Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Piteå mötesplats för en grönare värld

https://www.klimatsmart.se/images/news/peterroslund250x152.jpg

Piteå är först i världen med produktion av talldiesel i industriell skala och det gröna bränslet Bio-DME. Dessutom har Europas största vindkraftspark börjat byggas i kommunen. Piteås unika ställning inom energiområdet manifesteras under vecka 46 och arrangemanget Nolia Energi & Miljövecka. - Resan började för 21 år sedan när Energitekniskt Centrum, ETC, bildades. Den har resan har nu landat i en mängd spännande projekt. Bara i år har vi invigt tre satsningar; talldieselfabriken SunPine, världens första Bio-DME pilot och första delen av vindkraftsparken i Markbygden, påminner Peter Roslund, s, kommunalråd, och fortsätter: - Detta har gett Piteå en unik position inom energiområdet. Dessutom är ytterligare projekt på gång. Ett av dessa är IVAB:s träpulverförgasare som invigs under energi- och miljöveckan, den 17 november. V 46, som är samlingsnamnet på den årligt återkommande konferens- och mässveckan i Piteå, har tre underliggande teman; vindkraft, bioraffinaderi och energieffektivisering. - Under Nolia Vind lägger vi stor kraft på möjligheterna att skapa varaktiga arbetstillfällen. Vi vill också få svar på hur de stora vindkraftsföretagen tänkt sig köpa varor och tjänster lokalt. Företag som redan etablerat sig i branschen kommer också att bjuda på goda exempel, säger Erik Persson, chef vid den kommunala tillväxtavdelningens industri- och energienhet. Solander Symposium, som har några år på nacken och som lockar dignitärer från hela världen inom bioraffinaderiområdet, är det egentliga ursprunget till V46. - Det ansvaret tar jag på mig, säger Robert Bergman, projektledare, med ett skratt. I dag är Solander Science Park, SSP, i Piteå världsledande inom forskningen på bioraffinaderisidan. Flera stora internationella företag finns representerade i vetenskapsbyn som är en vidareutveckling av ETC. I dag har 120 personer SSP som sin arbetsplats. Här utvecklas nya gröna bränslen med skogen som råvara. - Utvecklingen är oerhört spännande och extra roligt är det att Piteå har tätpositionen på detta område, tycker Roslund, som också nämner satsningar på energieffektivisering, ekologiskt odlad mat och potter för gröna åtgärder. - Vi vill vara både seriösa och trovärdiga, säger han och berättar om Piteå kommuns mål att minska koldioxdutsläppen med 50 procent fram till 2020. Hittills har runt 400 deltagare anmält sig till Nolia Energi & Miljövecka som denna gång arrangeras på Pite Havsbad. Fortfarande rullar anmälningarna in.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Piteå mötesplats för en grönare värld

2010-11-17
Peter Roslund (S), kommunalråd Piteå
Piteå är först i världen med produktion av talldiesel i industriell skala och det gröna bränslet Bio-DME. Dessutom har Europas största vindkraftspark börjat byggas i kommunen. Piteås unika ställning inom energiområdet manifesteras under vecka 46 och arrangemanget Nolia Energi & Miljövecka.

- Resan började för 21 år sedan när Energitekniskt Centrum, ETC, bildades. Den har resan har nu landat i en mängd spännande projekt. Bara i år har vi invigt tre satsningar; talldieselfabriken SunPine, världens första Bio-DME pilot och första delen av vindkraftsparken i Markbygden, påminner Peter Roslund, s, kommunalråd, och fortsätter:

- Detta har gett Piteå en unik position inom energiområdet. Dessutom är ytterligare projekt på gång.

Ett av dessa är IVAB:s träpulverförgasare som invigs under energi- och miljöveckan, den 17 november.

V 46, som är samlingsnamnet på den årligt återkommande konferens- och mässveckan i Piteå, har tre underliggande teman; vindkraft, bioraffinaderi och energieffektivisering.

- Under Nolia Vind lägger vi stor kraft på möjligheterna att skapa varaktiga arbetstillfällen. Vi vill också få svar på hur de stora vindkraftsföretagen tänkt sig köpa varor och tjänster lokalt. Företag som redan etablerat sig i branschen kommer också att bjuda på goda exempel, säger Erik Persson, chef vid den kommunala tillväxtavdelningens industri- och energienhet.

Solander Symposium, som har några år på nacken och som lockar dignitärer från hela världen inom bioraffinaderiområdet, är det egentliga ursprunget till V46.

- Det ansvaret tar jag på mig, säger Robert Bergman, projektledare, med ett skratt.

I dag är Solander Science Park, SSP, i Piteå världsledande inom forskningen på bioraffinaderisidan. Flera stora internationella företag finns representerade i vetenskapsbyn som är en vidareutveckling av ETC.

I dag har 120 personer SSP som sin arbetsplats. Här utvecklas nya gröna bränslen med skogen som råvara.

- Utvecklingen är oerhört spännande och extra roligt är det att Piteå har tätpositionen på detta område, tycker Roslund, som också nämner satsningar på energieffektivisering, ekologiskt odlad mat och potter för gröna åtgärder.

- Vi vill vara både seriösa och trovärdiga, säger han och berättar om Piteå kommuns mål att minska koldioxdutsläppen med 50 procent fram till 2020.

Hittills har runt 400 deltagare anmält sig till Nolia Energi & Miljövecka som denna gång arrangeras på Pite Havsbad. Fortfarande rullar anmälningarna in.
Foto: Energinytt.se

Senaste nyheter