Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skolodling ger Rättvik ekomat

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet106x137pd.gif

Rättviks kommun startade 2006 projekt Återtag med målet att bli självförsörjande på kött och grönt. Kommunens naturbruksgymnasium levererar ekologiskt producerad potatis, grönsaker och kött som serveras i skolmatsalar och äldreboenden. Målet har inte nåtts än, men all potatis som serveras har vuxit i skolans jord, tomater, gurka, kål och andra grönsaker skördas från skolans odlingar, och 70 procent av allt fläsk och nötkött är från den egna uppfödningen. I stället för att till exempel köpa in färdiga köttbullar tillreds färslådor eller köttfärslimpor. Förändringen har inneburit att matlagningen tar längre tid, och att menyerna får anpassas efter grönsakssäsongen och hur snabbt djuren växer till sig. I en film som lagts ut på Youtube presenteras Rättviks syn på hållbar matproduktion. "Det har litet felaktigt beskrivits i media att Rättvik försöker kringgå Lagen om Offentlig Upphandling. Det har inte alls varit ett syfte att kringgå lagen. Det har bara varit ett sätt att utnyttja Rättvik kommuns möjligheter genom att ha ett eget jordbruk", säger Hans Barksjö, bildningschef i Rättvik. Fler djur och ekologiskt jordbruk ökar också behovet av odlings- och betesmarker. För att inte störa det privata jordbruket satsar kommunen på att köpa upp igenväxta marker.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skolodling ger Rättvik ekomat

2011-09-02
Rättviks kommun startade 2006 projekt Återtag med målet att bli självförsörjande på kött och grönt. Kommunens naturbruksgymnasium levererar ekologiskt producerad potatis, grönsaker och kött som serveras i skolmatsalar och äldreboenden.

Målet har inte nåtts än, men all potatis som serveras har vuxit i skolans jord, tomater, gurka, kål och andra grönsaker skördas från skolans odlingar, och 70 procent av allt fläsk och nötkött är från den egna uppfödningen. I stället för att till exempel köpa in färdiga köttbullar tillreds färslådor eller köttfärslimpor. Förändringen har inneburit att matlagningen tar längre tid, och att menyerna får anpassas efter grönsakssäsongen och hur snabbt djuren växer till sig.

I en film som lagts ut på Youtube presenteras Rättviks syn på hållbar matproduktion.

"Det har litet felaktigt beskrivits i media att Rättvik försöker kringgå Lagen om Offentlig Upphandling. Det har inte alls varit ett syfte att kringgå lagen. Det har bara varit ett sätt att utnyttja Rättvik kommuns möjligheter genom att ha ett eget jordbruk", säger Hans Barksjö, bildningschef i Rättvik.

Fler djur och ekologiskt jordbruk ökar också behovet av odlings- och betesmarker. För att inte störa det privata jordbruket satsar kommunen på att köpa upp igenväxta marker.

Läs mer om Återtagsprojektet på Stiernhööksgymnasiet: gymnasiet.rattvik.se/om-skolan/atertagsprojekt__14088
Se en 15 minuter lång film på youtube om Rättviks matproduktion: www.youtube.com/watch

Senaste nyheter