Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minska miljöpåverkan med klimatsmart mat

https://www.klimatsmart.se/images/news/energismartagrannar250x137.jpg

Vilka är säsongens färger? Passar banan och mynta ihop? Kan man överraska med en rödbetskaka till kaffet? Vad ska jag äta i vinter? Kokboksförfattaren och mat- och klimatinspiratören Maja Söderberg guidar årets Energismarta Grannar och COOP forums besökare runt i vinterkollektionen! Årets energispartävling Energismarta Grannar har nu kommit halvvägs och firas med ett klimatmatsevent den 16:e februari mellan klockan två och fem, på COOP forum i Kalmar. Där bjuder Energikontor Sydost, mat- och klimatinspiratören Maja Söderberg och kommunens energi- och klimatrådgivare besökarna på Äkta bananglass, en av vinterns riktiga trender! Att följa säsongens utbud och färger för att äta klimatsmart mat är trendigare än du kanske visste! I halvtid av tävlingen Energismarta Grannar så har turen kommit till matfrågan. Nu tar de tävlande steget in i köket och möter klimatmat. Att bli energismart innebär inte bara att släcka lampan eller stänga av Tv:n. Maten är helt i onödan en av våra största miljö- och klimatbovar. För att minska sin negativa miljöpåverkan gäller att utgå från vad naturen bjuder just för den aktuella säsongen, istället för att laga samma mat året om. Maja Söderberg skriver i sin bok ”Sju årstider i Majas kök”: Kunskapen om när olika råvaror är i säsong håller på att försvinna. Inte särskilt konstigt med tanke på att vi lever i en verklighet där allt alltid finns. Står det sparris i receptet kräver vi att butiken har sparris, även om det råkar vara november. Inte ens för kockarna är det längre självklart att veta vad som är i säsong. I energispartävlingen Energismart Grannar får deltagarna flera utmaningar att tackla, och en av utmaningarna är att inte slänga mat! Varje år slängs cirka 30 kilo fullt ätbar mat per person – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Då är inte det som hälls ut i slasken inräknat. Den Äkta bananglassen är ett sätt att ta hand om väl mogna bananer istället för att kasta dem. Det finns mängder av mer recept och idéer hur du kan bli mer klimatsmart i köket. Besök oss på COOP forum i Kalmar torsdag den 16 februari mellan kl. 14-17 eller anmäl dig till höstens upplaga av Energismarta Grannar så får du veta mycket mer. För mer information, kontakta: Christel Liljegren, projektledare Energikontor Sydost, 0706-208 308, Christel.liljegren@energikontorsydost.se Maja Söderberg, kokboksförfattare och föreläsare, 0735-81 14 22, maja@klimatmat.se.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minska miljöpåverkan med klimatsmart mat

2012-02-15
Vilka är säsongens färger? Passar banan och mynta ihop? Kan man överraska med en rödbetskaka till kaffet? Vad ska jag äta i vinter? Kokboksförfattaren och mat- och klimatinspiratören Maja Söderberg guidar årets Energismarta Grannar och COOP forums besökare runt i vinterkollektionen!

Årets energispartävling Energismarta Grannar har nu kommit halvvägs och firas med ett klimatmatsevent den 16:e februari mellan klockan två och fem, på COOP forum i Kalmar. Där bjuder Energikontor Sydost, mat- och klimatinspiratören Maja Söderberg och kommunens energi- och klimatrådgivare besökarna på Äkta bananglass, en av vinterns riktiga trender! Att följa säsongens utbud och färger för att äta klimatsmart mat är trendigare än du kanske visste!

I halvtid av tävlingen Energismarta Grannar så har turen kommit till matfrågan. Nu tar de tävlande steget in i köket och möter klimatmat. Att bli energismart innebär inte bara att släcka lampan eller stänga av Tv:n. Maten är helt i onödan en av våra största miljö- och klimatbovar. För att minska sin negativa miljöpåverkan gäller att utgå från vad naturen bjuder just för den aktuella säsongen, istället för att laga samma mat året om. Maja Söderberg skriver i sin bok ”Sju årstider i Majas kök”:

Kunskapen om när olika råvaror är i säsong håller på att försvinna. Inte särskilt konstigt med tanke på att vi lever i en verklighet där allt alltid finns. Står det sparris i receptet kräver vi att butiken har sparris, även om det råkar vara november. Inte ens för kockarna är det längre självklart att veta vad som är i säsong.

I energispartävlingen Energismart Grannar får deltagarna flera utmaningar att tackla, och en av utmaningarna är att inte slänga mat! Varje år slängs cirka 30 kilo fullt ätbar mat per person – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Då är inte det som hälls ut i slasken inräknat. Den Äkta bananglassen är ett sätt att ta hand om väl mogna bananer istället för att kasta dem. Det finns mängder av mer recept och idéer hur du kan bli mer klimatsmart i köket.

Besök oss på COOP forum i Kalmar torsdag den 16 februari mellan kl. 14-17 eller anmäl dig till höstens upplaga av Energismarta Grannar så får du veta mycket mer.

För mer information, kontakta:
Christel Liljegren, projektledare Energikontor Sydost, 0706-208 308, Christel.liljegren@energikontorsydost.se
Maja Söderberg, kokboksförfattare och föreläsare, 0735-81 14 22, maja@klimatmat.se.

Senaste nyheter