Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljövänlig vecka med fokus på KRAV-fisk

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav250x172pd.jpg

Naturskyddsföreningen rekommenderar konsumenter att välja KRAV-märkt fisk och fokuserar på detta under årets Miljövänliga vecka. Allt fler följer rådet och försäljningen av KRAV-märkt fisk fortsätter att öka, visar bland annat siffror från företaget Domstein. Under första halvåret av 2011 ökade Domestein sin försäljning av KRAV-märkt fisk med 22 procent jämfört med samma period året innan. Det vill säga att butiker sålde 168 ton KRAV-märkt fisk från Domstein. – Det är en mycket fin utveckling och ökningen beror främst på ökad försäljning av befintliga torskprodukter men också för att vi har nytillskott av produkter, säger Ulrica Wahlund, Försäljningschef på Domstein. Idag har Domstein tretton KRAV-märkta fiskprodukter som säljs under varumärkena Änglamark, Garant, I love eco och Domstein. Det senaste tillskottet är KRAV-märkt kaviar som säljs under varumärkena Änglamark och I love eco. Under 2010 fanns totalt 120 KRAV-märkta fisk- och skaldjursprodukter. KRAV-godkänt fiske står för: Hållbarhet: I dag sker KRAV-certifierat fiske på nio fiskbestånd som förvaltas hållbart i enlighet med råd från ICES, internationella havsforskarrådet. Även eventuella miljögifter i fiskbeståndet kontrolleras. För höga halter av dioxiner och tungmetaller innebär att det inte godkänns. Klimatsmart: KRAV-certifierat fiske görs med begränsad klimatpåverkan, bland annat regleras att bara 0,5 liter bränsle per kilo fångad fisk får användas, samt vilken bränsle och köldmedia som får användas. En KRAV-fiskad torsk ger bara upphov till hälften så stora utsläpp av växthusgaser som vanligt torskfiske*. Etik: KRAV-fiske görs med redskap som begränsar bifångster och effekter på ekosystemen. KRAV tillåter normalt inte bottentrålning. Spårbarhet: KRAV-fiske görs med positionsbestämning av fiskebåtarna så att konsumenten får en riktigt bra uppfattning om vem som har fångat fisken och var. *Enligt en rapport som KRAV tagit fram i samarbete med SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik. Läs mer om KRAV-certifierad fisk: http://www.krav.se/Tema-Smak/Hardare-fiskeregler-for-klimatets-skull/ För mer information, kontakta: Ulrica Wahlund, försäljningschef Domstein, 070-399 93 53 Kristin Cooper, KRAV, 070-665 95 30.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljövänlig vecka med fokus på KRAV-fisk

2011-10-07
Naturskyddsföreningen rekommenderar konsumenter att välja KRAV-märkt fisk och fokuserar på detta under årets Miljövänliga vecka. Allt fler följer rådet och försäljningen av KRAV-märkt fisk fortsätter att öka, visar bland annat siffror från företaget Domstein.

Under första halvåret av 2011 ökade Domestein sin försäljning av KRAV-märkt fisk med 22 procent jämfört med samma period året innan. Det vill säga att butiker sålde 168 ton KRAV-märkt fisk från Domstein.

– Det är en mycket fin utveckling och ökningen beror främst på ökad försäljning av befintliga torskprodukter men också för att vi har nytillskott av produkter, säger Ulrica Wahlund, Försäljningschef på Domstein.

Idag har Domstein tretton KRAV-märkta fiskprodukter som säljs under varumärkena Änglamark, Garant, I love eco och Domstein. Det senaste tillskottet är KRAV-märkt kaviar som säljs under varumärkena Änglamark och I love eco.

Under 2010 fanns totalt 120 KRAV-märkta fisk- och skaldjursprodukter.

KRAV-godkänt fiske står för:
Hållbarhet: I dag sker KRAV-certifierat fiske på nio fiskbestånd som förvaltas hållbart i enlighet med råd från ICES, internationella havsforskarrådet. Även eventuella miljögifter i fiskbeståndet kontrolleras. För höga halter av dioxiner och tungmetaller innebär att det inte godkänns.

Klimatsmart: KRAV-certifierat fiske görs med begränsad klimatpåverkan, bland annat regleras att bara 0,5 liter bränsle per kilo fångad fisk får användas, samt vilken bränsle och köldmedia som får användas. En KRAV-fiskad torsk ger bara upphov till hälften så stora utsläpp av växthusgaser som vanligt torskfiske*.

Etik: KRAV-fiske görs med redskap som begränsar bifångster och effekter på ekosystemen. KRAV tillåter normalt inte bottentrålning.

Spårbarhet: KRAV-fiske görs med positionsbestämning av fiskebåtarna så att konsumenten får en riktigt bra uppfattning om vem som har fångat fisken och var.

*Enligt en rapport som KRAV tagit fram i samarbete med SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik.

Läs mer om KRAV-certifierad fisk:
http://www.krav.se/Tema-Smak/Hardare-fiskeregler-for-klimatets-skull/

För mer information, kontakta:
Ulrica Wahlund, försäljningschef Domstein, 070-399 93 53
Kristin Cooper, KRAV, 070-665 95 30.
Källa: KRAV

Senaste nyheter