Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Molnet vägen till Sveriges miljömål

https://www.klimatsmart.se/images/news/ithantverkarna250x21pa.gif

Vad är viktigare än att medverka till uppfyllelsen av Sveriges klimat- och miljömål? IT-Hantverkarna signerar avsiktsförklaringen i regeringens digitala agenda med utgångspunkt från de nya molntjänsterna som gör det möjligt för småföretagare att både spara kostnader och samtidigt dra sitt strå till stacken för att rädda miljön. Tillsammans skulle landets minst 70 000 småföretag kunna minska utsläppen av koldioxid med 100 000-tals ton per år. Den 29 september antog regeringen strategin IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige. Som signatär av den digitala agendan delar vi på IT-Hantverkarna ambitionen att på bästa sätt ta tillvara möjligheterna med IT, och vill bidra till genomförandet av agendan. I agendan beräknas att IT kan minska koldioxidutsläpp inom byggande/ boende, energi och transport med 15 procent och man framhåller tidigare fastslagna mål och rekommendationer för den offentliga sektorn. En ny väg etableras för de mindre företagen som nu kan dra sitt strå till stacken genom att utnyttja de nya molntjänsterna som till låga månadskostnader gör det möjligt att lägga ut sin IT-drift i molnet. Det sparar energi och minskar företagens miljöpåverkan på flera sätt. Det mest uppenbara är minskad strömförbrukning genom minskat antal mejlservrar. Enligt Energirådgivningen förbrukar en mejlserver ungefär 12 kWh per dygn. På ett år innebär det 4 380 kWh eller 438 kg koldioxid. Småföretagarorganisationen Företagarna har 70 000 medlemmar. Om vi räknar på att dessa 70 000 företag lägger ut sin IT-miljö i molnet skulle det medföra en besparing på 70 000 servrar och således 30 600 ton koldioxid (eller 8 370 ton kol) per år. Ett annat sätt att spara miljön är att minska bilåkandet och koldioxidutsläppen därifrån. Molntjänsterna ger helt nya förutsättningar för arbete hemifrån. För mindre företag med små eller inga IT-avdelningar har det tidigare inte varit ekonomiskt försvarbart med egna lösningar. Med molnmiljön går det enkelt att via säkra uppkopplingar komma åt sina mejl och annan företagsinformation. Molntjänsterna erbjuder dessutom nya kostnadseffektiva möjligheter för digitala möten och utbildning som kan leda till att bilresorna minskas avsevärt. Om fem personer på vart och ett av de 70 000 företagen som jag räknade med i förra exemplet skulle arbeta hemma en dag per vecka och därigenom slippa en bilresa på tre mil skulle det innebära ett minskat utsläpp med 131 600 ton koldioxid eller 36 190 ton rent kol per år (källa: klimatbalans.se). Molntjänster är alltså inte bara en väg för mindre företag att effektivisera sin IT-drift och skapa förutsättningar för tillväxt. Jag ser det också i hög grad som en framkomlig väg mot en grönare vardag. Här finns chansen för väldigt många företag att utan ansträngning redan i dag ta första steget för en bättre miljö. För mer information, kontakta: Göran Hjelte, vd, 0709-177 111, goran.hjelte@it-hantverkarna.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Molnet vägen till Sveriges miljömål

2011-12-12
Vad är viktigare än att medverka till uppfyllelsen av Sveriges klimat- och miljömål? IT-Hantverkarna signerar avsiktsförklaringen i regeringens digitala agenda med utgångspunkt från de nya molntjänsterna som gör det möjligt för småföretagare att både spara kostnader och samtidigt dra sitt strå till stacken för att rädda miljön. Tillsammans skulle landets minst 70 000 småföretag kunna minska utsläppen av koldioxid med 100 000-tals ton per år.

Den 29 september antog regeringen strategin IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige. Som signatär av den digitala agendan delar vi på IT-Hantverkarna ambitionen att på bästa sätt ta tillvara möjligheterna med IT, och vill bidra till genomförandet av agendan.

I agendan beräknas att IT kan minska koldioxidutsläpp inom byggande/ boende, energi och transport med 15 procent och man framhåller tidigare fastslagna mål och rekommendationer för den offentliga sektorn.

En ny väg etableras för de mindre företagen som nu kan dra sitt strå till stacken genom att utnyttja de nya molntjänsterna som till låga månadskostnader gör det möjligt att lägga ut sin IT-drift i molnet. Det sparar energi och minskar företagens miljöpåverkan på flera sätt.

Det mest uppenbara är minskad strömförbrukning genom minskat antal mejlservrar. Enligt Energirådgivningen förbrukar en mejlserver ungefär 12 kWh per dygn. På ett år innebär det 4 380 kWh eller 438 kg koldioxid. Småföretagarorganisationen Företagarna har 70 000 medlemmar. Om vi räknar på att dessa 70 000 företag lägger ut sin IT-miljö i molnet skulle det medföra en besparing på 70 000 servrar och således 30 600 ton koldioxid (eller 8 370 ton kol) per år.

Ett annat sätt att spara miljön är att minska bilåkandet och koldioxidutsläppen därifrån. Molntjänsterna ger helt nya förutsättningar för arbete hemifrån. För mindre företag med små eller inga IT-avdelningar har det tidigare inte varit ekonomiskt försvarbart med egna lösningar. Med molnmiljön går det enkelt att via säkra uppkopplingar komma åt sina mejl och annan företagsinformation.

Molntjänsterna erbjuder dessutom nya kostnadseffektiva möjligheter för digitala möten och utbildning som kan leda till att bilresorna minskas avsevärt.

Om fem personer på vart och ett av de 70 000 företagen som jag räknade med i förra exemplet skulle arbeta hemma en dag per vecka och därigenom slippa en bilresa på tre mil skulle det innebära ett minskat utsläpp med 131 600 ton koldioxid eller 36 190 ton rent kol per år (källa: klimatbalans.se).

Molntjänster är alltså inte bara en väg för mindre företag att effektivisera sin IT-drift och skapa förutsättningar för tillväxt. Jag ser det också i hög grad som en framkomlig väg mot en grönare vardag. Här finns chansen för väldigt många företag att utan ansträngning redan i dag ta första steget för en bättre miljö.

För mer information, kontakta:
Göran Hjelte, vd, 0709-177 111, goran.hjelte@it-hantverkarna.se.

Senaste nyheter