Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ökad efterfrågan på ekologiska livsmedel

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet.gif

Efterfrågan på ekologiska livsmedel beräknas öka med 5-10 % per år, enligt en marknadsrapport som LRF har tagit fram tillsammans med Ekoweb. I dag har cirka 30 procent av LRFs lantbrukare någon form av ekologisk produktion, men siffran har god potential att öka. Det saknas idag cirka 30 000 ton ekologiskt spannmål för att täcka efterfrågan på den svenska marknaden. Samtidigt ökade invägningen av ekologisk mjölk med 30 % i fjol ökade vilket innebar ett överskott, och att man tvingades blanda ut den ekologiska mjölken med konventionell. Arla har sagt att man i och med detta ska ta fram fler ekologiska mjölkprodukter, för att bättre kunna ta vara på den ekologiska mjölken. Förhoppningsvis inspirerar rapporten fler svenska bönder att ställa om sin produktion. Konsumenter köpte till exempel 245 % mer ekologiskt nötkött bara i ICAs butiker under 2011, och totalt ökade inköpen av ekologiska livsmedel med 11%. LRF menar att det är positivt om svenska producenter tar vara på de exportmöjligheter som finns för svenska ekologiska livsmedel. I dagsläget utgör importen av ekologiska livsmedel cirka 50 procent av marknaden. Sverige är självförsörjande vad gäller ägg, mjölk och till viss del kött. Under 2011 ökade exporten av ekologiska ägg, framförallt till Tyskland, vilket tros bero på dioxinskandalen. Ekoweb har under 2011 intervjuat företagsledare, marknadschefer och miljöchefer inom detaljhandeln, offentlig sektor och storhushåll angående försäljning/inköp 2011 och förväntad försäljning/inköp av ekologiska livsmedelsvaror i Sverige 2012. Frågan om förväntad utveckling fram till år 2020 har också ställts, liksom frågor om export/import. Rapporten är en sammanställning av den ekologiska livsmedelsförsäljningen 2011, en prognos för försäljningen 2012 och en långtidsprognos fram till år 2020.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ökad efterfrågan på ekologiska livsmedel

2012-02-01
Efterfrågan på ekologiska livsmedel beräknas öka med 5-10 % per år, enligt en marknadsrapport som LRF har tagit fram tillsammans med Ekoweb. I dag har cirka 30 procent av LRFs lantbrukare någon form av ekologisk produktion, men siffran har god potential att öka.

Det saknas idag cirka 30 000 ton ekologiskt spannmål för att täcka efterfrågan på den svenska marknaden. Samtidigt ökade invägningen av ekologisk mjölk med 30 % i fjol ökade vilket innebar ett överskott, och att man tvingades blanda ut den ekologiska mjölken med konventionell. Arla har sagt att man i och med detta ska ta fram fler ekologiska mjölkprodukter, för att bättre kunna ta vara på den ekologiska mjölken.

Förhoppningsvis inspirerar rapporten fler svenska bönder att ställa om sin produktion. Konsumenter köpte till exempel 245 % mer ekologiskt nötkött bara i ICAs butiker under 2011, och totalt ökade inköpen av ekologiska livsmedel med 11%.

LRF menar att det är positivt om svenska producenter tar vara på de exportmöjligheter som finns för svenska ekologiska livsmedel. I dagsläget utgör importen av ekologiska livsmedel cirka 50 procent av marknaden. Sverige är självförsörjande vad gäller ägg, mjölk och till viss del kött. Under 2011 ökade exporten av ekologiska ägg, framförallt till Tyskland, vilket tros bero på dioxinskandalen.

Ekoweb har under 2011 intervjuat företagsledare, marknadschefer och miljöchefer inom detaljhandeln, offentlig sektor och storhushåll angående försäljning/inköp 2011 och förväntad försäljning/inköp av ekologiska livsmedelsvaror i Sverige 2012. Frågan om förväntad utveckling fram till år 2020 har också ställts, liksom frågor om export/import. Rapporten är en sammanställning av den ekologiska livsmedelsförsäljningen 2011, en prognos för försäljningen 2012 och en långtidsprognos fram till år 2020.

Senaste nyheter