Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Puracs biogasanläggning i Oslo invigs

https://www.klimatsmart.se/images/news/bekkelagetpurac166x250.jpg

Oslos bussar och sopbilar börjar köra på biogas. Norges miljöminister Erik Solheim inviger i dag Oslos första anläggning för rening av biogas till fordonsbränsle, levererad av svenska miljöteknikföretaget Purac i Lund. Den nya anläggningen ligger centralt i Oslo vid Bekkelagets kommunala reningsverk som även det byggdes av Purac för tio år sedan. Bekkelagets avloppsreningsverk renar avloppsvatten från 300.000 oslobor och producerar biogas från torkat slam. Fram till nu har gasen använts för intern uppvärmning. I Puracs nya anläggning kommer biogasen att renas från bland annat koldioxid och komprimeras till bränsle som bussarna och sopbilarna ska köra på. Ordervärdet för Purac är 30 miljoner kronor. - Detta är vår andra norska order på en anläggning för uppgradering av biogas till fordonsbränsle. Den första levererade vi till Stavanger. I Sverige var vi tidigt ute med att rena biogas till fordonsbränsle. Det har gjort att vi har en ledande position när det gäller teknik och erfarenheter, säger Sven Almqvist, divisionschef för Purac, som ingår i miljöteknikgruppen Läckeby Water Group. Ole Jakob Johansen, projektledare på vatten- och avloppsenheten i Oslo kommun, säger: - Oslo går in i en ny epok. Kommunen har ett ambitiöst klimatmål. Allteftersom bussarna och sopbilarna fasas in att köra på biogas kommer koldioxidutsläppen i centrum att reduceras. Purac har den bästa anläggningen både miljömässigt och ekonomiskt, därför valde vi dem som leverantör. Läckeby Waters norska dotterbolag Bevas kommer att sköta driften av den nya anläggningen. Bevas har sedan tidigare ett 20-årigt avtal för driften av Bekkelagets reningsverk. De senaste fem åren har Purac levererat ett tiotal reningsanläggningar för biogas till Sverige, Norge och Tyskland. För mer information kontakta: Sven Almqvist, divisionschef för Purac, 046-19 19 90, 070-839 40 90, sven.almqvist@purac.se Lars-Evert Karlsson, försäljningschef för biogasrening på Purac, 0480-38 111, 070-589 44 97, lars.evert.karlsson@lackebywater.se Purac är en division inom Läckeby Water Group, en privatägd svensk koncern som erbjuder entreprenader, produkter och service för vattenrening och biogasproduktion. Läckeby Water Group är etablerat i tre världsdelar och har genomfört entreprenader i 70 länder över hela världen. Koncernen har huvudkontor i Lund, har cirka 190 anställda och omsatte cirka 700 miljoner kronor 2009. Största ägare är KF Invest.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Puracs biogasanläggning i Oslo invigs

2010-02-15
Puracs nya anläggning i Oslo där biogasen renas till fordonsbränsle.
Oslos bussar och sopbilar börjar köra på biogas. Norges miljöminister Erik Solheim inviger i dag Oslos första anläggning för rening av biogas till fordonsbränsle, levererad av svenska miljöteknikföretaget Purac i Lund.

Den nya anläggningen ligger centralt i Oslo vid Bekkelagets kommunala reningsverk som även det byggdes av Purac för tio år sedan.

Bekkelagets avloppsreningsverk renar avloppsvatten från 300.000 oslobor och producerar biogas från torkat slam. Fram till nu har gasen använts för intern uppvärmning. I Puracs nya anläggning kommer biogasen att renas från bland annat koldioxid och komprimeras till bränsle som bussarna och sopbilarna ska köra på.

Ordervärdet för Purac är 30 miljoner kronor.
- Detta är vår andra norska order på en anläggning för uppgradering av biogas till fordonsbränsle. Den första levererade vi till Stavanger. I Sverige var vi tidigt ute med att rena biogas till fordonsbränsle. Det har gjort att vi har en ledande position när det gäller teknik och erfarenheter, säger Sven Almqvist, divisionschef för Purac, som ingår i miljöteknikgruppen Läckeby Water Group.

Ole Jakob Johansen, projektledare på vatten- och avloppsenheten i Oslo kommun, säger:
- Oslo går in i en ny epok. Kommunen har ett ambitiöst klimatmål. Allteftersom bussarna och sopbilarna fasas in att köra på biogas kommer koldioxidutsläppen i centrum att reduceras. Purac har den bästa anläggningen både miljömässigt och ekonomiskt, därför valde vi dem som leverantör.

Läckeby Waters norska dotterbolag Bevas kommer att sköta driften av den nya anläggningen. Bevas har sedan tidigare ett 20-årigt avtal för driften av Bekkelagets reningsverk.

De senaste fem åren har Purac levererat ett tiotal reningsanläggningar för biogas till Sverige, Norge och Tyskland.

För mer information kontakta:
Sven Almqvist, divisionschef för Purac, 046-19 19 90, 070-839 40 90, sven.almqvist@purac.se

Lars-Evert Karlsson, försäljningschef för biogasrening på Purac, 0480-38 111, 070-589 44 97, lars.evert.karlsson@lackebywater.se

Purac är en division inom Läckeby Water Group, en privatägd svensk koncern som erbjuder entreprenader, produkter och service för vattenrening och biogasproduktion.
Läckeby Water Group är etablerat i tre världsdelar och har genomfört entreprenader i 70 länder över hela världen. Koncernen har huvudkontor i Lund, har cirka 190 anställda och omsatte cirka 700 miljoner kronor 2009. Största ägare är KF Invest.
Foto: Oslo kommun

Senaste nyheter