Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Priset på det ekologiska

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekojuice107x250.jpeg

2012, nytt år för med sig nya möjligheter! Nyårslöften brukar ju vara rätt poppis. Enligt trängseln på Friskis & Svettis har jag konstaterat att ett vanligt nyårslöfte är att börja träna. Med träning följer bättre matvanor. Varför då inte slå två flugor i en smäll och inte bara förbättra dina matvanor utan även alltid välja ekologiska alternativ? Förra året gjorde vi en egen undersökning för att ta reda på exakt hur mycket dyrare ekologiska varor är. Vi har nu fräschat upp undersökningen så den stämmer med priserna i affärerna idag. Så vad tror ni, är det billigare eller dyrare att välja ekologiskt idag? Det finns faktiskt flera ekologiska varor som inte skiljer sig i pris från ”vanliga” varor. Tyvärr är ofta ekologiska produkter någon krona dyrare och när dom står där i hyllan bredvid varandra så är det många som väljer ”fel” på grund av priset. Detta hoppas vi, och tror vi, kommer ändras snart! Vi har kollat upp priset på några ”vanliga” frukostprodukter för att se vad skillnaden blir för en familj på två under ett års konsumtion. Varorna är köpta i en ICA supermarket-butik. - Ekologisk mellanmjölk från Arla. Pris: 9,50 kr (1l). 2 kr mer än standardmjölk. Ca 4 pkt/veckan = 416 kr/år. - Ekologisk Mild Yoghurt från Hjordnära. Pris: 15,90 kr. (1l) 2 kr mer än standardyoghurt. Ca 3 pkt/veckan = 312 kr/år. - Ekologiskt kaffe från ICA eco. Pris: 41,90 kr (500 g). 1 kr mer än standardkaffe. Ca 1 pkt/veckan = 52 kr/år - Ekologisk apelsinjuice från ”God Morgon”. Pris: 18,90 kr (1l). 3 kr mer än standardjuice. Ca 1 pkt/veckan. 156 kr/år. Den totalt mellanskillnad för en familj på två som väljer de ekologiska alternativen ovan är: 936 kr/år Enligt våra jämförelser kan vi då glatt berätta att det är billigare att välja ekologiskt idag än för ett år sedan! Förra året blev vår uträkning 1 196 kr/år. Detta betyder att vi går i rätt riktning. Är inte detta en fantastisk nyhet att starta upp det nya året med! Gott nytt år kära läsare! Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Priset på det ekologiska

2012-01-11
2012, nytt år för med sig nya möjligheter! Nyårslöften brukar ju vara rätt poppis. Enligt trängseln på Friskis & Svettis har jag konstaterat att ett vanligt nyårslöfte är att börja träna. Med träning följer bättre matvanor. Varför då inte slå två flugor i en smäll och inte bara förbättra dina matvanor utan även alltid välja ekologiska alternativ?

Förra året gjorde vi en egen undersökning för att ta reda på exakt hur mycket dyrare ekologiska varor är. Vi har nu fräschat upp undersökningen så den stämmer med priserna i affärerna idag. Så vad tror ni, är det billigare eller dyrare att välja ekologiskt idag?

Det finns faktiskt flera ekologiska varor som inte skiljer sig i pris från ”vanliga” varor. Tyvärr är ofta ekologiska produkter någon krona dyrare och när dom står där i hyllan bredvid varandra så är det många som väljer ”fel” på grund av priset. Detta hoppas vi, och tror vi, kommer ändras snart!

Vi har kollat upp priset på några ”vanliga” frukostprodukter för att se vad skillnaden blir för en familj på två under ett års konsumtion.

Varorna är köpta i en ICA supermarket-butik.

- Ekologisk mellanmjölk från Arla. Pris: 9,50 kr (1l). 2 kr mer än standardmjölk. Ca 4 pkt/veckan = 416 kr/år.
- Ekologisk Mild Yoghurt från Hjordnära. Pris: 15,90 kr. (1l) 2 kr mer än standardyoghurt. Ca 3 pkt/veckan = 312 kr/år.
- Ekologiskt kaffe från ICA eco. Pris: 41,90 kr (500 g). 1 kr mer än standardkaffe. Ca 1 pkt/veckan = 52 kr/år
- Ekologisk apelsinjuice från ”God Morgon”. Pris: 18,90 kr (1l). 3 kr mer än standardjuice. Ca 1 pkt/veckan. 156 kr/år.

Den totalt mellanskillnad för en familj på två som väljer de ekologiska alternativen ovan är: 936 kr/år

Enligt våra jämförelser kan vi då glatt berätta att det är billigare att välja ekologiskt idag än för ett år sedan! Förra året blev vår uträkning 1 196 kr/år. Detta betyder att vi går i rätt riktning. Är inte detta en fantastisk nyhet att starta upp det nya året med!

Gott nytt år kära läsare!

Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.

Senaste nyheter