Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Naturgas blir milstolpe i miljöarbetet

https://www.klimatsmart.se/images/news/viking250x104.jpg

Kraftigt minskade utsläpp av svavel, kväve och partiklar blir resultatet med flytande naturgas, LNG. Satsningen med Viking Grace är en verklig milstolpe i arbetet mot en renare sjöfart. Idag, måndag 14 januari, inleder Viking Lines nya fartyg Viking Grace sin rutt över Östersjön. Världens största passagerarfartyg som kan drivas med flytande naturgas, LNG. Förbränningen av flytande naturgas avger praktiskt taget inga svavel- eller partikelutsläpp. I jämförelse med de nuvarande dieselfärjorna minskar dessutom utsläppen av kväveoxid med 85–90 procent. Det bidrar till mindre luftföroreningar och bättre luftkvalitet. - Viking Lines satsning på att driva sitt nya fartyg med naturgas är en verklig milstolpe för miljöarbetet i Östersjön och internationellt. Utsläppen av såväl svavel som kväve och partiklar minskar kraftigt. Förhoppningsvis dröjer det inte länge förrän fler rederier följer efter, säger Anders Mathiasson, VD Energigas Sverige i en kommentar direkt från fartyget. Satsningen på flytande naturgas är ett viktigt steg för att klara de hårdare svavelkraven som börjar gälla år 2015 i bland annat Östersjön och Nordsjön. För att klara kraven som beslutats i FN:s sjöfartsorgan IMO krävs att rederierna kör på renare drivmedel så som naturgas eller renar avgaser med för hög svavelhalt. - Naturgasen blir en allt viktigare spelare på den internationella energimarknaden. Allt fler aktörer ersätter sin olja med naturgas. Kan den internationella sjöfarten hänga på den utvecklingen med fartyg av detta slag kommer det betyda mycket för såväl klimatutsläppen som luftkvaliteten i de stora hamnstäderna, avslutar Mathiasson. AGA Gas kommer att leverera den flytande naturgasen från sin LNG-terminal i Nynäshamn som invigdes under 2011. Samarbetet mellan AGA och Viking Line innebär enligt AGA att riktlinjer för hanteringen av ett nytt bränsle som tidigare inte funnits, nu tas fram. Detta banar viktig väg för en ny infrastruktur för den svenska sjöfarten där LNG förväntas få stor framtida betydelse.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Naturgas blir milstolpe i miljöarbetet

2013-01-14
Kraftigt minskade utsläpp av svavel, kväve och partiklar blir resultatet med flytande naturgas, LNG. Satsningen med Viking Grace är en verklig milstolpe i arbetet mot en renare sjöfart.

Idag, måndag 14 januari, inleder Viking Lines nya fartyg Viking Grace sin rutt över Östersjön. Världens största passagerarfartyg som kan drivas med flytande naturgas, LNG.

Förbränningen av flytande naturgas avger praktiskt taget inga svavel- eller partikelutsläpp. I jämförelse med de nuvarande dieselfärjorna minskar dessutom utsläppen av kväveoxid med 85–90 procent. Det bidrar till mindre luftföroreningar och bättre luftkvalitet.

- Viking Lines satsning på att driva sitt nya fartyg med naturgas är en verklig milstolpe för miljöarbetet i Östersjön och internationellt. Utsläppen av såväl svavel som kväve och partiklar minskar kraftigt. Förhoppningsvis dröjer det inte länge förrän fler rederier följer efter, säger Anders Mathiasson, VD Energigas Sverige i en kommentar direkt från fartyget.

Satsningen på flytande naturgas är ett viktigt steg för att klara de hårdare svavelkraven som börjar gälla år 2015 i bland annat Östersjön och Nordsjön. För att klara kraven som beslutats i FN:s sjöfartsorgan IMO krävs att rederierna kör på renare drivmedel så som naturgas eller renar avgaser med för hög svavelhalt.

- Naturgasen blir en allt viktigare spelare på den internationella energimarknaden. Allt fler aktörer ersätter sin olja med naturgas. Kan den internationella sjöfarten hänga på den utvecklingen med fartyg av detta slag kommer det betyda mycket för såväl klimatutsläppen som luftkvaliteten i de stora hamnstäderna, avslutar Mathiasson.

AGA Gas kommer att leverera den flytande naturgasen från sin LNG-terminal i Nynäshamn som invigdes under 2011. Samarbetet mellan AGA och Viking Line innebär enligt AGA att riktlinjer för hanteringen av ett nytt bränsle som tidigare inte funnits, nu tas fram. Detta banar viktig väg för en ny infrastruktur för den svenska sjöfarten där LNG förväntas få stor framtida betydelse.

Senaste nyheter