jämföras med 13 tidigare testade luftvattenvärmepumpar.

– Testet visar att det finns tekniska brister och svagheter som kan minska värmepumparnas effektivitet, säger Anders Odell, ansvarig för testet på Energimyndighetens Testlab.

Med två av de testade värmepumparna kan du i södra Sverige spara upp till 50 procent. Bland tidigare testade modeller fanns de som klarade att spara upp till 65 procent. För den tredje modellen gav testet inte tillräckligt underlag för att beräkna energibesparingen och årsvärmefaktorn.

Årsvärmefaktorn visar hur effektiv värmepumpen är under hela året, ju högre värde, desto bättre. Två av de tre testade ligger mellan 1,9 och 2,1, att jämföra med tidigare testade modeller i samma prisklass som har en årsvärmefaktor på 2,8 – 2,9, vilket alltså ger en betydligt större energibesparing.

Installatörers kunskap och rådgivning är viktig för att hushåll ska kunna spara mer energi. Därför införs nu ett statligt system för att certifiera installatörer så att de kan ge råd även om energieffektivisering och förnybar energi.

Tidigare i år beslutade EU också om ekodesignkrav på bland annat värmepumpar, vilket innebär att produkter som inte håller måttet inte får säljas efter 2015. De får även energimärkning, vilket gör det lättare att välja en energieffektiv produkt som inte bullrar så mycket.

– Energimärkningen synliggör energianvändningen och gör det lättare för konsumenten att välja bättre produkter som kan spara mycket energi, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på resurseffektiva produkter.

För mer information, kontakta:
Anders Odell, ansvarig för testet, Energimyndighetens Testlab, 016-544 23 79
Carlos Lopes, projektledare för ekodesign, Energimyndigheten, 016-544 22 03.

Här hittar du resultaten från testerna:

Senaste nyheter