Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Örebros skolor vann ekokock-pris på Nordic Organic Food Fair

https://www.klimatsmart.se/images/news/smartaremat250x163.jpg

På mässan Nordic Organic Food Fair i Malmö diplomerades nyligen Sveriges bästa ekokockar inom förskola och skola. Fem olika enheter från Örebro kommun fick diplom för att de i så stor utsträckning använder ekologiska varor i matlagningen. Ekomatcentrum tillsammans med KRAV delade ut diplom i tre olika valörer; guld, silver och grönt. De gick till förskolor och skolor med ekologiska ambitioner från hela Sverige. Guldnivå kräver 75 procent ekologiskt, vilket totalt sex förskolor i landet hade lyckats uppnå. Silvernivån, som kräver minst 50 procent ekologiskt, dominerades helt av Örebros skolor och förskolor. Fem olika enheter från Örebro fick diplom: - Leklustans förskola, Leif Andersson - Järle förskola, Eleonor Möller - Lillåns skola, Mats Zetterlund - Björkhagaskolan, Anna-Karin Englund - Junibackens förskola, Inga-Lill Brantedal Smartare mat en nyckel till framgång: Det är en konst att lyckas öka inköpen av ekologiskt med bibehållen budget. Höga andelar ekologiska inköp kostar och för att kunna hålla budget krävs många olika åtgärder för att kapa andra utgifter. I Örebro arbetar förskolor och skolor med konceptet Smartare mat, vilket bland annat innebär ett aktivt arbete med att minska matsvinnet. Alla skolor och förskolor som premierades på mässan i Malmö har mycket höga andelar ekologiskt. I Örebro är målet i kommunen 30 procent ekologiska inköp till 2014 och 40 procent till 2020; ett mål som många redan passerat med råge. Skickliga kockar med äkta engagemang: Stor yrkesstolthet, en vilja till förändring och äkta engagemang är ord som beskriver de vinnande kockarna! När de själva summerar varför de lyckats så bra, är det några nyckelord som återkommer: - Kommunikation och interaktion med barnen. - Noggrann planering och koll på ekonomin. - Upphandling som anpassas efter mindre enheters önskemål. Några av de premierade köken handlar från lokala leverantörer. Man arbetar också för att barnens attityder och matvanor ska bli mer klimatsmarta. Alla har köttfria dagar och en stor andel vegetabilier i maten. Att hjälpa barnen förstå var maten kommer ifrån, via egna odlingar i liten skala, är något som både Junibackens förskola och Lillåns skola tagit fasta på och arbetar med.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Örebros skolor vann ekokock-pris på Nordic Organic Food Fair

2013-11-04
På mässan Nordic Organic Food Fair i Malmö diplomerades nyligen Sveriges bästa ekokockar inom förskola och skola. Fem olika enheter från Örebro kommun fick diplom för att de i så stor utsträckning använder ekologiska varor i matlagningen.

Ekomatcentrum tillsammans med KRAV delade ut diplom i tre olika valörer; guld, silver och grönt. De gick till förskolor och skolor med ekologiska ambitioner från hela Sverige. Guldnivå kräver 75 procent ekologiskt, vilket totalt sex förskolor i landet hade lyckats uppnå. Silvernivån, som kräver minst 50 procent ekologiskt, dominerades helt av Örebros skolor och förskolor.

Fem olika enheter från Örebro fick diplom:

- Leklustans förskola, Leif Andersson
- Järle förskola, Eleonor Möller
- Lillåns skola, Mats Zetterlund
- Björkhagaskolan, Anna-Karin Englund
- Junibackens förskola, Inga-Lill Brantedal

Smartare mat en nyckel till framgång:
Det är en konst att lyckas öka inköpen av ekologiskt med bibehållen budget. Höga andelar ekologiska inköp kostar och för att kunna hålla budget krävs många olika åtgärder för att kapa andra utgifter. I Örebro arbetar förskolor och skolor med konceptet Smartare mat, vilket bland annat innebär ett aktivt arbete med att minska matsvinnet.

Alla skolor och förskolor som premierades på mässan i Malmö har mycket höga andelar ekologiskt. I Örebro är målet i kommunen 30 procent ekologiska inköp till 2014 och 40 procent till 2020; ett mål som många redan passerat med råge.

Skickliga kockar med äkta engagemang:
Stor yrkesstolthet, en vilja till förändring och äkta engagemang är ord som beskriver de vinnande kockarna! När de själva summerar varför de lyckats så bra, är det några nyckelord som återkommer:

- Kommunikation och interaktion med barnen.
- Noggrann planering och koll på ekonomin.
- Upphandling som anpassas efter mindre enheters önskemål.

Några av de premierade köken handlar från lokala leverantörer. Man arbetar också för att barnens attityder och matvanor ska bli mer klimatsmarta. Alla har köttfria dagar och en stor andel vegetabilier i maten. Att hjälpa barnen förstå var maten kommer ifrån, via egna odlingar i liten skala, är något som både Junibackens förskola och Lillåns skola tagit fasta på och arbetar med.

Läs mer på:
- Ekocentrums hemsida, www.ekocentrum.se
- KRAVs hemsida, www.krav.se
- Smartare Mat i Örebro, www.orebro.se/10233.html

Senaste nyheter