Redaktör:
Jens Ljunggren
Närodlat inte klimatsmartaste valet
2013-04-29
En matkasse med lokalt odlade varor bidrar endast med obetydligt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse. Det visar en ny undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet. Vad konsumenten stoppar i matkassen har långt större betydelse än varifrån varorna kommer enligt rapporten som släpps den 29 april.
På måndagen den 29 april släpps IVL Svenska Miljöinstitutets rapport med titeln Food consumption choices and climate change, som tagits fram inom forskningsprogrammet Entwined.
I rapporten har klimatpåverkan av närodlad och fjärrodlad mat analyserats med hjälp av så kallad livscykelanalys. För att illustrera vilket inflytande konsumenterna har på klimatet genom sina val av livsmedel har olika typer av matkassar jämförts.
Undersökningen visar att en matkasse med lokala alternativ som representerar närodling endast har marginellt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse, som även innehåller varor som transporterats längre sträckor.
– Debatten om klimatsmart mat har varit felfokuserad, vilket lett till att många konsumenter idag tror att närodlat alltid är det klimatsmartaste valet. Men vår undersökning visar att transportavståndet egentligen kan ha ganska liten betydelse, säger Stefan Åström, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
En betydligt större utsläppsminskning får man däremot då nötkött byts ut mot vegetariska alternativ i matkassarna. Allra lägst utsläpp har matkassen innehållande säsongsanpassad vegetarisk mat.
– Genom att äta säsongsanpassad vegetariskt mat kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras. Ett försiktigt överslag visar att om alla svenskar skulle göra ett sådant dietval skulle växthusgasutsläppen minska med cirka 3.6 miljoner ton koldioxid, säger Stefan Åström.
För mer information, kontakta:
Stefan Åström, IVL Svenska Miljöinstitutet, stefan.astrom@ivl.se, 031-725 62 05
Sara Malmheden, IVL Svenska Miljöinstitutet, sara.malmheden@ivl.se, 08-598 56 310.
Rapporten Food Consumption Choices and Climate Change: www.ivl.se/download/18.3d71f8313d6a4ffc792ca6/1367211492000/B2091.pdf
På måndagen den 29 april släpps IVL Svenska Miljöinstitutets rapport med titeln Food consumption choices and climate change, som tagits fram inom forskningsprogrammet Entwined.
I rapporten har klimatpåverkan av närodlad och fjärrodlad mat analyserats med hjälp av så kallad livscykelanalys. För att illustrera vilket inflytande konsumenterna har på klimatet genom sina val av livsmedel har olika typer av matkassar jämförts.
Undersökningen visar att en matkasse med lokala alternativ som representerar närodling endast har marginellt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse, som även innehåller varor som transporterats längre sträckor.
– Debatten om klimatsmart mat har varit felfokuserad, vilket lett till att många konsumenter idag tror att närodlat alltid är det klimatsmartaste valet. Men vår undersökning visar att transportavståndet egentligen kan ha ganska liten betydelse, säger Stefan Åström, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
En betydligt större utsläppsminskning får man däremot då nötkött byts ut mot vegetariska alternativ i matkassarna. Allra lägst utsläpp har matkassen innehållande säsongsanpassad vegetarisk mat.
– Genom att äta säsongsanpassad vegetariskt mat kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras. Ett försiktigt överslag visar att om alla svenskar skulle göra ett sådant dietval skulle växthusgasutsläppen minska med cirka 3.6 miljoner ton koldioxid, säger Stefan Åström.
För mer information, kontakta:
Stefan Åström, IVL Svenska Miljöinstitutet, stefan.astrom@ivl.se, 031-725 62 05
Sara Malmheden, IVL Svenska Miljöinstitutet, sara.malmheden@ivl.se, 08-598 56 310.
Rapporten Food Consumption Choices and Climate Change: www.ivl.se/download/18.3d71f8313d6a4ffc792ca6/1367211492000/B2091.pdf
Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…