Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minskad elanvändning i Ulricehamn

https://www.klimatsmart.se/images/news/ulricehamn150x120.jpg

Ulricehamns kommun har slutrapporterat 2006 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) till Naturvårdsverket. Det slutliga bidraget har nu fastställts till 3,8 miljoner kronor. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna förbättrar den lokala luftkvaliteten och minskar elanvändning med 1.000.000 kilowattimmar per år vilket motsvarar energianvändningen i 40 villor. Kommunen har förmedlat bidrag till cirka 100 enskilda fastighetsägare som tidigare inte haft miljögodkänd vedpanna. Det har huvudsakligen gått till installation av ackumulatortank eller installation av miljögodkänd vedpanna. Det leder till minskade utsläpp av kväveoxider, stoft och flyktiga organiska ämnen och bidrar till en förbättrad lokal luftkvalitet. Kommunen har även installerat energisnålare gatubelysning som minskar elanvändningen med 1.000.000 kilowattimmar per år samt genomfört en rad informationsinsatser för att engagera medborgarna i miljöarbetet. – Ulricehamns klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan och förbättra miljön. Det lokala miljöarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella miljömålen, säger Åsa Söderberg, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket. Programmet bestod från början av fyra åtgärder och en administrationsåtgärd, varav alla utom en har genomförts. Den totala miljörelaterade investeringen blev 17 miljoner kronor och kommunen begär 3,8 miljoner kronor i bidrag. Kommunen beviljades år 2006 statligt bidrag med 4,5 miljoner kronor för detta klimatinvesteringsprogram. Klimatinvesteringsprogrammet, Klimp, ersatte det statliga stödet till lokala investeringsprogram, LIP, år 2003. Riksdagen har mellan 2003 och 2008 beviljat 2,0 miljarder kronor i klimatinvesteringsbidrag till 126 klimatinvesterings- program och 23 ”guldklimpar” för långsiktiga investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Programmen löper normalt under fyra år och slutrapporteras därefter till Naturvårdsverket som sedan fattar beslut om bidragen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minskad elanvändning i Ulricehamn

2010-11-17
Ulricehamns kommun har slutrapporterat 2006 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) till Naturvårdsverket. Det slutliga bidraget har nu fastställts till 3,8 miljoner kronor. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna förbättrar den lokala luftkvaliteten och minskar elanvändning med 1.000.000 kilowattimmar per år vilket motsvarar energianvändningen i 40 villor.

Kommunen har förmedlat bidrag till cirka 100 enskilda fastighetsägare som tidigare inte haft miljögodkänd vedpanna. Det har huvudsakligen gått till installation av ackumulatortank eller installation av miljögodkänd vedpanna. Det leder till minskade utsläpp av kväveoxider, stoft och flyktiga organiska ämnen och bidrar till en förbättrad lokal luftkvalitet.

Kommunen har även installerat energisnålare gatubelysning som minskar elanvändningen med 1.000.000 kilowattimmar per år samt genomfört en rad informationsinsatser för att engagera medborgarna i miljöarbetet.

– Ulricehamns klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan och förbättra miljön. Det lokala miljöarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella miljömålen, säger Åsa Söderberg, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket.

Programmet bestod från början av fyra åtgärder och en administrationsåtgärd, varav alla utom en har genomförts. Den totala miljörelaterade investeringen blev 17 miljoner kronor och kommunen begär 3,8 miljoner kronor i bidrag. Kommunen beviljades år 2006 statligt bidrag med 4,5 miljoner kronor för detta klimatinvesteringsprogram.

Klimatinvesteringsprogrammet, Klimp, ersatte det statliga stödet till lokala investeringsprogram, LIP, år 2003. Riksdagen har mellan 2003 och 2008 beviljat 2,0 miljarder kronor i klimatinvesteringsbidrag till 126 klimatinvesterings- program och 23 ”guldklimpar” för långsiktiga investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Programmen löper normalt under fyra år och slutrapporteras därefter till Naturvårdsverket som sedan fattar beslut om bidragen.

Mer information finns på:
www.naturvardsverket.se/investering

Mer information om programmet finns i Miljöinvesteringsregistret: www.naturvardsverket.se/mir

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Diana Skoglund, Ulricehamns kommun, 0321–59 52 71, 0766-43 52 71, diana.skoglund@ulricehamn.se
Olle Oskarsson, Klimp-handläggare Naturvårdsverket,
010-698 12 59, olle.oskarsson@naturvardsverket.se

Senaste nyheter