Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

OKQ8 bygger Västsveriges första hållbara drivmedelsstation

https://www.klimatsmart.se/images/news/stat250x111.jpg

Idag tas första spadtaget för ett nytt handelsområde: Airport City vid Landvetter. Med sedumväxter på taket, effektiva system för energianvändning samt en kemikaliefri vattenrening i biltvätten etablerar OKQ8 en ny station med tydlig hållbarhetsprofil. Förutom förnybara drivmedel som el och gas blir OKQ8:s nya butikskoncept Quick To Go en del av erbjudandet med en butiksupplevelse, bilavdelning och matutbud utöver det vanliga. På taket finns solceller som producerar el till stationen och bergvärme och frikyla används som energikällor för uppvärmning alternativt vid kylbehov. Energianvändningen halveras jämfört med en traditionell station. - OKQ8 fortsätter att bygga framtidens stationsnät. Likt föregångaren i Häggvik, Europas första hållbara station, har nyetableringen en minimal miljöpåverkan. Det gäller både drivmedel, drift och stationsbyggnad. Dessutom finns hjärtstartare på plats. Som ett av Sveriges största drivmedelsbolag har vi ett stort ansvar för hållbar utveckling, säger Rasmus Billborn, byggprojektchef OKQ8. Det nya Quick To Go-konceptet innebär ett utökat matsortiment som kunder kan njuta av i en loungedel med stora fönster och bekväma sittplatser. Quick To Go-butikerna har också en bilistisk avdelning med tips och råd i butikshyllorna, där kunderna får vägledning att hitta och välja rätt produkt till bilen. Miljöelement på OKQ8 Landvetter: - Tak av sedumväxter som isolerar butiken - Miljöduk på övriga tak ytor av titanoxid som bryter ner kväve i luften med solens hjälp - Återvunnen stenull - ett naturligt material tillverkat av mineralfiber med hög återvinningsgrad - isolerar byggnaden - Laddstolpar för snabbladdning av elbilar - Solceller på stationstaket som producerar el - Kemikaliefri rening till biltvätt - Freonfritt - CO2 används till livsmedelskyla- en energisnål gas med goda värmeväxlingsegenskaper - Komfortkylan i butiken är frikyla från berget - Bergvärme - Station av limträkonstruktion - ett förnybart material som är mindre energikrävande än stål. Drivmedel: - Traditionella och förnybara drivmedel så som Diesel Bio +, el och gas (CNG). Det senare i samarbete med Eon. Stationen invigs i november 2013. För mer information, kontakta: Rasmus Billborn, byggprojektchef OKQ8, 08-506 802 99, rasmus.billborn@okq8.se. Carolina Rössner, kommunikationschef OKQ8, 070-268 00 95, press@okq8.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

OKQ8 bygger Västsveriges första hållbara drivmedelsstation

2013-06-19
Idag tas första spadtaget för ett nytt handelsområde: Airport City vid Landvetter. Med sedumväxter på taket, effektiva system för energianvändning samt en kemikaliefri vattenrening i biltvätten etablerar OKQ8 en ny station med tydlig hållbarhetsprofil. Förutom förnybara drivmedel som el och gas blir OKQ8:s nya butikskoncept Quick To Go en del av erbjudandet med en butiksupplevelse, bilavdelning och matutbud utöver det vanliga.

På taket finns solceller som producerar el till stationen och bergvärme och frikyla används som energikällor för uppvärmning alternativt vid kylbehov. Energianvändningen halveras jämfört med en traditionell station.

- OKQ8 fortsätter att bygga framtidens stationsnät. Likt föregångaren i Häggvik, Europas första hållbara station, har nyetableringen en minimal miljöpåverkan. Det gäller både drivmedel, drift och stationsbyggnad. Dessutom finns hjärtstartare på plats. Som ett av Sveriges största drivmedelsbolag har vi ett stort ansvar för hållbar utveckling, säger Rasmus Billborn, byggprojektchef OKQ8.

Det nya Quick To Go-konceptet innebär ett utökat matsortiment som kunder kan njuta av i en loungedel med stora fönster och bekväma sittplatser. Quick To Go-butikerna har också en bilistisk avdelning med tips och råd i butikshyllorna, där kunderna får vägledning att hitta och välja rätt produkt till bilen.

Miljöelement på OKQ8 Landvetter:
- Tak av sedumväxter som isolerar butiken
- Miljöduk på övriga tak ytor av titanoxid som bryter ner kväve i luften med solens hjälp
- Återvunnen stenull - ett naturligt material tillverkat av mineralfiber med hög återvinningsgrad - isolerar byggnaden
- Laddstolpar för snabbladdning av elbilar
- Solceller på stationstaket som producerar el
- Kemikaliefri rening till biltvätt
- Freonfritt - CO2 används till livsmedelskyla- en energisnål gas med goda värmeväxlingsegenskaper
- Komfortkylan i butiken är frikyla från berget
- Bergvärme
- Station av limträkonstruktion - ett förnybart material som är mindre energikrävande än stål.

Drivmedel:
- Traditionella och förnybara drivmedel så som Diesel Bio +, el och gas (CNG). Det senare i samarbete med Eon.

Stationen invigs i november 2013.

För mer information, kontakta:
Rasmus Billborn, byggprojektchef OKQ8, 08-506 802 99, rasmus.billborn@okq8.se.
Carolina Rössner, kommunikationschef OKQ8, 070-268 00 95, press@okq8.se.
Källa: OKQ8

Senaste nyheter