Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sverige näst sämst i skogen

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen250x45pi.jpeg

Under flera år har Naturskyddsföreningen kartlagt skogsnäringens bristfälliga hänsyn vid avverkningar. Trots att vi både dokumenterat och anmält brott mot certifiering och generella hänsynsregler har det endast skett marginella förändringar till det bättre. Igår presenterade Lena Gustafsson, professor vid SLU, en ännu opublicerad undersökning som visar att Sverige är näst sämst på naturhänsyn bland flera undersökta länder. Studien visar att bland de granskade länderna ligger de nordiska länderna ligger i botten. Bara Finland är sämre än Sverige på naturhänsyn. Enligt Lena Gustafsson tar Finland endast 1 % naturhänsyn vid avverkningar i form av kvarlämnade träd på hygget medan Sverige ligger på mellan 3-5 %. Detta står i stark kontrast till exempelvis Tasmanien i Australien med 30 % samt delar av Nordamerika där privatskogsbruket lämnar 15 % hänsyn vid avverkningar. - Dessa siffror visar en verklighet som vi länge har försökt lyfta fram. Sverige har alls inte ett natur- och miljöanpassat skogsbruk och många andra länder är betydligt bättre. Vi har länge kritiserat bristande hänsyn och utarmningen av den svenska naturen. Den dåliga efterlevnaden av skogsvårdslagen, där 37 % av avverkningarna inte ens når upp till lagens lågt ställda krav på miljöhänsyn, är beklämmande. Vi kan inte annat än konstatera att den svenska skogspolitiken inte fungerar för att uppnå samhällets miljömål för skogen, säger Karin Åström, vice ordförande Naturskyddsföreningen. Bland de parametrar som Lena Gustafsson lyfte under sin presentation var bland annat den viktiga hänsynen till vattendrag. Undersökningen visar att skogsbruket i flera länder lämnar betydligt mer generösa och breda kantzoner till rörligt vatten än vad det svenska skogsbruket gör. - Gustafssons presentation borde leda till ett omedelbart agerande av regeringen för att lyfta Sverige ur denna pinsamma ”näst sämst”-position. Sedan en tid pågår en dialog om bland annat dessa frågor som initierats av regeringen. Att diskutera problematiken är givetvis bra men under tiden avverkas biologiskt värdefulla skogar i snabb takt, säger Jonas Rudberg, naturvårdsexpert på Naturskyddsföreningen. - Den svenska modellen med frihet under ansvar fungerar inte. År efter år dokumenterar vi stora brister vid skogsavverkningar och påtalar detta för såväl markägare som Skogsstyrelsen och politiker utan att något handfast förslag till förbättring har presenterats. Läget är nu mycket allvarligt och Skogsstyrelsen måste sätta ner foten och komma till en lösning. De återstående skogarna med höga naturvärden måste nu sparas, samtidigt som hänsynen förbättras och lyfter oss ur bottenskiktet, säger Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen. För mer information, kontakta: Karin Åström, vice ordförande, 073-584 00 17 Jonas Rudberg, naturvårdsexpert, 070-214 16 32 Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor, 070-311 84 51 Louise Wileen Bjarke, 070-884 77 28 louise.bjarke@naturskyddsforeningen.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sverige näst sämst i skogen

2011-09-02
Under flera år har Naturskyddsföreningen kartlagt skogsnäringens bristfälliga hänsyn vid avverkningar. Trots att vi både dokumenterat och anmält brott mot certifiering och generella hänsynsregler har det endast skett marginella förändringar till det bättre. Igår presenterade Lena Gustafsson, professor vid SLU, en ännu opublicerad undersökning som visar att Sverige är näst sämst på naturhänsyn bland flera undersökta länder.

Studien visar att bland de granskade länderna ligger de nordiska länderna ligger i botten. Bara Finland är sämre än Sverige på naturhänsyn. Enligt Lena Gustafsson tar Finland endast 1 % naturhänsyn vid avverkningar i form av kvarlämnade träd på hygget medan Sverige ligger på mellan 3-5 %. Detta står i stark kontrast till exempelvis Tasmanien i Australien med 30 % samt delar av Nordamerika där privatskogsbruket lämnar 15 % hänsyn vid avverkningar.

- Dessa siffror visar en verklighet som vi länge har försökt lyfta fram. Sverige har alls inte ett natur- och miljöanpassat skogsbruk och många andra länder är betydligt bättre. Vi har länge kritiserat bristande hänsyn och utarmningen av den svenska naturen. Den dåliga efterlevnaden av skogsvårdslagen, där 37 % av avverkningarna inte ens når upp till lagens lågt ställda krav på miljöhänsyn, är beklämmande. Vi kan inte annat än konstatera att den svenska skogspolitiken inte fungerar för att uppnå samhällets miljömål för skogen, säger Karin Åström, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

Bland de parametrar som Lena Gustafsson lyfte under sin presentation var bland annat den viktiga hänsynen till vattendrag. Undersökningen visar att skogsbruket i flera länder lämnar betydligt mer generösa och breda kantzoner till rörligt vatten än vad det svenska skogsbruket gör.

- Gustafssons presentation borde leda till ett omedelbart agerande av regeringen för att lyfta Sverige ur denna pinsamma ”näst sämst”-position. Sedan en tid pågår en dialog om bland annat dessa frågor som initierats av regeringen. Att diskutera problematiken är givetvis bra men under tiden avverkas biologiskt värdefulla skogar i snabb takt, säger Jonas Rudberg, naturvårdsexpert på Naturskyddsföreningen.

- Den svenska modellen med frihet under ansvar fungerar inte. År efter år dokumenterar vi stora brister vid skogsavverkningar och påtalar detta för såväl markägare som Skogsstyrelsen och politiker utan att något handfast förslag till förbättring har presenterats. Läget är nu mycket allvarligt och Skogsstyrelsen måste sätta ner foten och komma till en lösning. De återstående skogarna med höga naturvärden måste nu sparas, samtidigt som hänsynen förbättras och lyfter oss ur bottenskiktet, säger Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen.

För mer information, kontakta:
Karin Åström, vice ordförande, 073-584 00 17
Jonas Rudberg, naturvårdsexpert, 070-214 16 32
Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor, 070-311 84 51
Louise Wileen Bjarke, 070-884 77 28 louise.bjarke@naturskyddsforeningen.se

Senaste nyheter