Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grönare fjärrvärme när EON ersätter fossil olja med förnybar bioolja

https://www.klimatsmart.se/images/news/eon-fjarrvarme-bioolja250x390.jpg

Redan i dag är i stort sett all fjärrvärme som E.ON producerar och levererar i Norrköping återvunnen eller förnybar, men det finns en liten fossil andel kvar. Nu tar E.ON ett steg närmare sitt mål att senast 2025 bara producera och leverera hundra procent återvunnen eller förnybar energi och ersätter den fossila oljan i reservanläggningen Navestad med förnybar bioolja. – En reservanläggning som Navestad måste kunna startas med kort varsel och snabbt leverera värme till våra kunder, och då fungerar fossil olja optimalt. Men som alla vet har fossila bränslen negativ påverkan på klimatet och vi arbetar hårt för att eliminera dem ur vår produktion. Därför går vi nu över till att istället använda förnybar bioolja som bränsle och ändå bibehålla leveranssäkerheten till våra kunder, säger Anders Svensson, produktionschef Sverige, E.ON. Med start i veckan påbörjas provdrift med det nya bränslet. Därefter utvärderas vilka modifieringar som behöver göras för att pannan ska vara redo att köras med bioolja inför driftsäsongen 2018–2019. Pannan är sedan tidigare uppgraderad för cirka 10 miljoner kronor och den tillkommande modifieringen beräknas kosta ungefär 5 miljoner kronor. Erfarenheterna från Norrköping kommer också att användas på andra håll inom E.ONs fjärrvärmeverksamhet. – Det pågår många satsningar för att vi ska uppnå vårt miljömål och på denna resa lär vi av varandra. I Norrköping kör vi till exempel alla hjullastare på HVO, ett förnybart drivmedel som ersätter diesel. Det fungerar så bra att våra kollegor i Örebro nu planerar att göra detsamma – ersätta dieseln till förmån för det förnybara. På samma sätt kommer vi att dela med oss av våra lärdomar från Navestad så fler reservanläggningar kan byta fossilt bränsle mot förnybart, berättar Anders Svensson. Fakta bioolja: Bioolja är ett förnybart bränsle som bland annat består av restprodukter från industrin och vegetabiliska produkter. Den bioolja som E.ON använder är fri från palmolja.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grönare fjärrvärme när EON ersätter fossil olja med förnybar bioolja

2018-03-16
Bioolja ersätter fossil olja i fjärrvärmeverk
Redan i dag är i stort sett all fjärrvärme som E.ON producerar och levererar i Norrköping återvunnen eller förnybar, men det finns en liten fossil andel kvar.

Nu tar E.ON ett steg närmare sitt mål att senast 2025 bara producera och leverera hundra procent återvunnen eller förnybar energi och ersätter den fossila oljan i reservanläggningen Navestad med förnybar bioolja.

– En reservanläggning som Navestad måste kunna startas med kort varsel och snabbt leverera värme till våra kunder, och då fungerar fossil olja optimalt. Men som alla vet har fossila bränslen negativ påverkan på klimatet och vi arbetar hårt för att eliminera dem ur vår produktion. Därför går vi nu över till att istället använda förnybar bioolja som bränsle och ändå bibehålla leveranssäkerheten till våra kunder, säger Anders Svensson, produktionschef Sverige, E.ON.

Med start i veckan påbörjas provdrift med det nya bränslet. Därefter utvärderas vilka modifieringar som behöver göras för att pannan ska vara redo att köras med bioolja inför driftsäsongen 2018–2019. Pannan är sedan tidigare uppgraderad för cirka 10 miljoner kronor och den tillkommande modifieringen beräknas kosta ungefär 5 miljoner kronor.

Erfarenheterna från Norrköping kommer också att användas på andra håll inom E.ONs fjärrvärmeverksamhet.

– Det pågår många satsningar för att vi ska uppnå vårt miljömål och på denna resa lär vi av varandra. I Norrköping kör vi till exempel alla hjullastare på HVO, ett förnybart drivmedel som ersätter diesel. Det fungerar så bra att våra kollegor i Örebro nu planerar att göra detsamma – ersätta dieseln till förmån för det förnybara. På samma sätt kommer vi att dela med oss av våra lärdomar från Navestad så fler reservanläggningar kan byta fossilt bränsle mot förnybart, berättar Anders Svensson.

Fakta bioolja:
Bioolja är ett förnybart bränsle som bland annat består av restprodukter från industrin och vegetabiliska produkter. Den bioolja som E.ON använder är fri från palmolja.
Källa: EON

Senaste nyheter