
Redaktör:
Jens Ljunggren
Mat-klimat-listan: livsmedels påverkan
2012-05-21

Den mat vi äter, och den vi slänger, står för en betydande klimatpåverkan. Utsläppen måste minskas radikalt för att vi ska nå de uppsatta klimat- och miljömålen. För att få en uppfattning om storleksordningen på utsläppen från livsmedelskonsumtionen i en viss verksamhet och hur olika val av livsmedel påverkar utsläppen är det värdefullt att kvantifiera utsläppen av växthusgaser så att insatser som planeras och genomförs kan följas upp och utvärderas. Rapporten Mat-klimat-listan Version 1.0 av Elin Röös är nu publicerad.
Siffrorna som presenteras i Mat-klimat-listan är grova skattningar av olika livsmedels klimatavtryck. Syftet med Mat-klimat-listan är att den ska användas för översiktliga beräkningar av växthusgasutsläpp från livsmedelskonsumtion från en verksamhet eller en viss typ av kosthållning.
Genom att använda sig av samma klimatsiffror vid beräkningar inom kommuner, projekt och annan privat och offentlig verksamhet blir det lättare att jämföra och utvärdera resultaten. Dessutom behöver inte alla genomföra den litteraturstudie som krävs för att sammanställa resultaten.
Mat-klimat-listan behöver uppdateras allt eftersom ny kunskap kommer fram och versionshanteras således. Mat-klimat-listan version 1.0 förmodas vara aktuell t.o.m. 2013 och behöver därefter utvärderas.
För mer information, kontakta:
Elin Röös, Doktorand, Energi och teknik, Lantbrukets teknik och system, 018-67 18 66, elin.roos@slu.se.
Läs hela rapporten här: publikationer.slu.se/Filer/Mat-klimat-listanversion10-120413.pdf
Siffrorna som presenteras i Mat-klimat-listan är grova skattningar av olika livsmedels klimatavtryck. Syftet med Mat-klimat-listan är att den ska användas för översiktliga beräkningar av växthusgasutsläpp från livsmedelskonsumtion från en verksamhet eller en viss typ av kosthållning.
Genom att använda sig av samma klimatsiffror vid beräkningar inom kommuner, projekt och annan privat och offentlig verksamhet blir det lättare att jämföra och utvärdera resultaten. Dessutom behöver inte alla genomföra den litteraturstudie som krävs för att sammanställa resultaten.
Mat-klimat-listan behöver uppdateras allt eftersom ny kunskap kommer fram och versionshanteras således. Mat-klimat-listan version 1.0 förmodas vara aktuell t.o.m. 2013 och behöver därefter utvärderas.
För mer information, kontakta:
Elin Röös, Doktorand, Energi och teknik, Lantbrukets teknik och system, 018-67 18 66, elin.roos@slu.se.
Läs hela rapporten här: publikationer.slu.se/Filer/Mat-klimat-listanversion10-120413.pdf
Senaste nyheter
-
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-18
Datacenter kan spara mycket koldioxid med ny kalkylatorNu lanseras branschens första kostnadsfria koldioxidkalkylator för att beräkna och förstå… -
2023-08-11
Trädens årsringar avslöjar varmaste klimatet på 1200 årEn ny tidsserie baserad på trädens årsringar visar att de senaste decenniernas temperaturer är… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2023-03-06
Priset på utsläppsrätter når 100 euro per tonEU:s enskilt viktigaste instrument i klimatpolitiken är utsläppshandeln. Så sent som julen 2020… -
2022-11-07
Stor satsning på infångning av biogen koldioxidRegeringen fortsätter satsningen på bio-CCS genom ett statligt stöd på 36 miljarder kronor under…