Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Naturen får oss att må bra

https://www.klimatsmart.se/images/news/rehab-anna-emma240x230.jpg

De fantastiska trädgårdarna, den ekologiska maten och lugnet i kulturreservatet gör Gunnebo till en plats där det är lätt att må bra. Det tar personalen på Gunnebo trädgårdsrehabilitering vara på i sin verksamhet. Just nu deltar tio personer i arbetslivsinriktad rehabilitering på Gunnebo. Under tre månader får de hjälp att aktivt motverka stressrelaterade ohälsa. Vi fick en pratstund med socialpedagogen Anna Ekberg och socionomen och trädgårdsterapeuten Emma Naqvi. – En del av dem som kommer hit har varit sjukskrivna i tio år. Men nu kommer mer unga människor som varit sjukskrivna från ett halvår och mer. Just nu är det bara kvinnor men män är också välkomna, berättar Anna Ekberg. Samordningsförbundet som består av personal från Försäkringskassan och kommunen betalar för tio platser på Gunnebo. För att få möjlighet att komma hit måste man bo i Mölndal, Lerum, Partille, Härryda eller Alingsås. Alla deltagare kommer hit efter att ha fått en remiss från Försäkringskassan, hälso- och sjukvården (psykiatrin, kuratorer, vårdcentraler) eller företagshälsovården, psykolog etc. När en person blivit remitterad till Gunnebo får han eller hon komma till Gunnebo för att prata med personalen. – En förutsättning är att man måste vara motiverad och vara beredda att jobba med sig själv, säger Emma Naqvi, som under sina år på Gunnebo sett många människor förändras, växa och bryta mönster med hjälp av samtal och arbetet trädgården. Precis som övriga verksamheter på Gunnebo finns en röd tråd som tar sin utgångspunkt i platsens historia, i ett ekologiskt förhållningssätt och med hantverket i centrum. – Vi har ju fantastiska förutsättningar här på Gunnebo, säger Anna och tar närheten till djuren på lantgården som ytterligare ett exempel. När man är som sjukast är det svårt att relatera till andra människor och då är kontakt med djur väldigt bra. Gunnebos egen katt, Sven-Sixten, kommer på besök varje dag till vår stora glädje berättar Anna. Onsdagen den 30 november kl 14-16 bjuder vi in till informationsträff med ekologisk fika där vi berättar om hur vi arbetar med grön rehabilitering. Vi avslutar med rundvandring i trädgården. Anmäl dig senast den 25 november till anna.ekberg@gunneboslott.se. Varmt välkommen!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Naturen får oss att må bra

2011-11-07
Anna Ekberg och Emma Naqvi.
De fantastiska trädgårdarna, den ekologiska maten och lugnet i kulturreservatet gör Gunnebo till en plats där det är lätt att må bra. Det tar personalen på Gunnebo trädgårdsrehabilitering vara på i sin verksamhet. Just nu deltar tio personer i arbetslivsinriktad rehabilitering på Gunnebo. Under tre månader får de hjälp att aktivt motverka stressrelaterade ohälsa. Vi fick en pratstund med socialpedagogen Anna Ekberg och socionomen och trädgårdsterapeuten Emma Naqvi.

– En del av dem som kommer hit har varit sjukskrivna i tio år. Men nu kommer mer unga människor som varit sjukskrivna från ett halvår och mer. Just nu är det bara kvinnor men män är också välkomna, berättar Anna Ekberg.

Samordningsförbundet som består av personal från Försäkringskassan och kommunen betalar för tio platser på Gunnebo. För att få möjlighet att komma hit måste man bo i Mölndal, Lerum, Partille, Härryda eller Alingsås. Alla deltagare kommer hit efter att ha fått en remiss från Försäkringskassan, hälso- och sjukvården (psykiatrin, kuratorer, vårdcentraler) eller företagshälsovården, psykolog etc. När en person blivit remitterad till Gunnebo får han eller hon komma till Gunnebo för att prata med personalen.

– En förutsättning är att man måste vara motiverad och vara beredda att jobba med sig själv, säger Emma Naqvi, som under sina år på Gunnebo sett många människor förändras, växa och bryta mönster med hjälp av samtal och arbetet trädgården.

Precis som övriga verksamheter på Gunnebo finns en röd tråd som tar sin utgångspunkt i platsens historia, i ett ekologiskt förhållningssätt och med hantverket i centrum.

– Vi har ju fantastiska förutsättningar här på Gunnebo, säger Anna och tar närheten till djuren på lantgården som ytterligare ett exempel. När man är som sjukast är det svårt att relatera till andra människor och då är kontakt med djur väldigt bra. Gunnebos egen katt, Sven-Sixten, kommer på besök varje dag till vår stora glädje berättar Anna.

Onsdagen den 30 november kl 14-16 bjuder vi in till informationsträff med ekologisk fika där vi berättar om hur vi arbetar med grön rehabilitering. Vi avslutar med rundvandring i trädgården. Anmäl dig senast den 25 november till anna.ekberg@gunneboslott.se. Varmt välkommen!

Senaste nyheter