Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nordens största leverantör slutar köpa palmolja från skövlad regnskog

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenpeace-palmoljeplantage250x167.jpg

En stor seger för regnskogen! Efter påtryckningar från Greenpeace meddelar AAK, AarhusKarlshamn, med huvudkontor i Malmö, att de slutar köpa in palmolja från skövlade regnskogsområden. AAK är den största leverantören i Norden av palmolja som återfinns i snacks, godis, mejeriprodukter och barnmat i alla mataffärer i Sverige – från Ica till Coop och i populära varor som Findus fiskpinnar, Marabous Daim och Arlas fetaost. ”Att Nordens största leverantör slutar handla med smutsig palmolja är en stor seger för regnskogen, klimatet och hotade arter som Sumatras tigrar. För bara ett halvår sedan sågs AAK som det stora hindret i Norden för att stoppa kedjan mellan varorna i våra butiker och regnskogsplundringar,” säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige. Palmolja är den enskilt största orsaken till skövlingen av Indonesiens regnskogar och ett växande hot i Afrika och Sydamerika. AAK är inte bara Nordens största leverantör av palmolja utan även en av de största i Europa. Deras nya policy betyder att de garanterar att ingen palmolja kommer från regnskogs- och torvmarksområden, eller kränker ursprungsbefolkningens rättigheter. AAK är en i raden av företag som under det senaste året gett vika för Greenpeace och konsumenternas krav. ”AAK:s beslut visar att det går att påverka jättar på marknaden. Vi ser nu ett skifte bland företag som tidigare kopplats till skövlingen av världens regnskogar. Företagen inser att konsumenterna inte vill köpa produkter som förstör miljön, bidrar till den globala uppvärmningen och utrotningen av djur som den älskade tigern.” säger Annika Jacobson. AAK:s policy är dock inte fullständig. Policyn definierar inte ”skog” vilket gör det omöjligt att veta vilken skog som kan huggas ner och inte. Greenpeace hänvisar till en etablerad definition, ”High Carbon Stock”, som används av andra palmoljejättar som Wilmar International. ” Greenpeace kommer nu noggrant följa AAK:s agerande för att kontrollera att policyn inte bara blir en papperstiger. AAK måste jobba mot en fast tidsplan för att implementera policyn så fort som möjligt. Så länge bulldozrarna far fram kan inte AAK garantera schysst palmolja,” säger Annika Jacobson. Under året har över 75 000 personer i Sverige deltagit i Greenpeace kampanj som kräver att företag stoppar handeln med smutsig palmolja. Kampanjen har varit framgångsrik. Hittills har en rad företag gått med på kraven så som Colgate, L’Oreal, Kellogs, Göteborgs Kex, Cloetta och Marabou. Kontaktpersoner: Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige,+46 (0)705420890, Twitter: @chef_greenpeace

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nordens största leverantör slutar köpa palmolja från skövlad regnskog

2014-06-26
Palmoljeplantage i Indonesien
En stor seger för regnskogen! Efter påtryckningar från Greenpeace meddelar AAK, AarhusKarlshamn, med huvudkontor i Malmö, att de slutar köpa in palmolja från skövlade regnskogsområden.

AAK är den största leverantören i Norden av palmolja som återfinns i snacks, godis, mejeriprodukter och barnmat i alla mataffärer i Sverige – från Ica till Coop och i populära varor som Findus fiskpinnar, Marabous Daim och Arlas fetaost.

”Att Nordens största leverantör slutar handla med smutsig palmolja är en stor seger för regnskogen, klimatet och hotade arter som Sumatras tigrar. För bara ett halvår sedan sågs AAK som det stora hindret i Norden för att stoppa kedjan mellan varorna i våra butiker och regnskogsplundringar,” säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Palmolja är den enskilt största orsaken till skövlingen av Indonesiens regnskogar och ett växande hot i Afrika och Sydamerika. AAK är inte bara Nordens största leverantör av palmolja utan även en av de största i Europa. Deras nya policy betyder att de garanterar att ingen palmolja kommer från regnskogs- och torvmarksområden, eller kränker ursprungsbefolkningens rättigheter. AAK är en i raden av företag som under det senaste året gett vika för Greenpeace och konsumenternas krav.

”AAK:s beslut visar att det går att påverka jättar på marknaden. Vi ser nu ett skifte bland företag som tidigare kopplats till skövlingen av världens regnskogar. Företagen inser att konsumenterna inte vill köpa produkter som förstör miljön, bidrar till den globala uppvärmningen och utrotningen av djur som den älskade tigern.” säger Annika Jacobson.

AAK:s policy är dock inte fullständig. Policyn definierar inte ”skog” vilket gör det omöjligt att veta vilken skog som kan huggas ner och inte. Greenpeace hänvisar till en etablerad definition, ”High Carbon Stock”, som används av andra palmoljejättar som Wilmar International.

” Greenpeace kommer nu noggrant följa AAK:s agerande för att kontrollera att policyn inte bara blir en papperstiger. AAK måste jobba mot en fast tidsplan för att implementera policyn så fort som möjligt. Så länge bulldozrarna far fram kan inte AAK garantera schysst palmolja,” säger Annika Jacobson.

Under året har över 75 000 personer i Sverige deltagit i Greenpeace kampanj som kräver att företag stoppar handeln med smutsig palmolja. Kampanjen har varit framgångsrik. Hittills har en rad företag gått med på kraven så som Colgate, L’Oreal, Kellogs, Göteborgs Kex, Cloetta och Marabou.

Kontaktpersoner:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige,+46 (0)705420890, Twitter: @chef_greenpeace
Källa: Greenpeace
Foto: Ulet Ifansasti / Greenpeace

Senaste nyheter