Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nya klimatpengar krävs av Svenska kyrkan

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakyrkan218x46a.jpg

På UNT-debatt idag uppmanar bland andra Svenska kyrkan och Diakonia Sveriges regering att komma med konstruktiva förslag att finansiera insatserna för möta klimatförändringarna. I artikeln skriver de: Klimatförändringarna är orättvisa. Indu­striländernas historiska utsläpp har orsakat det mesta av problemen, och fattiga människor i utvecklingsländer drabbas hårdast. För att vi ska kunna komma fram till ett globalt avtal krävs klimaträttvisa. Industriländerna måste gå före med att minska de egna utsläppen och de måste stödja utvecklingsländernas ansträngningar för att anpassa sina samhällen till ett förändrat klimat och utveckla sina ekonomier på ett klimatsmart sätt. De fortsätter: Sverige har hittills varit för passivt i diskussionerna om nya och innovativa finansieringskällor. Det finns förslag på hur klimatfinansieringen kan lösas, nu krävs det politisk handlingskraft för att genomföra dem. EU kan vara en drivande kraft för att förhandlingarna ska gå framåt och situationen kräver att nya och konstruktiva förslag läggs på förhandlingsbordet. I artikeln menar undertecknarna att vi måste börja utveckla de nya sätten att mobilisera resurser. Sveriges regering bör driva nya och smarta lösningar för klimatfinansiering. Artikelförfattarna menar att 1. Såväl privata som offentliga pengar kommer att behövas i klimatarbetet, men privata pengar kan inte räknas som en del i det utlovade stödet. 2. Klimatfinansiering ska inte tas från biståndsbudgeten. Industriländerna har upprepade gånger lovat att klimatstödet ska utgöras av nya och så kallade additionella medel. 3. Klimatfinansiering bör ske genom institutioner där fattiga människor och länder har inflytande och är representerade, och som är ansvariga inför FN:s klimatkonvention. Undertecknarna är Erik Lysén, policychef, Svenska kyrkans internationella arbete, Bo Forsberg generalsekreterare, Diakonia och Mithika Mwenda, koordinator, Pan-African Climate Justice Alliance.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nya klimatpengar krävs av Svenska kyrkan

2010-12-01
På UNT-debatt idag uppmanar bland andra Svenska kyrkan och Diakonia Sveriges regering att komma med konstruktiva förslag att finansiera insatserna för möta klimatförändringarna.

I artikeln skriver de: Klimatförändringarna är orättvisa. Indu­striländernas historiska utsläpp har orsakat det mesta av problemen, och fattiga människor i utvecklingsländer drabbas hårdast. För att vi ska kunna komma fram till ett globalt avtal krävs klimaträttvisa. Industriländerna måste gå före med att minska de egna utsläppen och de måste stödja utvecklingsländernas ansträngningar för att anpassa sina samhällen till ett förändrat klimat och utveckla sina ekonomier på ett klimatsmart sätt.

De fortsätter: Sverige har hittills varit för passivt i diskussionerna om nya och innovativa finansieringskällor. Det finns förslag på hur klimatfinansieringen kan lösas, nu krävs det politisk handlingskraft för att genomföra dem. EU kan vara en drivande kraft för att förhandlingarna ska gå framåt och situationen kräver att nya och konstruktiva förslag läggs på förhandlingsbordet.

I artikeln menar undertecknarna att vi måste börja utveckla de nya sätten att mobilisera resurser. Sveriges regering bör driva nya och smarta lösningar för klimatfinansiering. Artikelförfattarna menar att

1. Såväl privata som offentliga pengar kommer att behövas i klimatarbetet, men privata pengar kan inte räknas som en del i det utlovade stödet.

2. Klimatfinansiering ska inte tas från biståndsbudgeten. Industriländerna har upprepade gånger lovat att klimatstödet ska utgöras av nya och så kallade additionella medel.

3. Klimatfinansiering bör ske genom institutioner där fattiga människor och länder har inflytande och är representerade, och som är ansvariga inför FN:s klimatkonvention.

Undertecknarna är Erik Lysén, policychef, Svenska kyrkans internationella arbete, Bo Forsberg generalsekreterare, Diakonia och Mithika Mwenda, koordinator, Pan-African Climate Justice Alliance.

Senaste nyheter