Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Örebro kommun i topp i ekomatsligan

https://www.klimatsmart.se/images/news/smartaremat250x163.png

Örebro kommun klättrar starkt i ekomatsligan, en nationell mätning av ekologiska inköp i kommuner och landsting. Statsningen på "Smartare mat" har i stor utsträckning bidragit till det goda resultatet. I den nationella mätningen som Ekomatcentrum genomför har Örebro kommun med 32,7 procent ekologiska inköp klättrat till åttonde plats. När den nationella mätningen senast genomfördes återfanns Örebro kommun med bland de trettio bästa i landet och nu ett år senare på delad åttonde plats. Undersökningen redovisar bland annat hur stor del av den totala livsmedelsbudgeten i respektive organisation som går till ekologiska inköp. – Ökningen speglar den mycket positiva utvecklingen för hela måltidsverksamheten i kommunen säger Marie Janson, planerare på Klimatkontoret. Även landstinget utmärker sig med en fantastisk fjärdeplacering i rankinglistan vilket medfört att Örebro som län ligger i topp i landet med 26,2% ekologiskt, fortsätter Marie Janson. I Örebro kommun har "Smartare mat" varit en del av lösningen. För att ha råd att köpa fler ekologiska produkter lagar man nu mycket mer mat från grunden och ser till att svinnet blir så litet som möjligt. Utan att näringsinnehållet påverkas negativt gör man förändringar i matsedeln och ökar de gröna inslagen i måltiden och minskar andelen kött. Det ekonomiska utrymmet som de här åtgärderna ger används till inköp av fler ekologiska och etiskt märkta produkter. För många kök har satsningen på "Smartare mat" gett arbetet en ökad status eftersom det krävs både kunskap och stort engagemang för att kunna hålla kvalitén på måltiden varje dag hela året om. – Utöver engagemang och kunskap krävs både politisk styrning och möjlighet att följa upp inköpen via inköpsstatistik, säger Marie Janson som lett flera projekt med koppling till mat och miljö. Det är också den uppfattning som många kommuner och landsting framfört i enkäten från Ekomatcentrum. Väldigt få kommuner har fått utökade ekonomiska anslag så ökningen av de ekologiska inköpen har fått lösas med andra åtgärder.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Örebro kommun i topp i ekomatsligan

2012-05-25
Örebro kommun klättrar starkt i ekomatsligan, en nationell mätning av ekologiska inköp i kommuner och landsting. Statsningen på "Smartare mat" har i stor utsträckning bidragit till det goda resultatet.

I den nationella mätningen som Ekomatcentrum genomför har Örebro kommun med 32,7 procent ekologiska inköp klättrat till åttonde plats. När den nationella mätningen senast genomfördes återfanns Örebro kommun med bland de trettio bästa i landet och nu ett år senare på delad åttonde plats. Undersökningen redovisar bland annat hur stor del av den totala livsmedelsbudgeten i respektive organisation som går till ekologiska inköp.

– Ökningen speglar den mycket positiva utvecklingen för hela måltidsverksamheten i kommunen säger Marie Janson, planerare på Klimatkontoret. Även landstinget utmärker sig med en fantastisk fjärdeplacering i rankinglistan vilket medfört att Örebro som län ligger i topp i landet med 26,2% ekologiskt, fortsätter Marie Janson.

I Örebro kommun har "Smartare mat" varit en del av lösningen. För att ha råd att köpa fler ekologiska produkter lagar man nu mycket mer mat från grunden och ser till att svinnet blir så litet som möjligt. Utan att näringsinnehållet påverkas negativt gör man förändringar i matsedeln och ökar de gröna inslagen i måltiden och minskar andelen kött. Det ekonomiska utrymmet som de här åtgärderna ger används till inköp av fler ekologiska och etiskt märkta produkter. För många kök har satsningen på "Smartare mat" gett arbetet en ökad status eftersom det krävs både kunskap och stort engagemang för att kunna hålla kvalitén på måltiden varje dag hela året om.

– Utöver engagemang och kunskap krävs både politisk styrning och möjlighet att följa upp inköpen via inköpsstatistik, säger Marie Janson som lett flera projekt med koppling till mat och miljö. Det är också den uppfattning som många kommuner och landsting framfört i enkäten från Ekomatcentrum. Väldigt få kommuner har fått utökade ekonomiska anslag så ökningen av de ekologiska inköpen har fått lösas med andra åtgärder.

Senaste nyheter