Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nya anläggningar ökar gasvolymen

https://www.klimatsmart.se/images/news/Stockholm_Stad6.jpg

År 2011 planeras en ny biogasanläggning i Skarpnäck tas i drift. Det blir Stockholms största, med en produktionskapacitet på dryga 10 miljoner m3 biogas. Stockholm Gas, ett dotterbolag till Fortum, satsar stort både på ökad produktion och distribution i rörnät, vilket är mer effektivt än att köra gasflak på lastbil. Samtidigt arbetar företaget med gasnätet som länge använts för stadsgas. Där får de gamla rören nytt liv genom så kallad relining, enkelt uttryckt stoppar man i nya rör med mindre dimension i de gamla. Dessutom byggs ett nytt stamnät för biogas. Grundidén är att binda ihop produktion med konsumtion. Till nätet ska bland annat reningsverk och andra gasleverantörer med mackar, bussdepåer anslutas. - Inom ett par år kommer vi att leverera gas genom det nya rörnätet, säger Inge Telander, kommunikationsansvarig på Stockholm Gas. Också i Louddens gamla reningsverk vid Gärdet planerar Stockholm Vatten ny och utökad biogasproduktion. Loudden ska framställa gas från rötat kvarnrens som blir över då spannmål mals. Med ny teknik kan här produceras upp till 1,8 miljoner kubikmeter biogas varje år när bägge etapperna är utbyggda. Det speciella med anläggningen är att biogasen renas vid mycket låga temperaturer vilket gör den flytande. Gasen transporteras därefter i flytande form även ut till mackarna. Detta minskar transporterna och transportkostnaderna. – Den första etappen är snart färdig och beräknas börja leverera gas i april, säger Lennart Berglund på Stockholm Vatten.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nya anläggningar ökar gasvolymen

2009-11-18
År 2011 planeras en ny biogasanläggning i Skarpnäck tas i drift. Det blir Stockholms största, med en produktionskapacitet på dryga 10 miljoner m3 biogas.

Stockholm Gas, ett dotterbolag till Fortum, satsar stort både på ökad produktion och distribution i rörnät, vilket är mer effektivt än att köra gasflak på lastbil.

Samtidigt arbetar företaget med gasnätet som länge använts för stadsgas. Där får de gamla rören nytt liv genom så kallad relining, enkelt uttryckt stoppar man i nya rör med mindre dimension i de gamla. Dessutom byggs ett nytt stamnät för biogas.

Grundidén är att binda ihop produktion med konsumtion. Till nätet ska bland annat reningsverk och andra gasleverantörer med mackar, bussdepåer anslutas.

- Inom ett par år kommer vi att leverera gas genom det nya rörnätet, säger Inge Telander, kommunikationsansvarig på Stockholm Gas.

Också i Louddens gamla reningsverk vid Gärdet planerar Stockholm Vatten ny och utökad biogasproduktion. Loudden ska framställa gas från rötat kvarnrens som blir över då spannmål mals. Med ny teknik kan här produceras upp till 1,8 miljoner kubikmeter biogas varje år när bägge etapperna är utbyggda.

Det speciella med anläggningen är att biogasen renas vid mycket låga temperaturer vilket gör den flytande. Gasen transporteras därefter i flytande form även ut till mackarna. Detta minskar transporterna och transportkostnaderna.

– Den första etappen är snart färdig och beräknas börja leverera gas i april, säger Lennart Berglund på Stockholm Vatten.

Senaste nyheter